Newsflash
Știri

Asistenții medicali și moașele din București au parte de consiliere psihologică

de Florentina Ionescu - iul. 29 2020
Asistenții medicali și moașele din București au parte de consiliere psihologică

În contextul pandemiei de COVID-19, asistențiilor medicali și moașelor din Filiala București a OAMGMAMR li se oferă consiliere, suport psihologic și formare profesională continuă.

Profesioniștii din îngrijirile de sănătate (asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali) din prima linie, care luptă zi de zi împoriva COVID-19, se confruntă cu provocări profesionale deosebite, dar și cu niveluri mai mari de stres ocupațional, iar studiile confirmă acest lucru.

consiliere psihologica asistenti

Reprezentanții filialei București a Ordinului Asistenților Medicali generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România (OAMGMAMR) vin în întâmpinarea nevoilor membrilor săi prin articole pe teme de psiho-educație și comunicare săptămânale, publicate în revista online a filialei București eAsistent.ro.

Totodată, potrivit unui comunicat al OAMGMAMR remis redacției, începând din 30 iulie 2020, vor fi lansate mai multe evenimente online de tip webinar.

Webinariile care vor fi organizate au ca obiectiv principal formarea unui bagaj de cunoștințe și aptitudini necesare pentru gestionarea stresului, eficientizarea personală și profesională, precum și comunicarea.

„Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este tot timpul alături de membrii săi. Prin acest serviciu-suport (Psiho Assist, serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online, lansat încă din luna mai – n. red.) am dorit să venim în întâmpinarea unor posibile probleme pe care le pot întâmpina colegii noștri aflați atunci ca și acum în linia întâi în lupta cu noul coronavirus”, a declarat Carmen Mazilu, președintele Filialei București a OAMGMAMR.

Potrivit acesteia, să fii asistent medical sau moașă, în spital, în ambulator sau într-un cabinet medical în această perioadă este o adevărată provocare.

„Îngrijirile de sănătate acordate oamenilor sănătoși sau bolnavi, în general, reprezintă o misiune dificilă care necesită cunoștințe, abilități deosebite și o vocație «de a face bine». În timpul acestei pandemii situația de fapt devine din ce în ce mai complicată, nivelul de stres este accentuat, oboseala și chiar starea fizică a colegilor noștri este afectată”, a adăugat Carmen Mazilu.

Președinta Filialei București a OAMGMAMR a explicat că a cooptat în proiectul Psiho-Assist o echipă de psihologi dedicați, care să poată ajuta, cu competențele lor, toți asistenții medicali sau moașele care au nevoie de sprijin și consiliere în această perioadă de pandemie.

„Asistenții medicali generaliști, asistenții medicali și moașele nu trebuie să se simtă singuri, împreună construim o cultură profesională de suport și încredere care să ne ajute să parcurgem această perioadă dificilă. Suntem și vom fi alături de asistenții medicali și moașele din București utilizând toate mijloacelor și prerogativelor de care dispunem”, a conchis Carmen Mazilu.

În cadrul serviciului Psiho-Assist lucrează o echipă de patru psihologi cu experiență în domeniul psihoterapiei și psihologiei clinice, cu vechime în domeniul sănătății mintale. Printre activitățile desfășurate de aceștia se numără:

  • Suport și consiliere psihologică telefonică/ online – în cadrul acestor activități au fost deja realizate aproximativ 520 de minute de suport și consiliere individuală.

Problemele abordate de psihologi se referă cu precădere la stările de anxietate sau atacuri de panică, pe fondul pandemiei, îngrijorare la adresa celor dragi, tensiuni familiale provocate de schimbările de program și expunerea la riscul contaminării, dificultăți de adaptare. 

V-ar putea interesa: Și medicii din SUA se luptă cu stresul și anxietatea 

În plan comportamental, s-a remarcat o tendință la retragere socială și evitare a situațiilor care alimentează anxietatea, reacții acute la stres precum tulburări ale somnului, somatizare, epuizare.

În plan emoțional, apelanții au acuzat stări de panică, deprimare, vinovăție și iritabilitate, teama de a se reîntoarce la serviciu sau bariere în comunicarea cu colegii, se arată în comunicatul OAMGMAMR.

  • Psiho-educație pentru dezvoltarea abilităților profesionale și personale, creșterea gradului de informare și conștientizare a problematicilor legate de stres, epuizare (burnout), comunicare și relaționare cu diferite tipuri de pacienți, precum și pentru gestionarea situațiilor de criză și menținerea echilibrului personal.
  • Elaborarea de articole și postere informative, fiind realizate până în prezent o serie de 32 de articole și 32 de postere care au fost distribuite pe pagina de Facebook a OAMGMAMR filiala București și pe pagina web organizației.
  • Activitate de cercetare a unor aspecte psihosociale relevante în contextul pandemiei de COVID-19, în rândul asistenților medicali.

Cine poate apela la Psiho-Assist?

Orice membru OAMGMAMR filiala București și nu numai, poate suna sau trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro pentru a intra în contact cu unul dintre psihologii specializați implicați în acest proiect.

Cum poți apela Psiho Assist?

Pentru a apela la serviciul de suport și consiliere psihologică Psiho-Assist puteți suna la numerele de telefon puse la dispoziție în orarul de mai jos:

 

psihologi pentru asistenti

 

De asemenea, puteți trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro, la care specialiștii vă vor răspunde în cel mai scurt timp.

Cine se află la celălalt capăt al liniei?

  1. Diana Amza, psiholog, coordonator al echipei; psihoterapeut specialist autonom, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, activă de 12 ani în domeniul sănătății mintale și pasionată de terapia prin mijloace expresiv-creative.
  2. Irina Sauca, psihoterapeut/ psiholog clinician specialist autonom, cu o experiență de peste 10 ani.
  3. Elena Pană, psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, cu experiență de peste 15 ani în domeniul sănătății mintale.
  4. Elvira Teodorescu, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu o experiență vastă, înclinată în permanență către nevoile și problemele semenilor.

Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe