Newsflash
Știri

Adunarea Mondială a Sănătăţii

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 30 2012
Adunarea Mondială a Sănătăţii
     În perioada 21-26 mai a.c., la Palatul Naţiunilor din Geneva are loc a 65-a Adunare Mondială a Sănătăţii. Printre temele de discuţie se numără asigurările universale de sănătate, obiectivele de dezvoltare ale mileniului, prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile, afecţiunile psihice, alimentaţia, graviditatea la adolescente. De asemenea, pe agenda de lucru se află şi probleme de buget, administraţie şi management al OMS.
     Delegaţii au ales noul preşedinte al Adunării Mondiale a Sănătăţii – prof. dr. Thérèse N’Dri-Yoman, ministrul sănătăţii şi al luptei împotriva SIDA din Coasta de Fildeş, precum şi cinci vicepreşedinţi – din Afganistan, Indonezia, Paraguay, Republica Moldova şi Insulele Solomon.
     În mesajul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a subliniat succesele din sănătate, precum reducerea mortalităţii materne în timpul gravidităţii şi naşterii, administrarea tratamentului antiretroviral unui număr mai mare de persoane HIV+, protecţia mai amplă împotriva malariei.
     În cuvântul de deschidere, dr. Margaret Chan, director general OMS, a punctat progresele obţinute în domeniul sănătăţii, declarând că, în ciuda incertitudinilor economice, acestea vor continua. Considerând că asigurările universale de sănătate constituie cel mai puternic concept de sănătate publică, o condiţie indispensabilă pentru o dezvoltare umană sustenabilă şi o societate echitabilă, a sfătuit statele membre să se concentreze pe probleme fundamentale precum medicina primară, accesul la medicamentele esenţiale. De asemenea, e necesară acordarea unei atenţii sporite inovaţiei.
     O altă problemă stringentă o constituie bolile netransmisibile, în continuă creştere. Statele membre au exprimat necesitatea acţiunii unitare, globale, intersectoriale, pentru prevenirea şi controlul acestor afecţiuni. Alte subiecte discutate: provocările reformei în sănătate din multe ţări, impactul bolilor tropicale neglijate.
     Dr. Margaret Chan a fost confirmată, pentru al doilea mandat, în funcţia de director general al OMS.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe