Newsflash
Știri

Aspecte ale implementării strategiei DOTS în două ţări vecine

de - iul. 24 2009
Aspecte ale implementării strategiei DOTS în două ţări vecine

Devenit tradiţional, evenimentul anual cunoscut ca „Zilele Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi“ a inclus în acest an (2–4 iulie) un simpozion internaţional intitulat „Aspecte actuale ale implementării strategiei DOTS în România şi Bulgaria“. (...)

       Devenit tradiţional, evenimentul anual cunoscut ca „Zilele Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi“ a inclus în acest an (2–4 iulie) un simpozion internaţional intitulat „Aspecte actuale ale implementării strategiei DOTS în România şi Bulgaria“.Cu o participare remarcabilă, care a cuprins prezenţe din 12 judeţe aleţării, precum şi din Bulgaria (Sofia şi Silistra) şi Olanda, reuniunea s-abucurat de sprijinul direct al DSPJ Călăraşi (epidemiolog-şef dr. CameliaTruică).
       În prima comunicare, privind evoluţia endemiei TB în România, dl conf. dr. C. Marica, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), a ilustrat stoparea creşterii numărului decazuri TB înregistrate până în anul 2002 (când au fost consemnate 30.985 decazuri TB) şi tendinţa de scădere lentă dar constantă din ultimii şase ani, astfel încât în anul 2008 numărul decazuri înregistrate (noi şi recidive) a fost de 23.183. Incidenţa îmbolnăvirilor TB la copii a scăzut, de asemenea, de la 48,2%ooo în 2002 la 28,7%ooo în 2008. În ceea ce priveşte mortalitatea, de la 10,7%ooo în anii 2001–2002, indicatorul a scăzut la 7,4%ooo în 2007. Rata de succes terapeutic la cazurile „sursă“ (bK pozitiv microscopie) a fost de 82,1%în cazul cohortei de bolnavi din 2007. Dl conf. dr. C. Marica a insistat asupra obiectivelor Planu­lui Global STOP–TB al controlului bolii, pre­văzut pentru perioada 2006–2015 şi pe îndeplinirea recomandărilor experţilor OMS şi ai ECDC pe probleme TB care au vizitat ţara noastră la sfârşitul lunii martie a.c.  Comunicarea „Controlul TB în Bulgaria“, susţinută de dna prof. dr. Donka Stefanova, de la Institutul de Pneumologie din Sofia, a evidenţiat faptul că la sfârşitul lunii apri­lie 2003, întreaga ţară a fost acoperită cu strategia DOTS a managementului tuberculozei. Incidenţa glo­bală a TB a coborât sub 40%ooo înanul 2006 (39,1%ooo = 3.011 cazuri), nivelul cel mai ridicat, după 1990, fiind consemnat în anul 1998 (49,9%ooo). Rata de succes terapeutic la cazurile noi bKpozitive microscopic a atins 85% încă din 2005. Preocuparea pentru obţinerea de fonduri de la orga­nizaţiile nonguvernamentale internaţionale este de inte­res major pentru conducerea PNCT din Bulgaria.

  Din nou la tribună, dl conf. dr. C. Marica a prezentat comunicarea „MDR-TB Cases Management in Romania from 2nd to 6th RoundGLC“. Rezultatele anchetei de estimare a chimiorezistenţei efectuată în ţara noastră, în anii 2003 şi 2004, au indicat valori de 2,9% MDR la cazurile noi şi 11,4% MDR în cazul retratamentelor. Managementul MDR-TB în nouas trategie STOP–TB este condiţionat de: angajamentul politic la nivel de ţară şi mobilizarea resurselor umane; capacitatea de diagnostic a tuturor cazurilor cu MDR-TB; managementul medicamentelor anti­tubercu­loase de linia a II-a. Cohortele de bolnavi cu MDR-TB internate în cele două centre de excelenţă MDR (cohorte care au beneficiat de medicamente de la Green Light Comitee) au avut o rată de succes terapeutic de 61% (vindecare, tratament complet), apreciată ca bună.
 
Dna dr. Emilia Tabacu, coordonator PNCT al municipiului Bucureşti, a făcut o prezentare a endemiei TB în Capitală, relevând scăderea semnificativă a incidenţei globale a TB, de la 138,7%ooo în 2002 la 89,1%ooo în 2008 (sub indicatorul pe ţară). Pe de altă parte, variaţiile între sectoare sunt mai estompate decât în anii anteriori (în 2004,cea mai mică incidenţă globală era de 99,8%ooo în sectorul 1, iar cea mai mare în sectorul 6 de 174,7%ooo; în anul 2008, cea mai mică incidenţă este tot în sectorul 1 – 74,4%ooo, iar cea mai mare, de asemenea, tot în sectorul 6, dar de 96,2%ooo).
 
Dl dr. Spiridon Dumitrescu, coordo­nator tehnic pentru judeţul Călăraşi al PNCT şi manager al spitalului de specialitate din localitate, a relevat în comunicarea sa eficienţa implementării măsurilor din PNCT reflectată în scăderea progresivă a incidenţei globale a TB, de la 178,4%ooo în 2002, la118%ooo în 2008. În judeţul Călăraşi, au fost realizate în ultimii ani numeroase acţiuni de control TB în rândul grupurilor sărace şi vulnerabile ale populaţiei, precum şi de implicare a mass-mediei în campanii de schimbare a comportamentelor (la caravanele desfăşurate în perioada iulie 2008 – iunie 2009 au fost informate circa 1.200 de persoane, proiectul fiind în derulare până în luna septembrie a.c.). 
 
Dna dr. Svetlana Andreeva, DOTS manager al regiunii Silistra(Bulgaria), a prezentat o evoluţie a endemiei TB din ultimii ani, raportată la 130.000 locuitori, consemnând o creştere de la 35,9%ooo în 2004 la 42,7%ooo în 2008 (33,6%ooo – cazuri noi şi 9%ooo – recidive, în ultimul an). Rata de succes terapeutic la cazurile confirmate bacteriologic a fost de 81,4% pentru cohorta din 2007. Oricum, este destul de greu de explicat diferenţele de rată de risc de îmbolnăvire prin TB între cele două teritorii, Silistra şi Călăraşi, altfel cu destule similitudini îndeobşte cunoscute... (densitatea de doar 46 locuitori/km2 pentru teritoriul bulgar, o populaţie mai stabilă şi lipsită de avatarurile unei industrializări anterioare forţate, putând fi o parte din explicaţii).
 
Dna biol. Olga Moldovan, coordonator al problemei de bacteriologie bK în cadrul PNCT, a prezentat un studiu privind chimiorezistenţa tulpinilor pacienţilor MDR-TB pe linia a II-a de medicamente antituberculoase (studiuretrospectiv – 2007, în colaborare). Au fost relevate aspecte interesante dincare am reţinut că rezistenţele tulpinilor MDR-TB pentru cazurile tratate anterior (cazuri cronice, eşecuri, readmişi, abandon) au evidenţiat rezistenţe la INH+RMP+KM în 85% din cazuri. În ceea ce priveşte tulpinile XDR ale pacienţilor trataţi anterior, acestea au fost evidenţiate în 14,35% din cazuri. Retestarea a 221 de tulpini micobacteriene MDR-TB pentru medicamente de linia a II-a a demonstrat că numai 214 dintre acestea prezentau diferite rezistenţe pentru medicamentele antituberculoase.
 
Dna dr. Alina Popescu şi colab. (Călăraşi) au concluzionat, printre altele, într-un studiu asupra cazurilor de MDR-TB înregistrate în judeţul Călăraşi în perioada2003–2007, că procentul cazurilor cu MDR-TB la care ABG a evidenţiat doar rezistenţa H, R (45–60%) a fost apropiat de cel al cazurilor cu rezistenţe H, R asociate cu rezistenţa la alte medicamente antituberculoase (40–55%).
 
Păstrând acelaşi cadru tematic, dl dr. V. Spînu, şeful secţiei MDR-TB de la Institutul de Pneumologie „Prof. dr. Marius Nasta“, a „inventariat“ experienţa de un an a secţiei privind reacţiile adverse la tuberculo­staticele de linia a II-a, observând evidentul impact major al reacţiilor adverse asupra resurse lorterapeutice limitate utilizate în tratamentul MDR-TB şi motivul pentru care succesul (rar) presupune un adevărat „parcurs al combatantului“, atât pentru medic cât şi pentru pacient (107 pacienţi internaţi cu 58 de reacţii adverse înregistrate, cele mai frecvente fiind cele dispeptice – 37/58, manifestările SNC+P – 16/58 şi altralgiile – 14/58).
 
Un „pachet“ de comunicări aprivit utilizarea testului QuantiferonTB-Gold în practica medicală: conf.dr. C. Marica – referitor la baza ştiinţifică pentru măsurarea răspunsul uimediat celular; dr. Adriana Socaci, director medical, Timişoara, demonstrând plus va­loa­rea testului în situaţiile în care suspiciunile TB nu sunt clarificate prin examenele clasice; prof. asoc. dr. C. Didilescu şi colab.(Bucureşti) – legat de estimarea prevalenţei infecţiei latente TB cu Quantiferon TB-Gold la copiii dintr-o colectivitate de asistenţă socială (27,4%).
 
Într-o foarte ilustrativă comunicare intitulată „Mucoviscidoză asociată cu tuberculoza pulmonară, cauză de cord pulmonar la copil“, dl dr. Gh. Murgoci, şeful secţiei de Pneumologie pediatrică de la Institutul Naţional de Pneumologie „Prof. dr.Marius Nasta“, a reconfirmat faptul că tratamentul tuberculozei la pacienţii cu fibroză chistică este foarte dificil, din cauza multiplelor medicaţii pe care aceştia le primesc pentru afecţiunea debază; clearenceul renal crescut al medicamentelor face dificilă obţinerea unordoze optime de medicamente, recomandându-se evaluarea nivelului seric al tuberculostaticelor şi ajustarea dozelor în funcţie de acesta.
 
Dna dr. Dana Burduja (CPSS) a subliniat intervenţiile efectuate cu ocazia realizării proiectului finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei prin Fundaţia Romanian Angel Appeal, „Parteneriat pentru controlul tuberculozeiîn rândul populaţiilor vulnerabile (1 octombrie 2007 – 31 martie 2009)“: informare, educare, comunicare pentru prevenirea infectării (populaţii vulnerabile), creşterea aderenţei la tratament (pacienţi); implicarea mass-mediei în controlul tuberculozei; instruirea medicilor de familie înabordarea tuberculozei conform standardelor internaţionale (strategia DOTS); dezvoltarea capacităţii manageriale a personalului medical din reţeaua de control al tuberculozei; promovarea dovezilor ştiinţifice în controlul tuberculozei (studii, cercetare operaţională, strategii).
 
Dna dr. Netty Kamp (Officer KNCV Tuberculosis Foundation, director proiect ACSM) a adus plusul necesar de clarificare legat de acţiunile de informare, educare şi comunicare utilizatepentru controlul tuberculozei.
 
    În final, aduc din nou elogii dlui dr. Spiridon Dumitrescu, pentru modul elegant în care a ştiut să detaşeze spiritul reuniunii de problemele cotidiene ale serviciului fiecăruia dintre participanţi, de criză şi de caniculă (de care nu s-a dus lipsă în afara sălii de conferinţe). Un amfitrion cu un zâmbet şi un cuvânt bun pentru fiecare…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe