Newsflash
Știri

A trecut examenul de rezidenţiat

de Dr. Ioana MORARU - dec. 9 2014
A trecut examenul de rezidenţiat
Plin de emoţii, fără incidente majore, duminică, 23 noiembrie, a trecut peste noi examenul de rezidenţiat. Carioca a trecut prin foaia de examen şi fiecare bancă din facultate are calupuri de buline imprimate cu marker permanent.
În toată perioada dintre licenţă şi rezidenţiat, lumea încerca să dezvolte tehnici pentru a lua punctaj maxim la examen. Dacă nu ştii un răspuns e mai bine să pui două sau trei răspunsuri? (grilele cu complement multiplu). Câtă ciocolată şi cola e bine să consumi în timpul examenului? Aparent până îţi transpiră palmele. Cam la asta se ajunge când ştii că grilele vor fi greşite, ambigue, interpretabile. Lumea recurge la tot feluri de tertipuri, „leacuri băbeşti“ pentru examen. Nu am idee dacă au funcţionat. Nu cred în numerologie şi nici în ciocolata care mă face mai deşteptă. Cred că cel mai bine este să te încrezi în ce ai învăţat, să gândeşti, chiar şi cu ECN-ul. Măcar să fii sigur pe ce ştii. Mult mai important decât să te chinui să dezvolţi tehnici de a trişa punctajul. Am auzit teorii cum că dacă pui ABC la toate, faci 60% din grile. O tâmpenie fără margini, nu funcţionează!
Examenul în sine nu a fost zguduit de evenimente majore, dar seara de dinainte ne-a cam zgâlţâit pe toţi. Un prilej minunat să ne amuzăm: „Nu e cutremur, am scăpat eu ECN-ul pe jos“. În dimineaţa examenului, pentru prima dată în viaţă, nu mi-a sunat alarma de dimineaţă, astfel că m-am trezit la 8 fără 10 în loc de 6,30. Fără să mai mănânc sau să beau cafea, am sărit în taxi. La ora 8,30 se intra în sală. Mă urc în maşină şi zic pe un ton panicat: facultatea de medicină, vă rog... umană (mi s-a mai întâmplat să mă ducă  la veterinară). Taximetristul îmi replică pe un ton plictisit: toată lumea e la medicină, ce-i acolo? Eu (mirată, pentru că taximetristul ştie tot ce se petrece prin oraş, asta era impresia mea de până atunci): examenul de rezidenţiat! El: de terminare sau...? Eu: de intrare. El: aaa... am înţeles.
Oraşul era liber şi liniştit, am ajuns rapid. În curtea facultăţii, hărmălaie, televiziuni şi multe feţe obosite şi încercănate. După ce am intrat în săli ne-am aşezat la locurile prestabilite de numărul de concurs. Ni s-a citit metodologia, ce avem voie şi ce nu. Circulau două mituri printre noi: nu ai voie cu ceas la mână – ai voie, nu se pune problema de aşa ceva; părul lung e obligatoriu să fie prins – nu e obligatoriu,  trebuie doar să ţi se vadă urechile.
Despre buline, o problemă spinoasă a acestui examen. Bine ar fi să nu vă cofeinizaţi în exces, pentru că vi se dau carioci cu un vârf gros, iar îmbulinarea necesită multă atenţie pentru a nu depăşi conturul elipsei.Chestiunea asta este importantă, pentru că se corectează cu un scanner şi un soft, nu cu borderou şi numărat de mână. Dacă v-a plăcut acea cariocă, nu o veţi primi. Ea se returnează şi se reciclează, astfel că e posibil să nimeriţi una care nu scrie sau care se termină la jumătatea procesului de îmbulinare. Nu-i problemă, cereţi alta.
Alt zvon care circula printre noi: ni se dă ciornă. Caietul cu întrebări este ciornă, nu primiţi foaie separată şi ştampilată. Pe bancă sunt doar borderoul şi caietul de întrebări, pe care puteţi mâzgâli orice. Nu utilizaţi carioca în exces pe caiet, trece foarte uşor prin hârtie şi nu se mai înţelege ce scrie pe verso. Mare atenţie cum mânuiţi borderoul şi caietul, să nu cumva să pătaţi borderoul, căci aveţi voie să îl schimbaţi doar o dată.
Despre examenul propriu-zis nu sunt multe de zis. E un examen ca oricare altul. Trebuie să te concentrezi, mare atenţie la grilele „cu excepţia“, menite să îţi pună beţe în roate.    Rezidenţiatul pune capăt unui an greu, care te epuizează, fizic şi psihic. Nu ştiu dacă realizez 100% că s-a terminat. Simt oboseala acumulată în ultimele luni, mai mult decât bucuria sau uşurarea. De acum încolo ne aşteaptă alergătura cu acte şi repartizări. Între timp îmi fac planuri de vacanţă şi aştept să ningă. Probabil va fi singurul Crăciun fără vreo responsabilitate, fără vreun examen care să ne aştepte imediat ce ne ridicăm de la masa îmbelşugată. Plănuiesc să mă bucur de el cât mai mult.
Multă baftă promoţiei 2015! Revin cu detalii de la repartizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe