Newsflash
Știri

Amplă acţiune anticorupţie

de Vlad MIXICH - iul. 3 2015
Amplă acţiune anticorupţie
Peste 240 de oameni, printre care 46 de medici şi asistente, au fost arestaţi ca urmare a celei mai ample acţiuni anticorupţie în sistemul medical derulate în ultimii ani în Statele Unite. Anumiţi medici au încercat să fraudeze sistemul de asigurări medicale de stat (Medicare) prin reţete şi prescripţii false în valoare de 712 milioane de dolari.
În Miami există acuzaţii de prescripţii false în domeniul sănătăţii mintale şi al îngrijirii la domiciliu în valoare de 263 de milioane de dolari. Directorul unei clinici de psihiatrie a facturat servicii false de 64 de milioane de dolari, plătind comisioane şi celor care-i aduceau pacienţii. În Los Angeles, un medic a colectat 23 de milioane de dolari pentru 1000 de cărucioare cu rotile pe care le-a recomandat pacienţilor săi, fără ca aceştia să aibă nevoie de ele şi, uneori, fără ca aceştia să le primească.
În Dallas, au fost acuzaţi şapte medici pentru fraudă, în Detroit, 16 pentru încercarea de a obţine 122 de milioane de dolari din prescripţii medicale care nu erau necesare. În New Orleans 11 au fost acuzaţi pentru fraude de 110 milioane de dolari. „Furtul din banii de sănătate sunt o crimă care loveşte în fiecare dintre noi“, a declarat directorul FBI, James Comey. Autorităţile americane obţin şi analizează în timp real prescripţiile medicilor, prin sistemele informatizate funcţionale în sistemul medical american. În regiunile unde se remarcă tipare neobişnuite, precum prescrierea unui medicament în volume mari, sunt trimişi investigatori speciali.
Unitatea americană care luptă împotriva corupţiei din sistemul medical american este formată din departamente speciale create în interiorul FBI, a ministerului sănătăţii şi a biroului procurorului general din fiecare stat american. Din 2007, de când există, această unitate a prins 2.300 de hoţi care au încercat să fure şapte miliarde de dolari din sistemul medical american. Spre deosebire de România, liderii oficiali ai asociaţiilor medicale susţin fără rezerve acţiunile anticorupţie ale autorităţilor americane. În acelaşi timp, medicii americani sunt, spre deosebire de cei români, printre cei mai bine plătiţi din lume.

 

Mii de asistente medicale fără cetăţenie britanică ar putea să fie obligate să se întoarcă în ţara de origine după aplicarea noilor legi de imigraţie din Anglia, anunţă BBC. Dacă salariul anual al unei asistente nu va fi de cel puţin 35.000 de lire sterline după şase ani de practică în Marea Britanie, ea va trebui să părăsească ţara. Asta în condiţiile în care venitul mediu al unei asistente medicale este între 21.000 şi 28.000 de lire sterline, peste 35.000 câştigând doar asistentele aflate în posturi de conducere. Colegiul Regal al Asistentelor susţine că aplicarea acestei reglementări va crea haos în sistemul medical englez (NHS), aducând pierderi financiare uriaşe. Premierul David Cameron susţine însă că mai multe asistente medicale britanice sunt pe cale să intre în sistem.
Cele mai multe asistente străine care lucrează în Anglia vin din Filipine, India şi Africa de Sud. Peste 600.000 de asistente medicale sunt înregistrate în Marea Britanie, 66.218 provenind din alte ţări, iar 28.571 din statele membre UE. Românii nu sunt afectaţi de această modificare deoarece, ca cetăţeni UE, asupra lor nu pot fi impuse astfel de reguli.

 

În timp ce în Uniunea Europeană fierbe dezbaterea despre reducerea preţurilor la medicamente, China acţionează fără discuţii, cum se întâmplă în orice regim autoritar. Compania Gilead a aplicat pentru patentarea noului lor medicament anti-hepatită C, Sovaldi, dar autorităţile chineze au respins aplicaţia. Patentul respins se referă la forma inactivă a medicamentului, în timp ce pentru substanţa de bază din Sovaldi, sofosbuvirul, Gilead deţine patentul în China. Astfel, piaţa chineză nu va deveni (încă) accesibilă variantelor generice mai ieftine produse de companii indiene cărora Gilead le-a oferit voluntar dreptul de fabricare a Sovaldi.
O altă mişcare interesantă pe piaţa farma este vânzarea a două vaccinuri anti-meningită de către GlaxoSmithKline către Pfizer. După ce GSK a achiziţionat divizia de vaccinuri a Novartis, britanicii sunt obligaţi de legile UE antimonopol să cedeze o parte din portofoliul lor. Cele două vaccinuri au avut anul trecut vânzări combinate de 54 de milioane de dolari, conform Reuters.

 

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Margaret Chan, atrage atenţia într-un editorial asupra efectelor schimbărilor climatice asupra sănătăţii. Textul vine în întâmpinarea reuniunii din decembrie 2015 de la Paris unde guvernele vor încerca să ajungă la un nou acord referitor la reducerea poluării. Cu această ocazie, Comisia Lancet pe tema schimbărilor climatice şi de sănătate a emis un nou raport din care liderul OMS aminteşte că, până în 2030, schimbările climatice vor cauza aproximativ 250.000 de noi decese, că şapte milioane de oameni mor anual din cauza poluării şi că 88% din populaţia lumii respiră un aer care nu respectă criteriile prin care OMS defineşte un aer curat. Urmărim cu interes subiectul, dar nu şi cu speranţă. Dezbaterile interguvernamentale pe marginea reducerii emisiilor poluante se sfârşesc de cele mai multe ori în coadă de peşte. Sunt prea mulţi bani în joc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe