Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Aplicație pentru evaluarea riscului suicidar

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ marţi, 10 septembrie 2019, ora 17:08

Riscul suicidar pe termen scurt ar putea fi prezis cu ajutorul unei aplicații numite MAPS, care face parte dintr-un studiu amplu.

În adolescență se produc o mulțime de modificări cognitiv-comportamentale, iar persoanele din această categorie de vârstă prezintă un risc crescut pentru gânduri suicidare sau comportamente cu risc. În prezent, la Universitatea Oregon din SUA se desfășoară un studiu care își propune să identifice și alți factori predictivi ai suicidului, în afara celor clasici: distres emoțional, disfuncție socială sau tulburări de somn. Aceștia vor fi identificați printr-un algoritm care va obține datele dintr-o aplicație pe telefon, numită MAPS (Mobile Assessment for the Prediction of Suicide).

În studiu vor fi incluși adolescenți cu risc crescut de suicid cărora li se vor monitoriza telefoanele mobile și care vor fi urmăriți pe o perioadă de aproximativ șase luni. Studiul va face posibilă comparația între identificările personale ale tinerilor și căutările lor pe internet. Săptămânal, ei vor primi și un chestionar cu trei întrebări în legătură cu ideația suicidară, dacă aceștia și-au făcut un plan sau dacă au încercat să se sinucidă.

Explorarea lumii digitale a tinerilor

Potrivit unui articol publicat în Sciencemag de Kelly Servick, prin intermediul aplicației MAPS, oamenii de știință vor avea acces la întreaga lume digitală a adolescentului, începând de la informațiile motoarelor de căutare până la tonul vocii folosit în apelurile telefonice sau expresiile faciale din selfie-uri. Aplicația va fi disponibilă începând cu luna aceasta și vor fi incluși în cercetare 200 de participanți, împărțiți în trei grupuri. Primul grup va fi alcătuit din adolescenți care au avut o tentativă de suicid în antecedente și care încă prezintă ideație suicidară, al doilea grup va fi format din indivizi care prezintă ideație suicidară, dar care nu au nicio tentativă de suicid, iar în cel de-al treilea grup vor fi incluși pacienți psihiatrici care nu au prezentat niciodată ideație suicidară.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: sinucidere adolescenti maps aplicatie studiu Universitatea Oregon

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.