Newsflash
Știri

Actor principal în cancerul de sân?

de Dr. Mădălina Badea - mar. 27 2020
Actor principal în cancerul de sân?

Un studiu publicat recent în Annals of Oncology susţine legătura dintre nivelul crescut de factor de creștere insulin-like 1 (IGF-1) și riscul de a dezvolta cancer de sân la femei, conform datelor obţinute prin tehnici epidemiologice și prin analiză genetică.

Cercetările știinţifice și-au propus să identifice toţi factorii de risc ai cancerului de sân, mergând până la căile moleculare subiacente, în încercarea de înţelege mai bine această afecţiune și de a găsi mijloace de prevenire a transformărilor maligne. IGF-1 este un hormon ce stimulează creșterea celulară la diverse niveluri, cu un rol esenţial în timpul pubertăţii. Interesul crescut pentru această moleculă a apărut recent, odată cu ipoteza că ar putea exista o legătură între laptele de vacă, bogat în hormoni (IGF-1, estrogen, progesteron) și cancerul de sân. Stimularea secreţiei de IGF-1 are la bază mai multe căi, inclusiv dieta hiperproteică, sarcina sau asocierea anumitor afecţiuni.

Relaţia dintre IGF-1 și tumorile mamare

Partea observaţională a acestui studiu* a inclus selectarea dintr-un registru naţional a 206.263 de femei britanice cu vârsta între 40 și 69 de ani, la care au fost obţinute date despre stilul de viaţă și caracteristici genetice, precum și nivelul de IGF-1. Considerând o mediană a urmăririi de 7,1 ani, 2% dintre aceste femei au dezvoltat cancer de sân. Nivelurile serice crescute de IGF-1, mai mari de 25,6 nmoli/L, s-au asociat cu un risc cu 24% mai mare de a dezvolta această afecţiune comparativ cu nivelurile serice scăzute (sub 16,4 nmoli/L). Utilizând datele obţinute de la o parte dintre aceste femei, care au beneficiat de dozări repetate ale acestui hormon, s-a observat că riscul de apariţie a cancerului de sân crește cu 11% pentru fiecare mărire a IGF-1 cu 5 nmoli/L. Rezultatele nu au fost influenţate de factorii comuni de risc pentru neoplazia de sân, de menopauză sau de timpul de urmărire.

Pentru a studia legătura dintre variaţiile genelor care codifică IGF-1 și riscul de a dezvolta cancer de sân cercetătorii au utilizat randomizarea mendeliană. Această metodă statistică a indicat asocieri pozitive în mod similar datelor obţinute anterior din studii observaţionale. Au fost analizate 265 de polimorfisme ale unor nucleotide asociate cu niveluri serice crescute ale IGF-1 și patru polimorfisme ale unor nucleotide care codifică producţia proteinei 3 de legare a IGF-1, responsabilă de legarea cvasitotală a IGF-1 din sânge.

Cercetătorii au utilizat date ale Breast Cancer Association Consortium pentru a analiza legătura dintre polimorfismele acestor nucleotide și apariţia cancerului de sân. Creșterea cu 5 nmoli/L a nivelului de IGF-1 indusă de polimorfismul nucleotidelor studiate s-a asociat cu o creștere cu 5% a riscului de neoplazie. În cazul cancerului de sân pozitiv pentru receptori estrogenici s-a obţinut o mărire cu 6% a riscului pentru fiecare 5 nmoli/L în plus ai nivelului seric de IGF-1, legătură care nu a putut fi dovedită și pentru forma fără receptori estrogenici pozitivi. Nu s-a obţinut vreo asociere prin polimorfismele studiate între nivelul seric al proteinei 3 de legare a IGF-1 și apariţia cancerului de sân. Cea mai importantă concluzie a acestui studiu ar fi că scăderea nivelului seric de IGF-1 prin dietă, stil de viaţă sau mijloace farmacologice poate fi o strategie utilă în prevenţia primară a cancerului de sân în viitor.


Notă autor:

*https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(20)36019-1/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe