Newsflash
Știri

Amenințări infecțioase și dezbateri aprinse

de Monica GEORGESCU - mai 26 2017
Amenințări infecțioase și dezbateri aprinse
     Iubitorii de sushi și sashimi sunt preveniți asupra riscului consumului de pește crud: Ministerul Sănătății din Japonia avertizează că numărul infecțiilor parazitice cu viermi din specia Anisakis a crescut dramatic în ultimii ani în țările vestice, de la șase cazuri raportate în 2007 la 124 în 2016, pe fondul consumului tot mai crescut de preparate din pește crud, proaspăt. Larvele de Anisakis din peștele infestat se fixează în stomac sau intestine, cauzând dureri abdominale, greață, vărsături. Complicațiile infecției pot include sângerări abdominale, peritonită, iar în cazurile cele mai severe se poate declanșa o reacție alergică, cu risc crescut ca bolnavul să intre în șoc anafilactic.
     Reprezentanții ministerului, citați de publicația Japan Times încurajează consumatorii să congeleze peștele cel puțin o zi înainte de consum sau să-l prepare termic pentru cel puțin un minut, pentru a preveni infectarea cu larve Anisakis. Aceste sfaturi de preparare și gătire sunt însă foarte puțin puse în practică într-o țară în care consumul de pește crud și cât se poate de proaspăt este o tradiție și o artă. Această avertizare oficială va diminua cu siguranță apetitul multora pentru sushi.

 

     O epidemie de Ebola a fost confirmată recent de Organizația mondială a sănătății (OMS) în Republica Democrată Congo. La 11 mai, Ministerul Sănătății din Congo a alertat OMS asupra unui caz confirmat de infecție cu virus Ebola. Prezența virusului a fost verificată prin teste de laborator în capitala țării, Kinshasa. În zilele următoare au fost confirmate trei decese în nord-estul țării, iar alte câteva cazuri suspectate sunt încă neconfirmate.
     Peste 11.000 de persoane au murit în pandemia de Ebola care a făcut ravagii în vestul Africii în perioada 2014–2015 și alte 28.600 au fost infectate. Cele mai multe decese s-au înregistrat în Sierra Leone, Liberia și Guineea, conform informațiilor publicate de The Guardian. În Congo, numărul deceselor s-a ridicat la 49 în epidemia din 2014. OMS a fost criticată la acel moment pentru intervenția tardivă și eșecul în a avertiza publicul la timp asupra pericolului, prin declararea stării de urgență. Recent, OMS a elaborat un vaccin împotriva virusului Ebola care s-a dovedit eficient în studiile clinice. Deși testarea acestui nou vaccin continuă, dr. Seth Berkley, directorul Gavi–Alianța Vaccinului, a declarat că în acest moment sunt disponibile 300.000 de doze pentru a preveni transformarea acestui focar epidemic într-o pandemie.

 

     Organizația mondială a sănătății se pregătește să-și aleagă un nou director general. Votul va avea loc în cadrul celei de-a 70-a ediție a World Health Assembly, care va avea loc la Geneva la sfârșitul lunii mai. Este prima dată când votul este deschis tuturor membrilor participanți, nu doar consiliului director. Noul director ales va avea o responsabilitate uriașă, punându-și amprenta atât asupra organizației, cât și a politicilor internaționale de sănătate. În prezent, această poziție este deținută de Margaret Chan, aceasta obținând ultimele două mandate, pentru o perioadă de zece ani.
     Șase candidați au fost inițial propuși de statele membre la întâlnirea din septembrie 2016, iar în ianuarie, consiliul director al OMS a ales trei dintre aceștia drept candidați pentru votul final. Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus este doctor în filosofie și sănătate comunitară, cu studii în biologie și imunologia bolilor infecțioase. Este recunoscut pentru cercetările efectuate asupra malariei și a avut o contribuție semnificativă în reformarea sistemului de sănătate publică din Etiopia, unde a ocupat funcția de ministru al sănătății timp de șapte ani. Sania Nishtar, din Pakistan, este medic cardiolog și a ocupat de asemenea funcția de ministru al sănătății în țara sa, având și un rol important în reformarea politicilor internaționale de sănătate. De asemenea, a fost copreședinte al comisiei pentru eradicarea obezității pediatrice din cadrul OMS. Al treilea candidat este David Nabarro din Marea Britanie. Acesta se remarcă prin experiența amplă în domeniul nutriției și al sănătății copilului. A lucrat în Asia de Sud, estul Africii și Irak, iar în prezent este consilierul special al secretarului general al ONU pe teme legate de dezvoltarea sustenabilă și impactul schimbărilor climaterice. Câștigătorul mandatului de director general va conduce în următorii patru ani o organizație internațională cu o structură extrem de complexă: OMS are peste 7.000 de angajați, birouri în 150 de țări și șase birouri regionale care coordonează activitatea acestora.

 

     În Norvegia, Partidul progresist a votat în favoarea unei propuneri legislative care interzice circumcizia rituală a băieților cu vârsta mai mică de 16 ani. Partizanii acestui act normativ declară că circumcizia reprezintă un act de vătămare fizică și psihică a copiilor, o violare a drepturilor fundamentale ale acestora, relatează The Jerusalem Post. Votul a avut loc la doar o zi după ce comisia de mediu a Parlamentului din Belgia a decis interzicerea sacrificiului ritualic al animalelor – shechita – o altă decizie cu impact major pentru comunitatea de evrei din afara granițelor.
     Rabinul Menachem Margolin, directorul general al Asociației europene a evreilor, s-a sesizat în această problemă, el declarând că decizia este una antisemită și, în primul rând, antievreiască. Margolin a argumentat că propunerea nu vizează cetățenii musulmani, care din punct de vedere al doctrinei religioase pot performa ritualul circumciziei și la vârste mai înaintate. În schimb religia iudaică cere ca băieții să fie circumciși la opt zile de la naștere.

 

     Justiția olandeză a decis că un băiat de doisprezece ani diagnosticat cu cancer are dreptul să refuze chimioterapia, împotriva voinței tatălui său. Cotidianul Dutch News relatează că băiețelul – David – a suferit în noiembrie anul trecut excizia unei tumori pe creier, ulterior fiind supus radioterapie timp de șase săptămâni. Doctorii au recomandat continuarea tratamentului cu chimioterapice, însă David a refuzat, fiind susținut în această decizie și de mama sa, adeptă a medicinii alternative. David a argumentat în fața judecătorului că tratamentul cu chimioterapice îi va afecta calitatea vieții, susținând că vrea să încerce în schimb un tratament alternativ. Tatăl său a contestat această decizie, apreciind că David ar trebui să fie obligat să continue tratamentul.
     Băiețelul a fost consultat de o serie de psihologi care au concluzionat că acesta este în deplinătatea facultăților mintale, având dreptul să decidă asupra tratamentului său. În Olanda, conform legii eutanasiei adoptată în 2002, copiii mai mari de 12 ani au drept de decizie asupra propriilor tratamente în cazul unor afecțiuni grave, care le pun viața în pericol. În condiții speciale, ei pot chiar să invoce dreptul la o moarte asistată medical. Dacă ar fi decis să continue tratamentul cu chimioterapice, șansele de supraviețuire estimate pentru David ar fi fost de 75–80%, conform documentelor medicale anexate la dosar. Fără acesta, șansele de supraviețuire se reduc la 50%. Tribunalul a decis însă că decizia, asumată, este a băiatului.

 

     Academia americană de pediatrie și Societatea de pediatrie din Texas se opun proiectului de lege care propune licențierea centrelor de cazare pentru imigranți drept unități de îngrijire a copiilor. Proiectul, odată aprobat, ar permite reținerea copiilor în aceste centre – în condiții similare închisorilor – pentru perioade lungi de timp. Proiectul de lege SB 1018 a fost aprobat în Senatul statului Texas la 10 mai, fiind acum înaintat Comisiei de afaceri de stat a Casei Reprezentanților din Texas.
     Joyce Mauk, președinta Societății de pediatrie din Texas, consideră că reținerea copiilor în centre de cazare pentru imigranți nu este acceptabilă, nici măcar pentru perioade scurte de timp, având un efect nefast asupra sănătății fizice și mintale a acestora, în condițiile în care ei au suferit deja traume majore. „Copiii despre care vorbim au scăpat cu greu din condiții groaznice, de violență și sărăcie, și au ajuns în SUA ca refugiați”, a declarat la rândul său Fernando Stein, președintele Academiei americane de pediatrie. Copiii imigranți merită acces la servicii medicale de calitate și la un mediu de viață cald, primitor – condiții care nu pot fi oferite în acest moment în centrele de cazare. Contrapropunerea autorităților medicale implică găzduirea familiilor de imigranți în structuri locative comunitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe