Newsflash
Știri

Arieratele - gripa farmaciilor

de Dr. Alexandru TRIFAN - mar. 21 2012
Arieratele - gripa farmaciilor

   În numărul precedent (10/9 martie 2012) al publicaţiei noastre anunţam lansarea oficială a studiului: Industria farmaceutică în România – principalele tendinţe şi impactul asupra societăţii şi economiei, efectuat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române. Analiza pentru sectorul farmaceutic a fost realizată pe baza tabelelor de intrări-ieşiri publicate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai recente date disponibile sunt la nivelul anului 2008. Ţinând cont de faptul că acest tip de analiză surprinde aspecte structurale ale unei economii care nu se modifică semnificativ de la un an la altul, putem presupune, cu o anumită marjă de eroare, că rezultatele obţinute pe baza datelor istorice sunt şi acum de actualitate. Prezentăm, în cele ce urmează, unele constatări şi rezultate ale prelucrării datelor statistice obţinute în acest studiu.

   Începând cu a doua jumătate a anului 2007, piaţa farmaceutică a intrat într-o perioadă de stagnare pentru aproape trei ani. Motivele pentru această evoluţie sunt legate în principal de efectele negative ale recesiunii economice asupra resurselor financiare ale sectorului sănătăţii şi de măsurile de reglementare care au transferat o parte semnificativă a finanţării sistemului sanitar către lanţul de valoare din farma, în special către producători.

   Comparativ cu alte ţări din UE, rata de penetrare a medicamentelor generice este mai mare în România. Medicamentele inovative reprezintă peste 70% din valoarea totală a vânzărilor şi doar 25% din volumul de medicamente vândute. S-a susţinut de mai multe ori în spaţiul public că, în România, medicamentele generice au o rată de penetrare scăzută, ceea ce ar determina ca finanţarea sectorului de asistenţă medicală să fie nesustenabilă. Cu toate acestea, comparaţiile între ţările din Europa cu privire la cota de piaţă a medicamentelor generice sugerează că, de fapt, România are a cincea cea mai mare cotă de piaţă a medicamentelor generice din Uniunea Europeană.    Debutul crizei economice la sfârşitul anului 2008 a relevat un deficit structural mare în sectorul public de sănătate. În consecinţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prelungit, începând cu luna octombrie 2009, termenele de plată pentru medicamentele pe bază de prescripţie medicală de la 60 la 210 zile şi pentru medicamentele din cadrul programelor naţionale de sănătate de la 30 la 120 de zile. În practică însă, termenele de plată au depăşit 300 de zile, generând astfel arierate semnificative. Cu peste un miliard de euro creanţe în sold faţă de CNAS la sfârşitul lunii iunie 2011, industria farmaceutică a devenit unul dintre cei mai mari creditori ai Guvernului român.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe