Newsflash
Știri

Acţiuni împotriva rujeolei

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 13 2011
Acţiuni împotriva rujeolei
Într-un raport recent dat publicităţii, OMS Europa descrie izbucnirile epidemice de rujeolă din mai multe ţări europene, subliniind serioasele implicaţii de sănătate publică şi economice ale acestora şi necesitatea unor acţiuni urgente pentru prevenirea unor noi focare, mai ales în contextul apropierii sezonului de maximă contagiozitate a bolii.
De la începtul anului şi până în octombrie, 26.000 de cazuri de pojar fuseseră semnalate în 36 de ţări europene – 14.000 numai în Franţa. În ciuda sistemelor de sănătate bine organizate, statele din vestul continentului raportaseră 83% din totalul cazurilor. Izbucnirile epidemice sunt responsabile pentru nouă decese (şase în Franţa) şi 7.288 de spitalizări. Vârful acestor episoade în Europa este de regulă atins în perioada februarie-mai. Alături de cele din R. D. Congo (peste 100.000 de cazuri), Nigeria şi Somalia (ambele cu mai mult de 15.000 de cazuri), izbucnirea din Europa de Vest este una din cele mai mari la nivel mondial din acest an. 90% din cazurile din Europa au fost constatate în rândul adolescenţilor şi adulţilor care nu fuseseră vaccinaţi.
Cu ocazia acestui raport, Measles Initative (MI) – un parteneriat de sănătate global, condus de Crucea Roşie Americană, Fundaţia Naţiunilor Unite, UNICEF, CDC Atlanta şi OMS – a atras atenţia asupra responsabilităţii colective pe care toate ţările o au pentru a ţine sub control şi elimina rujeola. MI conduce eforturile de reducere cu 95% (faţă de nivelul anului 2000), până în 2015, a numărului de decese produse de această boală, investind până în prezent 875 de milioane de dolari în diverse activităţi, precum vaccinarea a mai mult de un miliard de copii în peste 80 de ţări; se estimează că aceste eforturi au dus la salvarea a peste 4,3 milioane de vieţi. Deşi acţiunile întreprinse de MI au dus la o reducere cu 78% a deceselor cauzate de rujeolă între 2000 şi 2008, boala cunoaşte acum o intensificare la nivel global, fiind responsabilă pentru moartea a 164.000 de copii pe an.
Franţa a luat deja măsuri pentru a răspunde acestei izbucniri epidemice. Printre acestea se numără o campanie de comunicare pe tema nevoii de vaccinare, recomandarea ca persoanelor născute după 1980 să le fie administrate două doze de vaccin, precum şi vaccinarea copiilor din creşe la vârsta de nouă luni.
Costurile pentru controlul izbucnirilor epidemice de rujeolă sunt foarte ridicate – în 2008, în Arizona, măsurile luate într-un episod ce a implicat şapte cazuri din două spitale, au costat 800.000 de dolari, echivalentul a 2,5 milioane de doze de vaccin. În acest context, OMS aminteşte că două doze de vaccin protejează peste 99% din persoanele inoculate şi că o vaccinare a populaţiei în proporţie de cel puţin 95% poate duce la eradicarea bolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe