Newsflash
Știri

Animale, alimente şi bacterii rezistente

de Dr. Mariana MINEA - mar. 11 2015
Animale, alimente şi bacterii rezistente
   Avem la dispoziţie tot mai puţine opţiuni pentru a trata câteva dintre cele mai obişnuite infecţii alimentare sau provenite de la animale, arată cel mai recent raport emis de Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor (EFSA) şi de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC). Datele au fost obţinute în anul 2013 de la cele 28 de state ale UE. Astfel, în izolatele de Salmonella recoltate de la oameni, s-a înregistrat frecvent rezistenţă crescută la antimicrobienele obişnuite (ampicilină, sulfonamide, tetraciclină), în vreme ce tulpinile rămân în general sensibile la cefalosporinele de generaţia a treia. Acelaşi lucru este valabil pentru tulpinile de Salmonella şi de E. coli izolate de la păsări de curte, porci, bovine vii, respectiv din carnea provenită de la aceste animale. Salmonella recoltată de la curcani şi păsări de curte a prezentat rezistenţă înaltă şi foarte înaltă la fluorochinolone. Rezistenţa multi-drog rămâne la cote înalte, iar răspândirea izolatelor de acest tip continuă să fie un motiv de îngrijorare. Austria, Danemarca, Franţa, Irlanda, Lituania, România, Slovenia şi Spania au raportat prezenţa unor izolate de Salmonella spp. rezistente la om la şapte sau toate cele opt clase antimicrobiene. Tot pentru România, proporţia tulpinilor de Salmonella spp. umane rezistente la sulfonamide este de 52,5%, la amoxicilină – 30,8%, la tetracicline – 25%, în vreme ce Salmonella typhi este şi mai dificil de tratat: ampicilină – rezistenţă de 78%, sulfonamide – 60%, iar tetracicline – 49%. Salmonella Ifantis a prezentat rezistenţă foarte crescută la ampicilină (63,6%) şi crescută la ciprofloxacin – 55%. Cât priveşte Salmonella recoltată din carne, rezistenţa clinică la combinaţia de ciprofloxacin şi cefotaxim a fost rară, un singur izolat de S. Kentucky fiind depistat rezistent, şi acela provenind din România. Tot noi suntem singura ţară care a raportat izolate multirezistente (16,4%) pentru S. enteridis, în carnea de pui. Stăm bine la capitolul „curcani“: izolatele deSalmonella spp. recoltate din carnea de curcan românesc sunt sensibile la toate antibioticele.
   O proporţie mare şi foarte mare de Campylobacter recoltat de la om prezintă rezistenţă crescută la ciprofloxacin şi tetracicline; rezistenţa la eritromicină a fost scăzută spre moderată, totuşi, mai ridicată pentru România şi Italia. 77% este procentul românesc de C. jejuni uman rezistent la ciprofloxacin şi 57% la tetracicline. De asemenea, în unele ţări s-a înregistrat o rezistenţă foarte mare a Campylobacter la fluorochinolone, ceea ce reduce semnificativ plaja de opţiuni terapeutice. O rezistenţă crescută spre foarte mare a fost raportată la tratamentul cu ciprofloxacin, acid nalidixic şi tetracicline pentru izolatele de Campylobacter recoltate din carnea de pui, de la porci şi bovine, în vreme ce bacteria rămâne sensibilă la eritromicină şi gentamicină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe