Newsflash
Știri

APAH-RO: „Pacienții cu hepatită au nevoie de acces la asistență medicală și tratament”

de Dorina Novac - iun. 24 2020
APAH-RO: „Pacienții cu hepatită au nevoie de acces la asistență medicală și tratament”

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România trage cu semnal de alarmă cu privire la numeroasele probleme legate de accesul la tratament și în instituțiile medicale, dar și de comunicarea cu medicii responsabili.

Potrivit unui comunicat de presă, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a solicitat autorităților competente (Ministerul Sănătății și CNAS) să vină cu precizări suplimentare și imediate privind defășurarea procedurilor în cazul tratamentului cu interferon free în cele 17 centre agreate prin contractele cost-volum-rezultat.

Asociația a cerut precizări și cu privire la accesul tuturor bolnavilor cu afecțiuni hepatice în spitalele de boli infecțioase, secțiile de gastroenterologie, Institutele de Gastroenterologie și Hepatologie din toată țară.

pacienti boli hepatice
Sursă imagine: unsplash.com

 

Asociația se află permanent în contact cu pacienții prin deschiderea unui tel verde de la începutul lunii mai.

De asemenea, APAH face apel la bolnavi și aparținătorii acestora să păstreze legătura cu medicul de familie, dar și cu specialistul, pentru orice nelămurire privind starea de sănătatea, inițierea sau continuarea tratamentului.

„Din păcate, numărul testărilor a scăzut în această perioadă, iar o parte din persoanele diagnosticate cu dosarele deja gata de a începe tratamentul au fost amânate. Apelul APAH-RO către autorități, în special către Ministerul Sanatatii, este de a oferi cât mai multe informații, cât mai clare, pentru reluării procesului de testare, diagnosticare și tratament. Pacienții cu afecțiuni hepatice au nevoie urgentă să ajunga la medicul curant aflat în spitale. Sunt încă multe situații în care, din cauza unei investigații ce nu poate fi efectuată decât în spital, pacientul nu își poate începe terapia antivirala”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Totodată, Adela Cojan, președinte CNAS, a precizat că medicul de familie are un rol important în implementarea măsurilor de prevenție, dat fiind că vaccinarea este principala metodă de prevenire a hepatitelor de tip A și B. Potrivit ei, medicul de familie joacă un rol important în depistarea și monitorizarea  pacienților cu hepatite virale.

Grupul de Gastroenterologie al Societătii Naționale de Medicina Familiei, reprezentat de doctor Ligia Moșneaga și doctor Mihaela Udrescu, a făcut următoarele recomandări:

„Ca o particularitate, în acest timp a fost necesară evaluarea pacienților din punctul de vedere al riscului de severitate a formei de COVID-19, în funcție de comorbiditățile existente deja.Toți pacienții au fost susținuți în a-și continua tratamentele cronice și în a solicita consultații la distanță pentru a evita automedicația. (...) În funcție de necesitate, medicii de familie au luat legatura cu specialiștii pentru rezolvarea cazurilor, internarea sau temporizarea lor, sau îndrumarea către ambulatorii de specialitate.”

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a menționat că România trebuie să găsească echilibru pentru a putea să asigure sănătatea pacienților, indiferent că au sau nu COVID-19. Iar pacienții cu hepatite cronice virale trebuie să primească evaluarea corectă și tratamentul necesar în acest moment fără întârziere.

„Bolile cornice hepatice, precum infecțiile cronice B/C, boala hepatică alcoolică sau ficatul gras nonalcoolic, care afectează 1,5 miliarde de persoane reprezintă o proporție semnificativă din totalul bolilor cronice. (...) Pacienții cu boli hepatice cronice reprezintă o categorie vulnerabilă, cu un risc mai mare de a contacta infecția cu SARS-CoV-2 și de a suporta consecințele complicațiilor acesteia. Cel mai mare risc de infecție SARS-CoV-2 sau/și o evoluție severă a COVID-19 sau/și un risc crescut de decompensare și insuficiență hepatică cronică acutizată îl au pacienții cu ciroza hepatică decompensată, hepatocarcinom, boli autoimune în tratament imunosupresor și pacienții transplantați hepatic. Pacienții obezi cu hepatitacronica B sau C ar putea avea un risc mai mare de evoluție severa în cazul asocierii cu hipertensiune arterială și diabet zaharat. (...) Amenințarea COVID-19 în cazul pacienților cu boli hepatice cronice nu trebuie subestimată și trebuie evitată anxietatea și nemulțumirea pacienților generate de multitudinea de informații disponibile online, multe dintre acestea false”, a explicat doctor Speranța Iacob, medic specialist gastroenterologie, Spitalul Clinic Fundeni.

Conform sursei citate, APAH-RO speră ca atât cetățenii, cât și instituțiile statului, să înțeleagă atenția și aplecarea cu care este necesar să fie abordate afecțiunile virale pentru o societate sănătoasă, campaniile de informare, testare și programele de tratament, dar și colaboarea între toți cei implicați și responsabili, fiind esențiale în lupta cu această boală cronică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe