Newsflash
Știri

Absurdul dă în floare

de Paula ROMANESCU - mai 1 2013
Absurdul dă în floare
   Cine a spus că epigrama-i gen minor în landul genurilor literare cu ştaif care-şi vor fi câştigat în vreme drept de cetate în lumea cuvântului, cu siguranţă n-a ştiut ce spune. Spiriduşul acesta – numai spirit! – a dovedit că nimic din ce înseamnă creaţie literară nu i-a rămas străin. A luat din dramă lacrima şi a inventat râsul cu lacrimi. De la comedie a împrumutat hohotul de râs şi a remodelat surâsul. Din tragedie n-a luat nimic, a preferat s-o ignore cu superbie, dându-i morţii cu tifla.
   Iată însă că sprinţara epigramă prinde să atace cu dezinvoltură şi absurdul, acela ridicat „pe culmile disperării“ de Urmuz, Ionesco, Tzara, Cioran. La o întâlnire de la Chişinău a epigramiştilor, George Corbu – mai marele în Uniunea Epigramiştilor din România, poet de aleasă stirpe, în al cărui vers profunzimea şi scânteierea se îmbină cu graţie, a prezentat creaţii din volumul în curs de apariţie „Corbigrame III“, pe care acad. Mihai Cimpoi le-a catalogat drept „premieră universală basarabeană“.
   „Când cântăreaţă-i Mona Lisa,/Parisu-i ca şi dânsa, chel/Iar Tanti Sena interzis-a/Mustaţa Turnului Eiffel“. Cine şi-ar imagina-o pe enigmatica Gioconda, pe Mona Lisa de al cărei surâs doar Leonardo ar fi putut da seama, devenită star pe marea scenă a Parisului, interpretând „La Cantatrice chauve“ în vreme ce Sena, o „tanti“ leneşă şi nepăsătoare, îşi urmează curgerea spre largul apelor din larguri pe sub Podul Mirabeau. Şi tot ea, ofuscându-se şi interzicând cu severitate „mustaţa Turnului Eiffel“. Cei care vor fi trecut pe la orele de franceză, îşi mai amintesc poate că La Tour (Eiffel), de atâta admirare a celor care fac le tour (al lumii sau al grădinii părinteşti), are cochetărie şi, prin urmare, nu poate fi decât de genul feminin.
   Tot în absurd se înscrie şi politica europeană: „Ce-au avut de zis au scris/Platon şi Aristotel –/Foaie verde de Paris/Ce oraş este Bruxelles!“. Democraţii bătrâni au lăsat scris urmaşilor zestre de înţelepciune. Numai că firavele lăstare ale arborelui vieţii s-au dedulcit la verde… de Paris, când jocurile-s făcute la Bruxelles de câţiva bătători cu pumnul în masa tratativelor, de la care robii aşteaptă de-a surda (c-aşa-i absurda!) promisele firimituri de la festinul leilor.
   Şi uite-aşa, în lumea ce s-ar vrea raţională măcar cu sufletul (că inima este cam de multişor cord), absurdul îşi asigură reînvierea triumfală prin creaţia poetului-epigramist George Corbu, urmaş al lui Urmuz. Cum lipsea poate un motto operei urmuziene, George Corbu i-l anexează cu filială plecăciune: „Mottoul epigramelor absurde: Din apoftegma zilei cumsecade,/Din bezna nopţii ajunsă sfetnic rău,/Veni-ntâmplarea de a-i spune bade/Lui Demetrescu cratimă Buzău“.
   Se cuvine să-i urăm epigramei vânt bun în marea nebunie a lumii. Se cuvine să-i urăm şi autorului, acest mare lucid marcat de o nemăsurată tristeţe cu care ştie să ne vindece de propria noastră amărăciune prin administrarea unei sănătoase doze de râs-surâs, bună intrare în rândul celebrilor săi înaintaşi într-ale absurdului din ţara (lumea) asta plină de umor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe