Newsflash
Internaționale

Antibioticele reduc ratele de supraviețuire la anumiți pacienți cu cancer

de Florentina Ionescu - sept. 16 2019
Antibioticele reduc ratele de supraviețuire la anumiți pacienți cu cancer

Pacienții diagnosticați cu cancer care folosesc împotriva bolii o formă de imunoterapie se simt mai rău dacă au luat recent antibiotice, iar răspunsul acestor persoane la tratament și rata lor generală de supraviețuire sunt în scădere, subliniază oamenii de știință.

La aceste rezultate au ajuns cercetătorii, în cadrul unui studiu realizat pe aproape 200 de pacienți cu cancer din Marea Britanie, care foloseau un tip de medicamente, numite inhibitorii punctelor de control (sau checkpoint inhibitors), parte din tratamentul standard pentru pacienții cu cancer din această țară, scrie Medical Xpress.

Oamenii de știință au descoperit că pacienții cărora li s-a administrat un antibiotic cu spectru larg în luna ce precedă începerea tratamentului au avut răspunsuri semnificativ mai slabe la imunoterapie. În comparație cu pacienții cărora li s-au administrat antibiotice pe lângă imunoterapie sau cei cărora nu li s-au dat deloc aceste medicamente, tratamentul antibiotic înainte de imunoterapie a fost asociat cu rate mai scăzute de supraviețuire, iar tumora pacienților a avut un risc mai mare de a progresa.

Cercetătorii sugerează că acest lucru s-ar putea datora faptului că antibioticele perturbă echilibrul bacteriilor și microbilor de la nivel intestinal – așa-numitul microbiom – care, în schimb are un impact asupra sistemului imunitar.

Studiul a fost condus de oamenii de știință de la Imperial College London și a fost publicat în 13 septembrie, în „JAMA Oncology”.


Notă autor:

FOTO: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe