Newsflash
Știri

Alarmă! Antibiotice în exces

de Prof. dr. Alexandru RAFILA - nov. 2 2018
Alarmă! Antibiotice în exces
În 2016, 490.000 de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză multidrog rezistentă.
 
Multe din descoperirile medicale din ultimul secol ar putea fi ameninţate din cauza răspândirii rezistenţei la antimicrobiene. Boli infecţioase care puteau fi vindecate devin acum dificil sau imposibil de tratat și se răspândesc în toată lumea. Se estimează că 700.000 de persoane mor anual din cauza infecţiilor produse de bacteriile multirezistente. Tocmai de aceea, rezistenţa la antimicrobiene devine din ce în ce mai mult o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii publice globale și necesită intervenţii la nivel politic, profesional și social.
Între 12 și 18 noiembrie se organizează Săptămâna mondială a conștientizării asupra antibioticelor. Cu această ocazie, Societatea Română de Microbiologie, în cadrul unui proiect dezvoltat în parteneriat cu Organizaţia mondială a sănătăţii și cu săptămânalul „Viaţa medicală”, va organiza la 15 noiembrie, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balș”, o conferinţă având ca temă rezistenţa la antimicrobiene. La atelier vor fi prezentate date cu privire la consumul de antibiotice, nivelurile de rezistenţă a principalelor bacterii implicate în producerea infecţiilor invazive și raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale din România în anul 2017.
Rezistenţa la antibiotice este prezentă în toate ţările lumii. Pacienţii cu infecţii cauzate de bacterii rezistente au risc crescut de rezultate clinice grave și de deces și consumă mai multe resurse medicale în comparaţie cu pacienţii infectaţi cu tulpini nerezistente ale aceleași bacterii. Klebsiella pneumoniae – o enterobacterie care poate genera infecţii grave ce se pot solda chiar cu deces – este tot mai rezistentă la tratamentul cu antibiotic de rezervă (carbapeneme) și s-a răspândit în toate regiunile lumii. Este una dintre cauzele majore de infecţii asociate asistenţei medicale, cum ar fi pneumonia, septicemia, mai ales în secţii de terapie intensivă și la nou-născuţi.
În unele ţări, din cauza rezistenţei, carbapenemele nu mai acţionează la peste jumătate din persoanele tratate pentru infecţii cu K. pneumoniae. De asemenea, eșecul la tratamentele care au fost cele mai eficace pentru gonoree (cu cefalosporine de generaţia a treia) a fost confirmat în cel puţin zece ţări (Australia, Austria, Canada, Franţa, Japonia, Norvegia, Slovenia, Africa de Sud, Suedia și Marea Britanie). În România, în 2016, situaţia privind rezistenţa bacteriilor izolate din infecţii invazive era următoarea:
- K. pneumoniae: rezistent la carbapeneme – 35,9%, locul 3 în UE;
- P. aeruginosa: rezistent la carbapeneme – 52%, locul 1 în UE;
- S. pneumoniae: rezistent la eritromicină – 39%, locul 3 în UE, și rezistent la penicilină – 41,4%, locul 1 în UE;
- S. aureus: tulpini MRSA (rezistente la meticilină) – 50,5%, locul 1 în UE (conform „Surveillance of antimicrobial resistance in Europe”, Annual report of the European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net) 2016.
Apariţia și dezvoltarea rezistenţei bacteriilor la antibiotice este un fenomen natural cauzat de mutaţiile care apar în genele bacteriilor sau din cauza unor elemente genetice exogene care se pot transmite între bacterii. Bacteriile pot dobândi mecanisme multiple de rezistenţă și astfel devin insensibile la mai multe clase de antibiotice, limitând drastic alternativele terapeutice în infecţiile produse de acestea.
Ceea ce stă la originea răspândirii rezistenţei este utilizarea excesivă a antibioticelor și transmiterea bacteriilor rezistente între oameni, animale și în mediu. Practicile de slabă calitate de prevenire și control al infecţiilor, precum și măsurile inadecvate de igienă, contribuie și ele la răspândirea acestor bacterii. Așadar, rezistenţa la antimicrobiene este o problemă complexă care afectează întreaga societate și este determinată de o serie de factori interconectaţi. Intervenţiile individuale și izolate au un impact limitat, astfel că este nevoie de acţiuni coordonate la nivel naţional și regional care să reducă la minimum apariţia și răspândirea rezistenţei la antimicrobiene.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe