Newsflash
Știri

Analize de laborator irelevante

de D. D. M. - sept. 27 2013
Analize de laborator irelevante
   Interesul crescut din ultimele săptămâni, cu privire la documentele medicale necesare în vederea înscrierii copiilor la creşe, grădiniţe şi şcoli, mai ales în legătură cu testele de laborator necesare în vederea obţinerii avizului de intrare în colectivitate, l-a determinat pe conf. dr. Gabriel Popescu, medic specialist în Boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ şi preşedinte al subcomisiei din Ministerul Sănătăţii pentru limitarea rezistenţei microbiene, să adreseze o scrisoare deschisă părinţilor de elevi.
   Este un scenariu care se repetă în fiecare an, se spune în scrisoare, fără ca publicul – în special părinţii – să fie informat asupra elementelor esenţiale de care trebuie să ţină seama în luarea deciziilor în mod responsabil, în primul rând pentru sănătatea copiilor lor.
    De exemplu, spune dr. Popescu, prezenţa nazală şi/sau faringiană a stafilococilor, pneumococilor, streptococilor este frecventă şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului, aşa încât nu necesită tratament antibiotic. Sau, testele despre care se discută nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ, ele neavând valoare epidemiologică. Mai mult, efectuarea acestor teste, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice pentru eliminarea unui portaj depistat (deşi aşa ceva nu este necesar) – cu consecinţe nefaste asupra celui care primeşte antibioticul şi, mai departe, asupra comunităţii, nemaivorbind aici de costurile în sistemul sanitar. Trebuie ştiut că, deşi laboratoarele private practică reduceri de peste 50% la testele pe care le efectuează, costurile sunt susţinute tot de CNAS.
   Prin urmare, dr. Popescu recomandă ca „atât autorităţile din domeniul sanitar, cât şi medicii să informeze în mod corect populaţia despre lipsa de beneficiu a unor asemenea testări şi să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru «eradicarea» unor germeni care există în mod normal în organism. Mai utilă este o examinare medicală completă a copilului la intrarea în comunitate şi nu un «aviz» scris în absenţa copilului, eventual pe baza unor analize de laborator irelevante“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe