Newsflash
Știri

Aromele periculoase și mușamalizarea mutilantă

de Alexandra NISTOROIU - mar. 31 2017
Aromele periculoase și mușamalizarea mutilantă

     Mai multe grupuri de sănătate publică și antitutun cer ferm FDA o reglementare mai strictă privind produsele care conțin tutun, prin interzicerea țigărilor electronice și a trabucurilor cu aromă de fructe sau bomboane. Potrivit Pharmacy Times, raportul comun a fost lansat de Asociația americană a plămânilor (ALA), Asociația americană a inimii (AHA), Rețeaua de acțiune în cancer a Societății americane de cancer, Academia americană de pediatrie și Campaign for Tobacco-Free Kids. În raportul intitulat The Flavor Trap, societățile și organizațiile susțin măsuri dure din partea FDA care să-i țină pe tineri departe de atracția reprezentată de produsele din tutun cu arome impregnate. Însă legislația recent introdusă de Congres, spun autorii raportului, ar submina rolul FDA în supravegherea comercializării și promovării țigărilor electronice și celor de foi, în ciuda dovezilor concludente care arată că produsele aromate din tutun atrag o nouă generație de utilizatori de tutun. Un studiu din 2014 subliniază proliferarea produselor aromate din tutun pe piață, citând existența a mai mult de 7.700 de arome. Vânzarea țigărilor de foi cu arome au crescut cu aproape 50% în perioada 2008–2014, iar țigările aromate compuneau mai mult de jumătate din piața americană a tutunului, potrivit sursei citate mai sus. „Mii de țigări electronice sau din foi cu aromă de fructe și bomboane continuă să fie periculos de atractive și populare printre tineri”, arată, într-un comunicat de presă, Chris Hansen, președintele rețelei de acțiune în cancer a Societății americane de cancer. „Păstrarea autorității FDA în reglementarea tuturor produselor care conțin tutun este crucială pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor americani și pentru a-i opri pe copii să pornească devreme pe drumul dependenței de tutun”.

    Noi dovezi vizând asocierea dintre un test de sarcină și mii de defecte congenitale susțin ipoteza unei mușamalizări de proporții, afirmă un membru al Parlamentului britanic, citat de Telegraph. Anul trecut, sute de documente legate de Primodos, un test hormonal vândut viitoarelor mame în anii ‘60 și ’70, au fost scoase la iveală de Sky News la Arhivele Naționale din Berlin. Printre ele erau și descoperiri din ianuarie 1975 ale celui mai important om de stat pe probleme medicale din Marea Britanie la acea vreme, care arătau că femeile care efectuează un test hormonal de sarcină aveau un risc de cinci ori mai mare decât celelalte femei însărcinate să nască un copil cu malformații congenitale. Testul a fost oficial asociat cu peste 3.500 de cazuri de defecte la naștere, deși activiștii susțin că cifra ar putea fi mult mai mare. Sky News susține că, la momentul inițial al descoperirii asocierii, dr. William Inman, de la Comisia pentru siguranța medicamentelor, a scris companiei producătoare a testului, Schering, și i-a avertizat „să ia măsuri pentru a evita problemele medico-legale”, iar ulterior și-ar fi distrus propria cercetare pentru a scăpa de „plângerile individuale”. Conform unei scrisori a doctorului Inman, publicată în luna aprilie a aceluiași an, în British Medical Journal, comisia ar fi primit, prin intermediul schemei de raportare spontană, un număr foarte mic de plângeri, care ar fi sugerat o legătură cauzală între „folosirea medicamentelor în timpul sarcinii și nașterea unui copil cu malformații”. Agenția de reglementare în domeniul medical a fost prima dată notificată de legătura potențială în 1967, dar nu a publicat niciun avertisment oficial până în 1975. Ministrul britanic al sănătății a cerut Agenției naționale a medicamentului să desfășoare o analiză sistematică serioasă a dovezilor strânse până în prezent pe acest subiect. Între timp, gigantul farmaceutic Bayer, care a achiziționat Schering în 2006, a dat o declarație oficială în care spune că „nu există nicio legătură între Primodos și malformațiile congenitale”.

     Pacienți din întreaga lume sunt rugați să-și înapoieze stilourile cu epinefrină, după ce mai multe loturi din produs au fost retrase de pe piața mondială. Producătorul dispozitivelor menite să salveze vieți a cerut retragerea a patru loturi de EpiPen pentru adulți (dispozitive de seringi cu 300 de micrograme de adrenalină, pentru autoinjectare) după ce a fost descoperit un defect de fabricație, citim în Sydney Morning Herald. Aproximativ 80.000 de dispozitive din întreaga lume au fost retrase. Apelul de înapoiere a produselor defecte a venit după două cazuri confirmate în care autoinjectoarele nu s-au activat corect sau au necesitat, pentru activare, mai multă forță decât ar fi fost normal. EpiPen sunt folosite în situații de urgență pentru a trata oameni care au o reacție alergică severă (șoc anafilactic), la nuci sau înțepături de albină – și nu numai. Dacă activarea nu se face la timp, sau doza primită e insuficientă, consecințele pot fi fatale.

    Câtă vreme noi abia pare să fi terminat de dezbătut legislația antifumat în spațiile publice închise, canadienii iau în calcul politici de prevenție mult mai curajoase. Autoritățile din orașul Toronto se gândesc serios la impunerea de restricții de vârstă privind vânzarea de băuturi energizante cu cofeină. La primirea mai multor plângeri din partea părinților și autorităților din sănătate, primăria Toronto se gândește să acționeze. Luni, dr. Barbara Yaffe, ofițerul medical pe probleme de sănătate al orașului a cerut consiliului local să solicite agențiilor municipale să restricționeze vânzarea și marketingul energizantelor cu cofeină persoanelor care au mai puțin de 19 ani. Yaffe a subliniat că sunt probleme de siguranță reprezentate de consumul acestor băuturi, care conțin zahăr, cofeină și taurină, și că unele studii au arătat că pot genera anumite probleme de sănătate, precum anormalități la nivelul ritmului cardiac. Au fost aduse și argumente suplimentare legate de efectele nocive ale consumului de alcool cu energizante. Astfel, combinate cu alcoolul, energizantele pot să îl facă pe consumator mai puțin capabil de a-și da seama cât de mult a băut, prin urmare cresc riscul de comportamente nocive precum condusul în stare de ebrietate sau violența.

    Rata mortalității infantile în Statele Unite a scăzut cu 15% în ultimul deceniu, arată un studiu nou publicat de CDC, citat de New York Magazine. Îngrijorător însă este că același raport scoate la iveală profunde inegalități care persistă în spectrul rasial. Între 2005 și 2014, rata mortalității infantile pe teritoriul Statelor Unite a scăzut de la 6,86 morți la 1.000 de nașteri vii până la 5,82. Însă evoluția pozitivă a ratelor mortalității infantile nu a fost la fel în cadrul tuturor raselor. La amerindieni și indigenii din Alaska, de pildă, numerele au stagnat, în vreme ce asiaticii și cei de pe Insulele Pacificului se bucură de scăderea cea mai semnificativă: 21%. Unele diferențe sunt însă extrem de pronunțate. Rata mortalității infantile la copiii născuți de femei de culoare (non-hispanice) este de două ori mai mare decât cea înregistrată în rândul femeilor albe. „Cred că a existat un imbold foarte puternic din partea sănătății publice în deceniul precedent să descoperim modalități noi de a scădea aceste rate și impactul a fost serios”, spune T. J. Matthews, autorul studiului, citat de CNN. De exemplu, cazurile de sindrom al morții subite la bebeluși au scăzut cu 29%.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe