Într-o informare dată publicităţii la 7 iunie a.c, OMS a prezentat numărul de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU) şi de infectare cu Escherichia coli enterohemoragică (ECEH), centralizate la data de 6 iunie a.c. Astfel, în Germania fuseseră raportate 642 de cazuri de SHU – din care 15 mortale – şi 1.683 de cazuri de ECEH, soldate cu şase decese, femeile şi adulţii de peste 20 de ani fiind grupele cele mai afectate. Potrivit Institutului „Robert Koch“, se remarcă o reducere a numărului de noi cazuri, fără a se putea însă afirma că această evoluţie va fi una de durată. (...) "> Actualităţile crizei E. Coli - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Actualităţile crizei E. Coli

de Dr. Mihail CĂLIN - iun. 10 2011
Actualităţile crizei E. Coli

   Într-o informare dată publicităţii la 7 iunie a.c, OMS a prezentat numărul de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU) şi de infectare cu Escherichia coli enterohemoragică (ECEH), centralizate la data de 6 iunie a.c. Astfel, în Germania fuseseră raportate 642 de cazuri de SHU – din care 15 mortale – şi 1.683 de cazuri de ECEH, soldate cu şase decese, femeile şi adulţii de peste 20 de ani fiind grupele cele mai afectate. Potrivit Institutului „Robert Koch“, se remarcă o reducere a numărului de noi cazuri, fără a se putea însă afirma că această evoluţie va fi una de durată. (...)
 

   Într-o informare dată publicităţii la 7 iunie a.c, OMS a prezentat numărul de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU) şi de infectare cu Escherichia coli enterohemoragică (ECEH), centralizate la data de 6 iunie a.c. Astfel, în Germania fuseseră raportate 642 de cazuri de SHU – din care 15 mortale – şi 1.683 de cazuri de ECEH, soldate cu şase decese, femeile şi adulţii de peste 20 de ani fiind grupele cele mai afectate. Potrivit Institutului „Robert Koch“, se remarcă o reducere a numărului de noi cazuri, fără a se putea însă afirma că această evoluţie va fi una de durată.
   În alte 12 state europene au fost semnalate 31 de cazuri cu SHU – unul fatal – şi 73 de ECEH – fără decese –, cele mai afectate ţări fiind Suedia, Danemarca, Franţa şi Marea Britanie. SUA au raportat de asemenea două cazuri de SHU. Cu o singură excepţie, toate aceste cazuri au implicat persoane care călătoriseră în Germania în perioada de incubaţie a infecţiei.
   OMS caracterizează situaţia actuală din Germania ca pe o izbucnire epidemică semnificativă de ECEH, o bacterie înalt patogenă din subgrupul E. coli producătoare de shigatoxină, în care o mică parte din cazuri prezintă complicaţii prin SUH, afecţiune potenţial fatală caracterizată prin uremie, anemie hemolitică şi trombocitopenie. Potrivit OMS, sursa nu a fost încă stabilită, nefiind dovedit că roşiile, salata sau castraveţii ar fi vectorii infecţiei. Organizaţia mai precizează că bacteria implicată se transmite pe cale fecal-orală sau prin consumul de apă şi alimente contaminate, perioada de incubaţie (cuprinsă între una şi zece zile), fiind în medie de 48–72 de ore.
   Într-o declaraţie făcută la finalul Consiliului extraordinar al miniştrilor agriculturii din UE de la 7 iunie, dl John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, a declarat că autorităţile trebuie să-şi concentreze eforturile pe sprijinirea pacienţilor afectaţi de boală, identificarea rapidă a sursei infecţiei, asigurarea informării corecte a publicului şi combaterea restricţiilor comerciale disproporţionate. Dsa a reamintit că majoritatea cazurilor sunt concentrate geografic în zona din jurul oraşului Hamburg, apreciind că introducerea unor măsuri la nivel european este momentan inoportună. Totodată, comisarul european a subliniat nevoia ca statele membre UE să declanşeze Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje doar în situaţia când datele ştiinţifice susţin o asemenea notificare.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe