}

Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

ANI adaugă 29 de nume pe lista incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese din sistemul medical românesc

Viața Medicală
A. M. marţi, 14 octombrie 2014
   După cazul răsunător al preşedintelui Colegiului Medicilor din România, în care, după ani de procese (declanşate de Agenţia Naţională de Integritate în decembrie 2011), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a găsit pe profesorul Vasile Astărăstoae în conflict de interese, atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi Ministerul Sănătăţii au solicitat, în baza deciziei definitive a ICCJ, demiterea acestuia de la conducerea UMF „Gr. T. Popa“ şi a CMR. Fără succes, până la această dată (pronunţarea Înaltei Curţi s-a făcut la 3 iulie a.c.). Iată însă că preşedintelui i se adaugă şi alţi membri ai Colegiului Medicilor din România, după cum aflăm dintr-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), publicat miercuri, 24 septembrie a.c. Conform acestuia, nu mai puţin de 29 de foşti sau actuali manageri de spital, şefi de secţie şi foşti sau actuali directori medicali (din care 24 de medici) au fost declaraţi în incompatibilitate şi conflict de interese administrativ şi penal. Pe noua listă ANI găsim laolaltă universitari, medici cu reputaţie, nume mai puţin cunoscute şi membri de partid cu activitate pe plan local.
   În incompatibilitate şi conflict de interese de natură penală au fost declaraţi prof. dr. Ioan Maniţiu (şeful secţiei clinice cardiologie I de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu), conf. dr. Jurgen Paul Porr (şeful secţiei clinice interne I de la SCJU Sibiu), dr. Valeria-Vioara Văleanu (şefa secţiei de oncologie de la SCJU Sibiu), prof. dr. Marcel Pereanu (şeful secţiei clinice de neurologie de la SCJU Sibiu), dr. Horia Pleş (şeful secţiei clinice neurochirurgie de la SCJU Timişoara) şi conf. dr. Adrian Şanta (şeful secţiei clinice radiologie-imagistică medicală de la SCJU Sibiu şi fost manager al spitalului). Victor Ivan (manager al Spitalului Municipal Turnu Măgurele şi fost consilier local) a fost declarat înincompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă şi penală.
   În conflict de interese de natură penală au fost declaraţi dr. Maria-Diana Calcatinge (şefa secţiei interne de la Spitalul Municipal Mediaş), dr. Emil Băcilă (şeful secţiei cardiologie II de la SCJU Sibiu), Maria Ionescu (şefa serviciului administrativ de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti), conf. dr. Nicolae Grigore (şeful secţiei urologie de la SCJU Sibiu), dr. Adrian-Valentin Cotârleţ (managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti) şi dr. Florina-Ligia Popa (şefa secţiei fizioterapie I de la SCJU Sibiu). Dr. Anda-Lorena Dijmărescu (director medical la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova) a fost declarată în conflict de interese de natură administrativă şi penală.
   În fine, pe lista persoanelor declarate incompatibile se regăsesc: dr. Ovidiu-Mugurel Butuc (manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean Mureş), Isidor Răducea (fost manager interimar al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare), dr. Valentin Filip (managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria), Gheorghe Dincă (managerul Spitalului Orăşenesc Zimnicea), Tiberiu Tătaru (managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“, comuna Runcu), dr. Stela Firu (managerul Spitalului General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin), dr. Gabriel Ţintărescu (managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, municipiul Câmpina), Constanţa-Alina Filip (managerul interimar al Spitalului Orăşenesc Sinaia), dr. Cătălin Vişean (managerul Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti), dr. Lidia Râjnoveanu (managerul Spitalului de Ortopedie şi Traumatologie Azuga), dr. Petronela Paziuc (managerul Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc), dr. Mihai-Dan Roman (şeful secţiei ortopedie de la SCJU Sibiu), dr. Bogdan-Marius Păcală (şef de secţie la Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ Sibiu şi fost director medical interimar al spitalului), prof. dr. Mihai-Leonida Neamţu (fost director medical la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu) şi dr. Ieszenszky Geza (managerul Spitalului Municipal Gheorgheni).
   Deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate pot fi contestate la instanţa de contencios administrativ în termen de 15 zile de la primirea lor de către persoana evaluată. Conform Legii nr. 176/2010, dacă au legătură cu situaţia de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolută.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC