Newsflash
Știri

Alertă epidemiologică la granița României

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 25 2019
Alertă epidemiologică la granița României

La granița României cu Ucraina au fost raportate 21 de cazuri de difterie, alerta fiind lansată pe 29 octombrie. Este vorba de regiunile Zakarpattia și Chernivtsi, localități în apropiere de Satu Mare. A fost decretată starea de alertă iar Ministerul Afacerilor Externe a transmis o avertizare celor care călătoresc în statul vecin. De asemenea Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au fost informate să înceapă campaniile de vaccinare.

Situația din Ucraina a atins cote alarmante, medicii au solicitat ajutor colegilor de peste graniță de la Spitalul Județean din Satu Mare, însă fără succes, în România difteria este considerată o boală eradicată iar serul antidifteric nu se mai găsește. Autoritățile din România monitorizează atent în special zonele de la frontiera cu Ucraina, iar DSP Satu Mare a început deja campania de vaccinare în rândul copiilor.

 

Ce este difteria?

Difteria este o boală contagioasă acută, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae care se transmite pe cale aeriană, prin picături sau salivă (tuse sau strănut), prin contact cu leziunile tisulare sau indirect prin atingerea obiectelor contaminate sau alimentar - în mod excepțional, poarta de intrare fiind localizată la nivelul nasului sau faringelui. Perioada de incubație este cuprinsă de regulă între două și cinci zile.

Tabloul clinic clasic al difteriei respiratorii cuprinde: fatigabilitate, odinofagie, febră, dificultăți de respirație, secreții nazale, inflamația ganglionilor, stridor. În funcție de localizare formele clinice sunt: angina difterică, difteria laringiană, difteria nazală sau cea localizată la nivelul tegumentelor, cea conjunctivală, genitală etc. Caracteristică este formarea „pseudomembranelor” de culoare gri localizate la nivelul nasului, amigdalelor, faringelui, sau a laringelui. Netratată complicațiile acestei boli pot duce la deces.

Profilaxie

Vaccinarea se face la copii, prin Programul Național de Imunizare, iar ultima administrare este la 14 ani. La adulți vaccinarea se face o dată la zece ani începând cu vârsta de 24 de ani. Sunt disponibile mai multe vaccinuri cele mai folosite fiind cel trivalent diftero-tetano-pertussis acelular sau cel tetravalent diftero-tetano-pertussis polio inactivat. În România imunizarea anti-difterică se realizează încă din 1960.

 

Stare de alertă

Având în vedere magnitudinea problemei care ia avânt pe zi ce trece, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă și cere autorităților lansarea unui program național pentru vaccinarea populației aflate la risc care să cuprindă: măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației (foto afiș informativ SNMF).

Medicii de familie din România își arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariției și răspândirii difteriei. De altfel noi medicii din prima linie am început deja să informăm populația și să recomandăm măsuri de prevenție” a declarat dr. Dina Mergeani (președinte SNMF).

sursa: https://www.facebook.com/pages/category/Education/Grupul-de-Vaccinologie-al-SNMF

Pe de altă parte Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus începând cu 1 noiembrie, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe