Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică a organizat la sfârşitul lunii trecute un eveniment ştiinţific cu participare internaţională, în care s-au prezentat şi dezbătut metodele cele mai moderne de abord chirurgical. Despre temele discutate şi progresul pe care l-a făcut România în acest domeniu, puteţi citi în grupajul realizat de dra Sorina Vasile.

 "> Aborduri chirurgicale transdisciplinare - Viața Medicală
Știri

Aborduri chirurgicale transdisciplinare

de Dr. Sorina VASILE - dec. 21 2011
Aborduri chirurgicale transdisciplinare

Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică a organizat la sfârşitul lunii trecute un eveniment ştiinţific cu participare internaţională, în care s-au prezentat şi dezbătut metodele cele mai moderne de abord chirurgical. Despre temele discutate şi progresul pe care l-a făcut România în acest domeniu, puteţi citi în grupajul realizat de dra Sorina Vasile.

 

Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) a organizat, în perioada 23–26 noiembrie 2011, al VI-lea Congres Naţional ARCE, desfăşurat împreună cu Simpozionul de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie şi cu ediţia a III-a a Simpozionului de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică. Timp de patru zile, invitaţi importanţi din ţară şi străinătate au prezentat şi dezbătut metodele moderne de abord chirurgical cu cele mai bune rezultate pentru calitatea vieţii pacientului.

   Evenimentul a oferit participanţilor cursuri de tehnică chirurgicală, transmisiuni live din sala de operaţii ale unor chirurgi de talie internaţională, postere electronice interactive şi, printre altele, un simulator de robot chirurgical accesibil oricărui student sau rezident. Concomitent, s-a desfăşurat şi o serie de sesiuni de prezentări care au tratat cazuri de metode chirurgicale particulare în patologia esogastrică, colecistică, biliară, urologică, neoplaziile colorectale, endometrioze, neoplaziile genitale şi defectele parietale abdominale. Totodată, chirurgi cu nume sonore – prof. asoc. dr. Ramon Vilallonga, de la Universitat Autònoma de Barcelona, şi prof. asoc. dr. Gianfranco Sillechia, de la Università degli Studi „La Sapienza“ Roma – au împărtăşit experienţa lor în domeniul chirurgiei bariatrice şi metabolice efectuate cu ajutorul robotului.
   „Considerăm aceste întâlniri ca moment optim pentru a discuta împreună problemele specialităţilor noastre, subiecte de interes general în practica zilnică, aspecte clinice particulare, probleme privind formarea şi perfecţionarea continuă a celor ce activează în domeniile chirurgiei minim invazive sau altor tehnici intervenţionale“, spune prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, în întâmpinarea celor care au luat parte la congres.
   Planurile de viitor ale ARCE includ găzduirea, peste doi ani, a Congresului European de Chirurgie Endoscopică: „Noi nu am vrut să facem un congres de excepţie, am vrut să ne ridicăm la un standard european, pentru a face o demonstraţie firească celor cu care am dori să lucrăm în continuare. În 2015, sperăm că vom fi acceptaţi ca gazdă a congresului EAES (European Association for Endoscopic Surgery), aici, la Bucureşti“.

Chirurgia românească e competitivă

Prof. dr. Mircea Beuran relatează, într-un interviu acordat în exclusivitate săptămânalului „Viaţa Medicală“, partener media principal al Congresului ARCE, care au fost punctele de interes ale acestui eveniment şi discută despre performanţele României în domeniul chirurgiei minim invazive.

   Care au fost temele principale abordate de această ediţie a reuniunii ARCE?
   – Scopul congresului a fost să reunim specialităţi medicale care folosesc, ca element comun, endoscopul – cu denumire proprie, după specificul specialităţii. Au participat reprezentanţi din 15 specialităţi medicale şi chirurgicale, iar una din ele a fost chiar Societatea pentru Inovaţie Medicală şi Tehnologie. Fiecare din ele a avut posibilitatea să prezinte lucrări, e-postere şi să participe la o serie de conferinţe care au sintetizat elementele noi din ramura respectivă. Pe lângă secţiuni separate pentru aceste domenii, s-au organizat şi întâlniri de graniţă între specialităţi. Spre exemplu, gastroenterologul s-a alăturat chirurgului general pentru intervenţiile Prof. dr. Mircea Beuranchirurgicale ale esofagului sau ale căilor biliare principale, angiografistul a lucrat cu ginecologul pentru abordarea fibroamelor uterine pe cale vasculară, orelistul cu neurochirurgul pentru patologia de baza craniului şi aşa mai departe. Au fost prezentări demne de toată atenţia: anesteziştii au dezbătut timp de două zile modelele cele mai bune de abord anestezic, s-au făcut demonstraţii de intubaţii dificile sau cu abord percutanat al traheii, neurochirurgii au venit cu nişte amănunte noi pentru mulţi dintre specialiştii în chirurgie generală, iar la secţiunea de rinologie, prof. dr. Codruţ Sarafoleanu a arătat cât a câştigat endoscopul în rezolvarea unor cazuri care, înainte, erau doar manevre oarbe…
   Ce mesaj vrea să transmită ARCE prin această mobilizare a reprezentanţilor din diverse specialităţi, care încearcă să dezvolte chirurgia românească?
   – Am dorit foarte mult ca oamenii să audă la ce nivel este chirurgia minim invazivă în ţară. Nu suntem inferiori, din contră, suntem competitivi. Iar acestea nu sunt doar concluziile mele, ci şi ale specialiştilor veniţi din afară – putem face o chirurgie similară cu centrele de chirurgie laparoscopică de oriunde din lume. Sunt mulţi pacienţi, dar şi doctori, care consideră eronat că anumite proceduri chirurgicale nu se pot efectua în România. Unul din obiectivele ARCE a fost să facem cunoscute aceste detalii, de chirurgie de graniţă, pentru ca fiecare doctor să ştie ce să le recomande pacienţilor şi să aibă o legătură profesională cu colegul care face astfel de intervenţii chirurgicale, mai puţin cunoscute de un anumit segment din populaţie.

Doisprezece ani de progres. Chirurgia viitorului e genetică

   Cum a fost nivelul ştiinţific al lucrărilor prezentate la acest congres comparativ cu ediţiile precedente?
   – Prima ediţie ARCE s-a desfăşurat acum 12 ani şi atunci nu am reuşit ce ne-am propus. Eşecul a venit ca urmare a faptului că nu exista în mod real o acumulare ştiinţifică – toţi eram în diferite etape, pe curba de învăţare. A existat actul de bunăvoinţă, dar ne cunoşteam fără să avem rezultate…
   Iar acum?
   – Astăzi, după mai mult de un deceniu, pot spune că rezultatele nu sunt egale pentru toate specialităţile, dar e cert că toată lumea a urcat şi există un vârf pentru fiecare domeniu. Spre exemplu, pentru prima dată, chirurgia pediatrică, chirurgia abdominală, urologică au avut rezultate foarte bune. Aceste realizări merită, ca într-o geografie a vârfurilor, să fie văzute, ştiute, cunoscute şi să fie posibil să le accesezi. ARCE vrea să fie o lecţie de deschidere către toate specialităţile care pot veni aici ca la un forum. Spre exemplu, nu există un congres sau un simpozion naţional în oftalmologie pe problema endoscopică, dar aici oftalmologii şi-au găsit locul şi au înţeles multe alte patologii de vecinătate care se pot rezolva cu ajutorul unui endoscop. Este un forum care-i adună pe toţi cei care practică chirurgie minim invazivă cu ajutorul endoscopului. Ce am încercat noi să facem nu este o graniţă, ci un areal care îi cheamă pe specialişti să se cunoască, să se perfecţioneze, să colaboreze şi – totodată – să dezvolte aceste segmente de chirurgie minim invazivă, în aşa fel încât competiţia cu medicina europeană sau internaţională să fie permanentă. Am avut 21 de musafiri din America, Europa, Orientul Apropiat (Israel). A fost un congres „loco-regional cu extensie… europeană şi internaţională“, iar partenerii noştri au fost ascultaţi pentru lucrările interesante pe care le-au adus, dar şi ei au ascultat experienţa românească, pe care au putut-o aprecia la sfârşitul evenimentului: „Sunteţicompetitivi în chirurgia laparoscopică!“.
   Cum credeţi că va arăta congresul ARCE peste alţi 12 ani?
   – În primul rând, cu mai mulţi chirurgi care să manipuleze acest instrument în toate specialităţile, cu mai multe tipuri de tehnici clasice convertite către chirurgia laparoscopică plus sau minus robotică (acolo unde această indicaţie este clară). Altfel, o să crească acurateţea metodei laparoscopice minim invazive în chirurgia avansată, iar aici vorbesc de intervenţiile laborioase pe stomac, colon, rect, pancreas, ficat şi, mai ales, asupra zonei retroperitoneale. De asemenea, în următorii 12 ani, cultura medicală a pacientului şi a doctorului trebuie să crească exponenţial de douăsprezece ori, nu?… Probabil că, în viitor, nu o să mai facem intervenţii chirurgicale ca să reparăm sau să excizăm organul bolnav, ci vom „opera“ genele responsabile pentru boală…
   Au fost mulţi tineri în săli. Cum îi încurajaţi pe rezidenţi şi pe studenţi să fie interesaţi şi să participe la astfel de evenimente?
   – Le-am plătit taxa de participare la acest congres tuturor rezidenţilor interesaţi, nu numai celor din specialităţi chirurgicale. În plus, condiţia pentru a colabora cu firmele care au susţinut congresul a fost aceea de a susţine şi promova cât mai mulţi tineri, în aşa fel încât să îşi poată primi punctele de pregătire medicală continuă şi să se simtă participanţi activi la lucrările congresului. Au venit cam 70 de rezidenţi din centrele universitare Timişoara, Iaşi, Craiova, Bucureşti, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş şi, într-un număr mai mic, de la Cluj, pentru că acolo a avut loc simultan un simpozion de gastroenterologie cu participare internaţională, cu care ne-am şi intersectat printr-o transmisiune video în timpul unei demonstraţii. Este vorba de o prezentare în direct care a oferit posibilitatea participanţilor noştri de a vedea o noutate în terapia pe care o facem bolnavilor cu acalazie. Am avut, de altfel, transmiteri video în direct şi pe distanţe mult mai lungi – din Austria, India, chiar America…

Fără abord multidisciplinar, chirurgia metabolică nu garantează succesul

   Au fost foarte multe prezentări şi dezbateri interesante anul acesta la simpozionul de chirurgie bariatrică şi metabolică…
   – Da. Putem chiar spune că, faţă de ediţia trecută, simpozionul a avut o valoare ştiinţifică mult mai mare datorită participării internaţionale, lucrărilor prezentate şi demonstraţiei pe care am făcut-o asupra pacientului obez (care se considera „sănătos“ şi „voinic“), care ar trebui să fie examinat multidisciplinar. Sunt necesare investigaţii specifice, trebuie stabilit tipul de tehnică pe care o vei folosi, să anticipezi ce recuperări necesită şi să pregăteşti psihologic pacientul înainte şi după intervenţie. Se produc totuşi nişte transformări, apar carenţe… Prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte a avut chiar o pledoarie în care vorbea de adipocit, unitatea de bază a ţesutului gras, ca preocupare a „endocrinologului, psihiatrului, cardiologului, anestezistului, reanimatorului şi abia într-un sfârşit a chirurgului“. Dar, după intervenţia chirurgului, lucrurile acestea se întorc din nou la psihiatru, la chirurgul plastician, la nutriţionist care să echilibreze balanţa pierderilor şi aşa mai departe. Acest tip de chirurgie nu este unul oarecare, de genul „tăiem şi slăbim“, ci exprimă o gândire asupra unui organism care suferă un dezechilibru, iar modul de a-l echilibra nu este de data aceasta strict medicamentos, ci printr-o tehnică chirurgicală minim invazivă. Trebuie reţinut însă că succesul procedurii ţine de respectarea unor criterii – pentru că altfel stomacul este un organ care îşi recapătă relativ rapid capacitatea de depozit, deci dacă începi din nou să mănânci exagerat, recâştigi uşor kilogramele pe care le-ai pierdut.

Robotul este „mană cerească“ pentru urologi

   Care au fost cele mai dezbătute subiecte din chirurgia minim invazivă?
   – Înainte, indicaţiile laparoscopice erau restrânse, uneori prohibitive – se operau numai patologiile cu stadialitate mică şi erau anumite condiţii în care se putea interveni… Apoi, după criterii ştiinţifice, indicaţiile abordului laparoscopic s-au lărgit, iar astăzi, am ajuns şi mai departe. Dacă înainte nu se puteau face intervenţii chirurgicale laparoscopice decât cu trei-patru tăieturi, acum am avut demonstraţii cu sistemul Single Port, care, cu instrumente speciale, îţi permite să faci o singură incizie şi să-i oferi pacientului o recuperare şi mai bună, cu şi mai puţin disconfort postoperator. De asemenea, interesantă a fost şi sesiunea în care s-a discutat chirurgia pe căile naturale, cea fără niciun fel de incizie (NOTES). Nu suntem foarte evoluaţi, dar asta nu înseamnă că nu am făcut şi noi intervenţii de acest gen – în sfera ginecologică sau în sfera digestivă – în centre ca Bucureşti şi Timişoara, care au venit să prezinte experienţa lor cu aceste metode. Iar apoi, bineînţeles, este robotul…
   Câţi roboţi chirurgicali sunt în România?
   Din câte cunosc, este unul la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unul la Institutul Clinic Fundeni, unul la Panduri şi unul la Cluj. Problema principală nu este însă dotarea, ci întreţinerea acestor aparate, care este foarte scumpă şi pentru care primim fonduri insuficiente.
   Au existat intervenţii chirurgicale după care să spuneţi: „Nu puteam face această operaţie fără robot“?
   – Nu poţi spune asta. Intervenţia chirurgicală cu un asemenea aparat este selecţionată, utilă mai ales în cancere, dar stadiul acestuia are o importanţă foarte mare (nu poţi să depăşeşti stadiul trei). Poţi, deci, să spui altfel: cu robotul fac curăţenie oncologică mai bună decât aş fi făcut-o cu mâna. De ce? Pentru că am un spaţiu care se vede foarte bine, am nişte instrumente mici pentru a face disecţiile, iar spaţiul acesta nu-şi schimbă culoarea pe timpul operaţiei, când eu scot tumora şi staţiile ganglionare, din simplul motiv că am o sângerare minimă atunci când folosesc robotul. Acesta este gândit pentru acurateţea actului chirurgical, nu se pune problema că nu poţi opera fără el. Dar poţi să spui: „Aş fi putut exciza şi detaliile staţiilor aferente dacă aş fi lucrat cu robotul“. Însă şi indicaţiile trebuie înţelese foarte bine: este util în special la cei doi poli ai organismului, unde spaţiile anatomice se îngustează – chirurgia organelor din polul inferior sau abdomino-pelvin şi cea a „zonei de horn“, a abdomenului care se duce către torace. Altfel, s-au căutat întrebuinţări şi pentru cord şi pentru alte organe, dar nu are acelaşi impact ca asupra acestor zone, în care urologia şi ginecologia se găsesc foarte bine reprezentate. În aceste domenii (chirurgia digestivă, chirurgia timusului, urologie) e nevoie de o disecţie foarte precisă şi de lipsă de sângerare, pentru că sunt aborduri de mare dificultate. În urologie, spre exemplu, robotul este ca o „mană cerească“ – în chirurgia prostatei el reprezintă gold standard, indiferent dacă este vorba de adenom sau de adenocarcinom.
   Competenţele pentru chirurgia robotică se pot obţine şi în ţară?
   – În România nu există încă această posibilitate, nu poţi să dobândeşti aici competenţa în acest domeniu. Noi am făcut acest lucru în străinătate. Am fost la un grup de cursuri, căci nu e suficient unul singur, şi am obţinut dreptul de a fi chirurg la consolă. Acesta este singurul care poate opera, ceilalţi doar ajută. Tot ce putem face pentru a le facilita tinerilor dobândirea acestei certificări este să le facem o pregătire premergătoare pentru cursurile care vor urma. Nu avem dreptul să punem patalama pe dreptul de a opera, în acest domeniu. În schimb, în domeniul chirurgiei laparoscopice, există la ora actuală comisii de competenţă…

Securitatea pacientului este primordială pentru robot

Mai multe detalii asupra avantajelor şi riscurile pe care le implică chirurgia robotică, dar şi progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani în chirurgia minim invazivă, ne oferă dr. Adrian Lobonţiu.
Chirurg la Spitalul „Henri Mondor“ din Paris şi primul român recunoscut internaţional pentru inovaţia şi performanţele sale în chirurgia robotică, dsa a prezentat în cadrul Congresului ARCE experienţa delicată a bypass-urilor aortofemurale cu grefon realizate cu ajutorul robotului (Totally robotic: aorto-femoral bypass grafting).
   Este robotul esenţial în chirurgie? În ce subdomenii oferă mai multe avantaje?
   – Robotul chirurgical a apărut ca o necesitate în chirurgia generală. Tehnologia robotică s-a dezvoltat cu precădere în diferite ramuri din industrie – există astăzi braţe robotice în industria automobilelor, în aeronautică, în industria spaţială, în multiple linii de asamblaj etc. Chiar şi în medicină, în general, tehnologia robotică s-a dezvoltat în discipline cum ar fi: ortopedia, neurochirurgia, imagistica medicală… Chirurgia abdominală a fost însă multă vreme „uitată“. Timp de decenii, noi, chirurgii generali, am folosit aceleaşi metode standard pentru a opera pacienţii: fie pe cale deschisă, fie, în ultimul timp, pe cale laparoscopică. Se impunea apariţia şi dezvoltarea unui Dr. Adrian Lobonţiucomputer care să se interpună între mâinile noastre şi instrumentele chirurgicale. În calitate de chirurg, rămân, bineînţeles pilotul sau căpitanul blocului operator, dar am acum posibilitatea ca acest robot să-mi analizeze fiecare gest de 1.600 de ori pe secundă, să-mi elimine orice mişcare inutilă sau chiar să-mi amelioreze gestul chirurgical, eliminând tremorul involuntar. Astfel, creşte nivelul de precizie al operaţiei, în beneficiul pacientului. Braţele robotului, împreună cu instrumentele chirurgicale ale acestuia sunt de fapt „mâini“ în miniatură, care sunt introduse în abdomenul pacientului prin incizii minuscule şi manipulate de către chirurgi la distanţă. Instrumentele robotice reproduc fiecare gest al chirurgului cu o precizie de ordinul milimicronilor. Se pot efectua astfel intervenţii chirurgicale de o mare fineţe şi precizie în chirurgia abdominală viscerală, în chirurgia urologică sau în chirurgia ginecologică. Robotul nu va înlocui niciodată chirurgul, dar îi va permite acestuia să-şi depăşească limitele preciziei, riscul fiind remarcabil redus. Nu toate intervenţiile chirurgicale au indicaţie robotică, însă beneficiul este important în cancerul de prostată, patologiile renale, chirurgia colonului, chirurgia ficatului, a esofagului, chirurgia uterului şi a ovarelor.

Aşezat la consolă, chirurgul manipulează joystick-uri…

   Care sunt complicaţiile cele mai frecvente ale chirurgiei robotice?
   – În chirurgie, riscul zero nu există. Robotul vine doar să compenseze, să reducă şi mai mult acest risc. Gestul este, aşa cum am precizat, coordonat de chirurgul operator, care este aşezat la o consolă robotică, manipulează joystick-uri şi are parte de o imagine mărită a câmpului operator în 3D. Tehnologia folosită de NASA şi de armata americană, aplicată la acest tip de robot, face ca aparatul chirurgical să nu cadă niciodată în pană absolută. Spre exemplu, chiar dacă există un bug informatic, robotul atrage atenţia utilizatorului asupra defecţiunii prin semnale sonore şi vizuale, apoi se opreşte. Nu mai „ascultă“ de chirurg dacă, de exemplu, constată că forţa aplicată asupra unor ţesuturi sau organe este prea mare, periculoasă. De asemenea, se opreşte când constată că există conflicte între braţele robotice sau dacă privirea chirurgului nu mai este optimă. În aceste cazuri, aparatul încetează pur şi simplu să mai funcţioneze şi trimite alarme vizuale şi sonore chirurgului, explicându-i de ce a decis să nu mai efectueze comenzile lui. De cele mai multe ori, robotul are dreptate. Securitatea pacientului este primordială în algoritmul de procesare al maşinii.

Gesturi chirurgicale îmbunătăţite la milisecundă

   Are chirurgia robotică avantaje semnificative faţă de cea laparoscopică?
   – Desigur. Avantajul este în primul rând al pacientului: mai puţine zile de spitalizare, risc de infecţie scăzut, risc de hemoragie considerabil diminuat, durere postoperatorie mai bine controlată. În plus, faptul că am posibilitatea şi confortul să stau aşezat la un fotoliu ergonomic pe tot parcursul intervenţiei chirurgicale îmi reduce mult din stresul fizic pe care-l aveam în timp ce stăteam ore în şir încordat, în picioare, uneori în poziţii penibile. Or, acest lucru este tot în beneficiul pacienţilor mei. Pentru că am o imagine mărită de 10–15 ori a câmpului operator, în 3D, stereoscopică, pot să văd mai bine cele mai fine detalii ale organului pe care îl operez. Anumite structuri vasculare sau nervi, pe care îi evidenţiem mai greu cu ochiul liber, îi pot vizualiza cu uşurinţă şi pot evita secţionarea lor. Tot datorită acestui tip de imagine, pot vedea şi înlătura celulele canceroase de ordin microscopic. Şi acestea sunt beneficii majore pentru actul chirurgical. Nu în ultimul rând, această aparatură îmi dă posibilitatea să-mi depăşesc performanţele tehnice manuale, pentru că toate gesturile mele sunt analizate şi îmbunătăţite de robot în fiecare milisecundă.
   Ce aşteptări are pacientul când i se spune că va fi operat cu un robot?
   – Pacienţii noştri doresc, toţi, acelaşi lucru: să fie operaţi cât mai puţin invaziv posibil, cu cât mai puţină durere în postoperator, iar în caz de patologii canceroase – să fie îndepărtată fiecare celulă suspectă, cu cele mai reduse riscuri hemoragice şi infecţioase. Toţi îşi doresc să se poată întoarce acasă, în familie, cât mai rapid cu putinţă. Explicându-le pacienţilor faptul că robotul este un instrument de care mă folosesc pentru a satisface aceste deziderate, dar că pe tot parcursul intervenţiei chirurgicale eu sunt acela care decide în final şi nu acest aparat, am constatat că toţi acceptă cu uşurinţă ideea de a fi operaţi cu ajutorul robotului. De ce nu ar beneficia de cele mai recente performanţe tehnologice medicale? Menţionez din nou, robotul este un telemanipulator, îndeplineşte cu exactitate fiecare gest al mâinii chirurgului, nu ia decizii în ceea ce priveşte conduita sau programarea operaţiei. Iar când constată că un anumit gest al meu este potenţial periculos, ia decizia să se oprească pur şi simplu. Şi îmi spune de ce o face. Robotul nu oboseşte niciodată!
   Există o diferenţă de atitudine între Franţa şi România în ceea ce priveşte dotarea spitalelor cu aparatură chirurgicală modernă?
   – În contextul crizei actuale, pe care o traversăm toţi, atât Franţa, cât şi România (la fel ca şi oricare altă ţară din Europa sau din lume) au ca principal obiectiv dotarea cu aparatură modernă a spitalelor. Chiar în condiţii de criză, avem în mâini viaţa pacienţilor noştri. Nu aş avea nicio scuză să anunţ un pacient, după operaţie, că – din cauza crizei – nu am utilizat cele mai bune instrumente, cea mai bună aţă de cusut sau cea mai bună proteză. Ce mi-ar răspunde pacientul meu, cum m-ar privi?… Aş fi eu în stare să-l privesc şi să-i comunic acest lucru? Niciodată! Autorităţile franceze sunt obligate să ne pună la dispoziţie în spitale instrumentele, aparatura, tehnologia, protezele de care avem nevoie pentru a opera în condiţii optimale pacienţii. Nu-şi pot asuma riscul de a nu o face. Stând de vorbă cu colegii din ţară, am constatat aceeaşi tendinţă şi din partea autorităţilor române. Este normal şi firesc. Este uman. Eforturile de aici sunt însă mult mai importante (mai ales acum), date fiind condiţiile pe care le cunoaştem cu toţii. Politica sanitară este aceeaşi, în Franţa, România sau Anglia. Străduinţa României, a colegilor mei din ţară, a politicienilor este însă de admirat. Iar acest efort îl simt ca fiind cu mult mai mare decât al colegilor mei din Franţa. Avem cu toţii obligaţia morală de a-i ajuta pe cei care suferă. Necondiţionat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe