Newsflash
Știri

Algoritmul BARCELONA în STEMI

de Dr. Mădălina Badea - iul. 24 2020
Algoritmul BARCELONA în STEMI

Un nou algoritm electrocardiografic a fost validat pentru diagnosticarea sindroamelor coronariene acute cu supradenivelare de segment ST (STEMI) în cazul pacienţilor cu bloc de ramură stângă (BRS).

poza 3Un nou algoritm electrocardiografic, intitulat BARCELONA, a fost validat pentru diagnosticarea sindroamelor coronariene acute cu supradenivelare de segment ST (STEMI) în cazul pacienţilor cu bloc de ramură stângă (BRS).

Acesta este rezultatul unui studiu multicentric retrospectiv de cohortă ce a inclus 484 de pacienţi. Algoritmul este pozitiv în prezenţa unei devieri de segment ST ≥1 mm, concordantă cu complexul QRS în orice derivaţie sau discordantă cu polaritatea complexului QRS în derivaţiile cu voltaj maxim al undei R sau S.

S-a observat că sensibilitatea sa (93-95%), valoarea predictivă negativă (96-97%) și eficienţa (91-94%) sunt semnificativ mai înalte decât în cazul altor criterii electrocardiografice, specificitatea variind între 89% și 94%.

Astfel, se poate concluziona că la pacienţii cu BRS referiţi către intervenţie coronariană percutană, algoritmul BARCELONA este specific și înalt sensibil pentru diagnosticul de STEMI, cu o acurateţe diagnostică comparabilă cu cea obţinută pe baza criteriilor electrocardiografice la pacienţii fără BRS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe