Newsflash
Știri

Aproape un sfert dintre mamele minore ale UE sunt din România

de Florentina Ionescu - feb. 26 2021
Aproape un sfert dintre mamele minore ale UE sunt din România

Cele mai recente date centralizate de Eurostat, valabile pentru 2018, arată că ţara noastră dă aproape un sfert (23%) dintre mamele minore ale UE.

225-eye-0058_2Dintre cele 199.720 de nașteri din anul 2019 în România, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani, iar 17.933 de la mame cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit datelor comunicate de INS.

Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 la a doua naștere. Pe segmentul de vârstă 15-19 ani, 13.291 se aflau la prima naștere, în vreme ce 3.851 de tinere se aflau la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la cel de-al cincilea copil.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât mai puţin de 2% dintre mamele adolescente spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România anul trecut.

Piedicile cu care se confruntă adolescentele din România în timpul sarcinii sunt multiple, a atras atenţia Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România: distanţa mare faţă de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informaţii despre serviciile medicale care ar trebui accesate în
timpul sarcinii.

Este nevoie de programe de educaţie

Acestea sunt doar câteva exemple de obstacole care le împiedică pe multe dintre adolescentele însărcinate din zonele rurale defavorizate ale ţării să meargă la medic „și de multe ori acestea așteaptă până când situaţia se înrăutăţește sau recurg la automedicaţie în timpul sarcinii.

Aceste mame trebuie susţinute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puși în situaţii de risc”, a spus Gabriela Alexandrescu, la o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii România. Nici cifrele privind repartizarea pe judeţe nu sunt îmbucurătoare.

Numar nasteri adolescente

Datele arată că judeţele cu cele mai multe mame adolescente sunt: Mureș (931), Dolj (838), Brașov (830), Iași (733), Bacău (722). La polul opus se află Brăila (248), Mehedinţi (234), Caraș-Severin (209), Gorj (190), Tulcea (187).

Prezentă la aceeași dezbatere, dr. Andreea Moldovan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat cât de importante sunt programele de educaţie în prevenirea sarcinilor la adolescente. În opinia sa, factorii de influenţă sunt grupaţi în trei categorii: cei care ţin de familie, de educaţie și de autoritatea publică locală.

Potrivit ei, „partea de autoritate publică locală poate fi mai mult întărită și implicată în această ecuaţie”. Acest lucru se poate realiza printr-o revizuire a cadrului legal, prin implicarea tinerilor, dar și prin colaborare instituţională și interinstituţională.

CAMPANIE DE EDUCARE ȘI INFORMARE

Salvaţi Copiii România și partenerii săi derulează o amplă campanie de informare și educare a mamelor, la nivel naţional. În total, până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuţilor.

Totodată, mamele vor beneficia de sesiuni de educaţie medicală cu privire la îngrijirea nou-născuţilor, combaterea depresiei postnatale și importanţa îmbrăţișărilor pentru dezvoltarea nou- născutului și sănătatea mamei. Până în prezent, 70.000 de mame din 74 de maternităţi din ţară au beneficiat de susţinere în cadrul acestei campanii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe