Newsflash
Știri

APCR: Pacienții cronici au nevoie de continuarea terapiilor

de Dorina Novac - mai 8 2020
APCR: Pacienții cronici au nevoie de continuarea terapiilor

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a atras atenţia, vineri, într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătăţii, Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti că pacienţii cronici au nevoie de continuarea terapiilor şi de monitorizare permanentă conform cu recomandările protocoalelor terapeutice.

Potrivit unui comunicat de presă APCR, în ultimile luni nu s-a mai permis accesul pacienților în spitale pentru investigații medicale, acestea fiind amânate cu consecințe greu de evaluat asupra stării de sănătate a oamenilor.

deschidere spital

„Vă amintim că evoluția bolilor este diferită de la un pacient la altul, iar aceștia au nevoie de terapie cât mai repede posibil și nu pot aștepta luni în șir o decizie administrativă”, informează sursa citată.

Astfel, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a cerut redeschiderea Spitalului Colentina pentru pacienţii cronici.

„Cerem urgent redeschiderea spitalului Colentina pentru pacienții cronici. Colentina spital suport COVID-19 nu se justifică în condițiile în care numărul paciențiilor COVID-19 internați este mult sub capacitatea spitalului, în schimb mii de pacienții cronici au fost repartizați către alte spitale, aglomerând centre medicale deja supra-aglomerate”, se arată în scrisoare.

Totodată, APCR menționează că la spitalul Colentina se tratează afecțiuni cronice grave precum:

  • afecțiuni oncologice și afecțiuni hematologice: leucemii, purpură trombocitopenică idiopatică, hemoglobinurie paroxistică nocturnă, limfom, mielom multiplu și alte afecțiuni onco-hematologice;
  • afeciuni gastrointestinale: boli inflamatorii intestinale;
  • afecțiuni reumatice : poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă;
  • boli inflamatorii și autoimune sistemice: lupus eritematos sistemic, polimiozită, vasculită, colagenoze, sindrom anti-fosfolipid, etc.;
  • afecțiuni dermatologice: psoriasis, sclerodermie, pemphigus, dermatomiozită;
  • afecțiuni cardiologice;
  • boli neuro-degenerative, scleroză multiplă;
  • hepatite;
  • afectiuni pneumologice.

Spitalul Colentina este un spital specializat în tratarea bolilor cronice în care lucrează personal medical specializat în tratarea afecțiunilor menționate și este dotat cu aparatură medicală care permite diagnosticarea și monitorizarea bolilor cronice, aparatură care acum este nefolosită.

„Este momentul ca să se găsească o altă soluție de izolare și monitorizarea a pacienților COVID- 19 care sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare. Nu putem accepta ca spitalele să se transforme în hotel de lux pentru pacienții COVID-19 în condițiile în care le este refuzat accesul pacienților cronici la servicii medicale. Nu vă mai jucați cu viețile românilor și redeschideți urgent spitalul Colentina și celelalte spitale pentru boli cronice care sunt blocate din motive COVID 19 și care în acest moment funcționează cu număr mic de pacienți COVID 19”, anunță APCR.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe