Newsflash
Știri

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 14 2020
Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

Tema zilei de anul acesta se referă la importanța asistenților medicali și a moașelor în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat.

Datele arată că din cele 1,5 milioane de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că multe persoane fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul.

doinacarmenmazilu

Doina Carmen Mazilu, președinte OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România), filiala București într-un interviu acordat pentru Viața Medicală explică faptul că asistenții medicali reprezintă cea mai numeroasă resursă de specialiști, din sistemul de sănătate românesc, raportul fiind estimat la 3:1 (asistenți medicali : medici). Asistenții medicali generaliști au o formare de bază certificată și competente să stabililească în mod independent nevoile de îngrijire, să  stabilească necesarul de îngrijiri de sănătate, să planifice, să organizeaze şi să efectueaze aceste servicii. În plus, asistenții medicali sunt abilitați să faciliteze acţiuni pentru protejarea sănătăţii în grupuri considerate cu risc şi să  ofere în mod independent consiliere, indicaţii şi sprijin persoanelor care necesită îngrijire  dar şi persoanelor sănătoase.

Asistenții medicali generaliști sunt foarte importanți pentru în ingrijirea pacientului cu diabet zaharat. Aceștia au competența să furnizeze în mod independent servicii de îngrijiri generale de sănătate de natură preventivă, curativă şi de recuperare, să elaboreze programe şi să desfăşoare activităţi de educaţie pentru sănătate  oferind astfel persoanelor, familiilor şi grupurilor de persoane informaţii care să le permită un stil de viaţă sănătos şi să se autoîngrijească.

În plus, Doina Carmen Mazilu subliniază și rolul important al moașelor. Diabetului Gestațional (DG) este o afecțiune care se înregistrează în una din 25 de sarcini și care este  asociată cu complicații pentru mamă și copil prin creșterea riscului de a dezvolta diabet tip II mai târziu în viață,

Diagnosticul prin screeningul prenatal realizat de moașe poate duce la un  management  adecvat  fară urmări de durată pentru mamă sau copil. Asistenții medicali și moașele pot crește  siguranța  și calitatea îngrijirilor de sănătate cu costuri mici exprimate nu doar în bani ci și în ani de viață fără invalidități, pentru pacienții lor.

Consiliul OAMGMAMR filiala Municipiului București

Consiliul OAMGMAMR filiala Municipiului București

În contextul pandemiei de COVID-19 manifestările științifice au fost organizate online, iar pentru asistentele medicale sunt disponibile cursuri pe platforma de educație continuă a OAMGMAMR, https://emc.oamr.ro/login/index.php ,începând din anul acesta, fiind puse la dispoziție gratuit. Printre cursurile cele mai accesate se numără și cursul: „Managementul Diabetului Zaharat de tip II”.

Cu ocazia acestei zile dedicate diabetului zaharat, Doina Carmen Mazilu, transmite un mesaj asistenților medicali și moașelor:

Cu ocazia zilei Mondiale a Diabetului, în primul rând vă mulțumesc pentru eforturile și implicarea voastră în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat care prezintă un risc crescut pentru formele severe de COVID-19. Profesionalismul vostru, competențele de comunicare, empatia și compasiunea voastră, toate la un loc sau separate, au făcut și fac diferența între viață și moarte.


Notă autor:

Sursa foto: oammrbuc.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe