Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

ARPIM: taxa clawback - nesustenabilă

Viața Medicală
Marian CÂMPEANU miercuri, 12 octombrie 2011
   Aplicarea noii taxe clawback, de la 1 octombrie a.c., va genera pierderi de 842 milioane de lei pentru industria farmaceutică din România şi o scădere a pieţei cu 30%, estimează studiul de impact realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). De asemenea, noua taxă se va resimţi la nivel economic, social şi medical în opinia liderilor ARPIM. „Vom fi nevoiţi să plătim o taxă pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru că noua taxă clawback se aplică la preţul de vânzare, care include, pe lângă preţul de producător, marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA. De exemplu, pentru un medicament în valoare de 100 de lei, o companie va fi obligată să plătească 136 de lei, lucru imposibil de susţinut“ a declarat dl Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM, cu ocazia prezentării datelor studiului amintit.
   La rândul său, dl Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, şi-a exprimat îngrijorarea cu privirea la aplicarea noii taxe: „Noi, pacienţii, suntem foarte îngrijoraţi de efectele acestei reglementări. Dacă producătorii de medicamente nu vor achita taxa, atunci medicamentele firmei respective vor fi retrase de pe lista medicamentelor gratuite şi compensate, pacienţii fiind în situaţia de a-şi cumpăra doctoriile integral cu banii proprii, asta în cazul în care îşi vor permite“, a declarat acesta.
   ARPIM solicită noi discuţii privind taxa clawback, considerând-o în prezent nesustenabilă, dar perfectibilă printr-un dialog între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ARPIM, ponind de la rezultatul studiului de impact.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.