Conferinţa „Bătrânii fără iubire mor“, organizată de Comunitatea Sant’Egidio, s-a desfăşurat la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, la 15 martie a.c. Deschiderea manifestării a fost făcută prin discursul de introducere rostit de dna Cristina Antochi, din partea Comunităţii Sant’Egidio, care a dat apoi cuvântul dlui prof. univ. Emil Constantinescu, fost preşedinte al României. (...)"> Afecţiunea ca acceptare şi înţelegere - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Afecţiunea ca acceptare şi înţelegere

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 18 2011
Afecţiunea ca acceptare şi înţelegere

   Conferinţa „Bătrânii fără iubire mor“, organizată de Comunitatea Sant’Egidio, s-a desfăşurat la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, la 15 martie a.c. Deschiderea manifestării a fost făcută prin discursul de introducere rostit de dna Cristina Antochi, din partea Comunităţii Sant’Egidio, care a dat apoi cuvântul dlui prof. univ. Emil Constantinescu, fost preşedinte al României. (...)

   Conferinţa „Bătrânii fără iubire mor“, organizată de Comunitatea Sant’Egidio, s-a desfăşurat la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, la 15 martie a.c. Deschiderea manifestării a fost făcută prin discursul de introducere rostit de dna Cristina Antochi, din partea Comunităţii Sant’Egidio, care a dat apoi cuvântul dlui prof. univ. Emil Constantinescu, fost preşedinte al României. Acesta a amintit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea în ţara noastră, a susţinut axiomatic că înstrăinarea constituie miezul crizei actuale şi a redat pasaje literare despre bătrâneţe scrise de poetul englez Longfellow şi de compozitorul Edvard Grieg. Excelenţa sa dl Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti, a rostit o alocuţiune atractivă şi competentă care a reţinut în totalitate atenţia asistenţei. Dsa a convins că bătrânii sunt memoria unui popor, că bătrâneţea are şi părţile ei bune dacă ar fi să ne gândim numai la faptul că dă mai mult timp liber persoanei. În cele ce au urmat, dsa a schiţat un tablou al asistenţei bătrânilor în Italia şi al drepturilor lor în acea ţară. Nu mulţi ştiu că este a doua din lume (după Japonia) în procesul de îmbătrânire a populaţiei (cinci milioane de bătrâni singuri, 40% din populaţia peste 60 de ani, un italian din zece a depăşit vârsta de 60 de ani şi un salariat susţine patru bătrâni). Un foarte plăcut şi emoţionant intermezzo a fost proiectarea filmului: Scrisoarea Mariei, care a mişcat întreaga asistenţă printr-o pledoarie pentru a îmbătrâni acasă, nu în azil. Dna Geanina Tivdă, activistă în Comunitatea Sant’Egidio, a citit un text care a netezit drumul pentru o campanie internaţională în spiritul propunerii Mariei, împărtăşită de 70% din bătrâni. Îndemnul a fost să construim o societate în care aceştia să poată trăi acasă. Obsedant-deprimanta întrebare: Ce se va întâmpla cu mine mâine? este frecventă. Arhetipul bătrânului înţelept a dispărut în urma invaziei tehnologiei. Cifrele ilustrează amploarea problemei vârstnicilor: în Capitală trăiesc peste 270.000, adică 14,21% din totalul bucureştenilor. În ţară, dacă în 1990 existau două milioane de persoane a căror vârstă depăşea 60 de ani, în viitorul apropiat se va ajunge la trei milioane. Ca o concluzie axiomatică a fost făcută afirmaţia că singurătatea ucide mai mult decât tutunul sau alcoolul. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe