Newsflash
Știri

Apel disperat al pacienţilor cu hepatită C

de Cristina GHIOCA - nov. 12 2021
Apel disperat al pacienţilor cu hepatită C

De mai bine de patru luni, pacienţii cu hepatită C nu au acces la tratament, au atras atenţia specialiști din domeniu și reprezentanţi ai pacienţilor. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în această perioadă, în ţara noastră se declanșează ample proiecte de depistare a hepatitei C.

Chiar dacă negocierile pentru contractul cost-volum-rezultat s-au încheiat la finalul lunii iunie, pacienţii cu hepatită C nu-și pot urma tratamentul, deoarece Guvernul nu a revizuit și aprobat lista medicamentelor compensate, pe care se află și produsele medicamentoase necesare tratării acestei afecţiuni. Mai mult de atât, pacienţii spun că spitalele nu mai au fondurile necesare nici pentru a le asigura efectuarea analizelor pe care le făceau până acum, a atras atenţia Marinela Debu, președinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), într-o conferinţă de presă organizată recent, în mediul online.

Situaţie atipică, dar uzuală în România

„Ceea ce ne doare este această disfuncţionalitate care se perpetuează în ceea ce privește accesul la terapie al pacienţilor cu hepatită C. Este o situaţie absolut nefirească, poate tipică doar pentru România (...) pentru că niciodată nu avem grijă să asigurăm continuitatea accesului la tratament pentru acești pacienţi”, a adăugat prof. dr. Liana Gheorghe (Institutul Clinic Fundeni). În opinia specialistului, 2021 este un an de răscruce pentru hepatitele virale, deoarece România are posibilitatea de a se realinia la strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eliminare a hepatitelor, cu ajutorul proiectelor de screening pentru hepatitele virale, LIVE(RO) Sud și LIVE(RO) Est, derulate în ţara noastră și susţinute din fonduri europene. „În numai trei luni am testat aproximativ 38.000-40.000 de persoane și am adus la lumină sute de pacienţi necunoscuţi cu hepatită B și C. Or, este absolut inacceptabil să susţii un asemenea program de detecţie și să nu fi capabil să oferi răspunsul imediat de terapie acestor pacienţi”, a subliniat specialista.

Suișuri și coborâșuri

Dezamăgirea faţă de situaţia actuală a serviciilor de îngrijire a pacienţilor cu hepatită și-a manifestat-o și prof. dr. Anca Trifan (Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași): „Au fost ani în care am reușit să facem din această îngrijire un model de replicat chiar și în anumite ţări europene. Au fost ani în care am tratat și vindecat peste 10.000 de bolnavi și au fost ani în care am așteptat jumătate din timp să primim accesul la terapie”. Ea a arătat că, până acum, prin programele de screening LIVE(RO) au fost depistaţi peste 600 de pacienţi noi care acum așteaptă să-și primească tratamentul, iar lipsa acestuia i-ar putea determina să își piardă încrederea, și-așa fragilă, în sistemul medical din România.

Pentru a determina guvernul să urgenteze aprobarea listei de medicamente compensate, APAH-RO, împreună cu Asociaţia Română ANTI-SIDA și Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie au trimis câte o scrisoare deschisă către repre­zentanţii instituţiilor de stat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe