Newsflash
Internaționale

Artrita reumatoidă ar putea fi detectată cu ajutorul termografiei

de Florentina Ionescu - nov. 27 2019
Artrita reumatoidă ar putea fi detectată cu ajutorul termografiei

Un studiu nou, publicat în urmă cu câteva zile în „Scientific Reports”, subliniază că termografia are potențialul de a deveni o metodă importantă de evaluare a artritei reumatoide.

Rezultatele studiului, care a inclus 82 de participanți, confirmă că atât temperatura de la nivelul palmei și degetelor a crescut semnificativ în cazul pacienților cu artrită reumatoidă, scrie Medical Xpress.

Pacienții cu această patologie au fost evaluați de doi reumatologi. Un subgrup din acești participanți a fost supus unei ecografii de diagnostic, de un medic reumatolog cu experiență, pentru a se asigura faptul că participanții recrutați nu prezentau semne active de sinovită la mâini și la încheieturi.

mana cu artrita reumatoida

Ce au descoperit cercetătorii a fost că, deși ultrasonografia nu a detectat niciun fel de modificări semnificative în populația din cadrul studiului, termografia a tras un semnal de alarmă în legătură cu un posibil proces al bolii, prin raportarea unor temperaturi mai mari. Potrivit dr. Alfred Gatt, de la Universitatea din Malta, autorul raportului, echipa de cercetători a folosit o cameră cu termoviziune Flir T630 și a urmat ghidurile formulate de American Thermology Association.

Ipoteza oamenilor de știință este că diferența de temperatură ar putea fi atribuită activității subclinice a bolii sau că procesul inflamator inițial ar putea cauza modificări termice ireversibile care persistă și după ce activitatea bolii a încetat, a explicat dr. Alfred Gatt. El este de părere că termografia este o tehnologie ce va lua amploare în medicină și are potențialul uriaș de a deveni o unealtă clinică importantă, întrucât procesul bolii poate să influențeze magnitudinea și patternul căldurii emise de organismul unei persoane cu artrită reumatoidă.

Acesta a fost primul studiu care a explorat tiparele termografice ale pacienților cu artrită reumatoidă, comparându-i cu persoane sănătoase din grupul de control. Rezultatele cercetătorilor au arătat clar că o mână artritică fără sinovită activă (inflamația membranei sinoviale) prezintă temperaturi mai mari când este comparată cu mâna unei persoane sănătoase.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe