Newsflash
Știri

Absenteismul, posibil indicator al focarelor de gripă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 10 2011
Absenteismul, posibil indicator al focarelor de gripă
   Disponibilitatea tot mai mare a sistemelor electronice a crescut potenţialul de a valorifica datele în timp real, cum ar fi absenteismul la locul de muncă, ce completează supravegherea absenteismului şcolar şi alte surse de supraveghere tradiţionale ale focarelor de gripă.
   Dintr-un articol publicat de Emerging Infectious Diseases (preluat de BASIC, Buletinul de actualităţi săptămânale ale Institutului Cantacuzino), aflăm că Mann şi colab. au utilizat un sistem de supraveghere bazat pe absenteismul şcolar, pentru a compara datele privind toate cauzele de absenteism zilnic cu datele istorice de referinţă pentru detectarea focarelor de boli asemănătoare gripei (ILI), ca adjuvant la raportările tradiţionale ale îmbolnăvirilor.
  În timpul primului val al pandemiei de gripă A/H1N1-2009, datele absenteismului la locul de muncă de la sistemul de transport londonez au cuprins raportarea prezenţei/absenţei comparativ cu valoarea de referinţă istorică medie/săptămână pe durata a trei ani. Proporţia absenţelor angajaţilor de la transportul din Londra, autoraportate sau certificate medical pentru ILI, în perioada 28 iunie – 17 octombrie 2010, a generat alerte de supraveghere când s-au comparat cu datele de referinţă istorice peste pragurile de 95 şi 99 percentile. Pentru aceeaşi perioadă, datele de absenteism care au avut drept cauză specifică gripa au fost bine corelate cu datele de supraveghere de rutină ale ILI, publicate, inclusiv cu cele ale supravegherii naţionale a gripei pandemice şi ale sistemelor santinelă ale medicilor de familie.
   În Australia, absenteismul pentru toate cauzele la locul de muncă ale unui angajator important australian a fost inclus ca un indicator nespecific de supraveghere a gripei de către guvernul australian pentru persoanele cu vârsta peste 15 ani. Un studiu recent în timpul unui sezon de gripă severă din Australia a confirmat faptul că absenteismul angajaţilor a fost înalt corelat cu gripa confirmată de laborator. Astfel de informaţii ar putea fi folosite pentru a oferi alerte de supraveghere cu cca două săptămâni înaintea altor surse tradiţionale de date ale supravegherii gripei.
   Utilizarea datelor de absenteism la locul de muncă, în special de la angajatorii mari, are potenţialul de a depăşi limitarea majoră a datelor absenteismului şcolar în detectarea focarelor de ILI datorită efectelor vacanţelor şcolare şi locale şi închiderii planificate a şcolilor. Absenteismul la locul de muncă în timp real este un instrument de supraveghere eficace şi ar trebui să fie mai larg inclus în sistemele de supraveghere a gripei.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe