Newsflash
Știri

Antreprenoriat și medicină, șansa de a face mai mult

de Ștefan Mateoiu - nov. 27 2020
Antreprenoriat și medicină, șansa de a face mai mult

O tânără organizaţie din cadrul UMFCD a reușit să aducă în același loc antreprenori din domeniul medical, studenţi și tineri absolvenţi, într-un proiect de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale.

studentDin dorinţa comună a studenţilor și a cadrelor didactice de a crește educaţia în sfera antreprenoriatului medical, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) a luat fiinţă Societatea Antreprenorială a Studenţilor (SAS) din cadrul acestei universităţi.

În primăvara acestui an, SAS a demarat proiectul „Dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale studenţilor/absolvenţilor UMFCD”, finanţat de Centrul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2020.

Proiectul a avut un real succes atât pe plan intern, cât și extern, suscitând atenţia unui public mai larg asupra acestui subiect, puţin explorat până acum de comunităţile academice ale universităţilor de medicină.

Pilonul central al proiectului a fost reprezentat de cursul de
antreprenoriat medical desfășurat de-a lungul unei luni de activităţi intensive, încununând peste 200 de ore de muncă, în care 28 de studenţi și tineri absolvenţi ai universităţii, aleși din aproximativ 200 de candidaţi, au avut oportunitatea de a învăţa principiile construirii unui plan de afaceri stabil și bine definit.

Șase mentori pentru șase echipe

După parcurgerea cursului, șase echipe au reușit să își genereze planuri de afaceri, iar în etapa a doua – cea a mentoratului – au lucrat la implementarea ideii lor. Mentoratul a fost posibil cu sprijinul a șase antreprenori medicali de top din piaţa românească și internaţională, care au ghidat studenţii pe parcursul a două săptămâni, aceștia făcând o incursiune în lumea reală a unui business medical.

Cei șase mentori care au contribuit la proiect au fost: dr. Wargha Enayati – președinte Enayati Group și membru fondator al Asociaţiei Medicilor Independenţi, prof. dr. Cătălin Copăescu – fondator și director medical Ponderas Academic Hospital, dr. Dan Mitrea – fondator Neuroaxis și membru al Asociaţiei Medicilor Independenţi, dr. Florin Lăzărescu – fondator și medic coordonator Clinica stomatologică Trident, dr. Dragoș Popescu – cofondator Dental Med și farmacist Cosmina Bengescu, manager Crisia Farm.

În urmă cu o lună, la 24 octombrie, s-a desfășurat concursul de planuri de afaceri, în cadrul căruia echipele au participat la o sesiune de pitch-uri, prezentându-și ideile în faţa unui juriu.

Acesta a fost format din: șef lucr. dr. Ștefan Busnatu (prodecan probleme studenţești la Facultatea de Medicină a UMFCD), Flaviana Rotaru (membru fondator și președinte la Asociaţia Rohealth – Clusterul pentru Sănătate și Bio­economie) și Alexandru Popescu (managing partener Cleverage Venture Capital), cu peste 20 de ani de experienţă C-level în industria medicală din Europa Centrală și de Sud-Est.

Alexandru Popescu declară: „A fost o mare bucurie pentru mine să particip la concursul organizat de SAS-UMFCD, să descopăr idei interesante, tineri cu spirit antreprenorial, curaj și energie. Cred că genul acesta de iniţiativă, susţinută de mediul academic, dar și de cel antreprenorial, este premisa incubării multor viitoare proiecte de succes. Îmi doresc în continuare să fim alături de SAS-UMFCD în procesul de mentorat al bunelor idei”.

Juriul a deliberat

La finalul concursului, au existat trei echipe câștigătoare. Primul loc a fost ocupat de CleanMed, locul al doilea de CustoMed și locul al treilea de SmartMed. Altay Chemambet, unul dintre membrii echipei câștigătoare, descrie pe scurt ce a însemnat pentru el experienţa SAS:

„Mă bucur și sunt foarte recunoscător pentru existenţa proiectului «Student antreprenor». A fost o lună grea, cu rezultate pe măsură pentru că am învăţat enorm, am cunoscut oameni de succes și am făcut lucruri de care nu mă credeam în stare. Totul a culminat cu câștigarea concursului de idei de afaceri, de pe urma căruia am rămas cu tone de entuziasm, dar și cu o idee la care încă lucrez. Încurajez acest tip de iniţiative pentru că îţi deschid mintea și te conectează la mediul antreprenorial”.

Activitatea SAS-UMFCD va continua și în perioada următoare, astfel încât ideile generate în cadrul proiectului să capete o vizibilitate și mai mare, dar și pentru a contura cât mai multe oportunităţi –
cursuri sau evenimente – care să ofere și altor studenţi mediciniști șansa de a gândi și de a pune la punct businessuri proprii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe