Newsflash
Știri

Alături de bolnavii cu scleroză multiplă

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - iun. 1 2018
Alături de bolnavii  cu scleroză multiplă
Ziua mondială a sclerozei multiple, marcată în fiecare an la 30 mai, aduce împreună comunitatea celor afectați de scleroză multiplă (SM), pentru a împărtăși povești și a crește gradul de conștientizare privind această boală. Campania din acest an, desfășurată pe întreg parcursul lunii mai, poartă numele „#Bringinguscloser”, iar tema este cercetarea.
    Medicii neurologi din centrele universitare românești, în care se derulează programele naționale de tratament pentru scleroza multiplă, vin în contact cu tot mai mulți români care suferă de această boală. Pot spune că aceștia nu sunt doar niște pacienți, ci sunt deja prietenii noștri, pe care îi știm de mulți ani, cu poveștile lor de viață. Le suntem alături în permanență atât la evenimentele fericite, cât și la cele mai puțin fericite din viața lor. Îi sfătuim, îi tratăm, le suntem alături când se căsătoresc sau când își doresc să aibă un copil, îi îndrumăm în acest sens, le ajustăm medicația și ne bucurăm împreună cu ei.
    Pacienții trebuie să aibă încredere în medicii lor și în tratamentele recomandate, astfel încât SM să nu mai fie acea afecțiune care nu are ca perspectivă decât căruciorul, o viață în singurătate sau cu o mare dizabilitate. Medicația din ultimii ani a schimbat semnificativ această optică. Știința avansează mult în acest domeniu, furnizând multe speranțe pentru pacienți. În România există un program național de tratament al SM, în care pacienții sunt investigați și diagnosticați prin tehnici moderne. Paleta de tratament este foarte largă și accesibilă prin programul național de sănătate, în special pentru forma clinică de scleroză multiplă recurent remisivă.
    Este însă o artă de a potrivi medicația existentă profilului pacientului, dorințelor și speranțelor acestuia, evoluției bolii fiecărui pacient. Trebuie să ai răbdare, să observi efectele pozitive, dar să ai și timp să monitorizezi eventuale efecte secundare, agravări sau situații noi, să stai de vorbă cu pacienții, să fii prietenul lor. Colaborarea strânsă între noi, medicii care prin natura meseriei trebuie să fim mereu la curent cu orice noutate în domeniu, și pacienții noștri, care își pun toate speranțele în noi, reprezintă cheia succesului. Ne putem considera cu toții niște învingători.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe