Newsflash
Știri

A încetat din viață prof. dr. Mihai Voiculescu

de - sept. 12 2016
A încetat din viață prof. dr. Mihai Voiculescu
   La 29 august, a încetat din viață prof. dr. Mihai Voiculescu. A fost medic primar medicină internă și nefrologie la Centrul de medicina internă și nefrologie din Institutul Clinic Fundeni și profesor la UMF „Carol Davila“ București. Din 2003, a fost președintele Asociației Române pentru Studiul Ficatului (ARSF) și, din 2005, președintele Asociației Române pentru Studiul Bolilor Ereditare Renale și al Asociației Romane pentru Nefrologie și Acces Vascular.
    A fost membru în: Societatea internațională de dializă peritoneală (ISPD), Societatea internațională de nefrologie (ISN), Asociația europeană pentru studiul ficatului (EASL), Asociația europeană pentru boli renale, dializă și transplant (ERA-EDTA), Asociația americană de nefrologie (ASN). A fost secretarul Asociației Romtransplant, membru în conducerea Societății Române de Medicină Internă și membru în conducerea unor societăți de specialitate (nefrologie, gastroenterologie). În perioada 1993–1997, a fost directorul Institutului de Pregătire Postuniversitară a Medicilor și Farmaciștilor.
    În ultimii 25 de ani, activitatea profesorului Mihai Voiculescu s-a desfășurat pe două fronturi: didactic și de cercetare clinică. Activitatea didactică a inclus învățământul universitar (module de nefrologie și pneumologie pentru studenți) și pe cel postuniversitar, cu programe pentru medici rezidenți (coordonarea rezidențiatului în nefrologie și medicină internă și a stagiilor de medicină internă, nefrologie, pneumologie, dializă și transplant renal pentru pregătirea în specialitățile cardiologie, hematologie, oncologie, urologie, ATI), medici specialiști și primari medicină internă, nefrologie, gastroenterologie (cursuri postuniversitare, simpozioane naționale sau regionale, congrese naționale). O componentă importantă a activității didactice și profesionale a fost crearea Școlii de nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni, în 1995, care își continuă activitatea în prezent. Prin activitatea didactică, profesorul Mihai Voiculescu s-a dovedit un formator de școală medicală în domeniul nefrologiei, cu interes deosebit în diagnosticul și tratamentul bolilor renale imunologice, accesului vascular, procedurilor de terapie substitutivă renală continuă și dializei peritoneale.
   Prof. dr. Mihai Voiculescu s-a remarcat în activitatea de îngrijire a bolnavilor prin introducerea unor noi metode terapeutice în România: terapia de substituție renală continuă (proceduri de hemofiltrare, hemodiafiltrare continua veno-venoasă) și dializă hepatică de tip MARS, metode ce au permis recuperarea pacienților cu insuficiență renală acută sau insuficiență hepatică și supraviețuirea pacienților cu insuficiență hepatică până la efectuarea transplantului hepatic. În același context, realizarea unor legături academice cu universitățile din Marburg, Leicester sau Padova și cu spitale din Milano ori Paris a permis introducerea unor noi metode terapeutice sau creșterea pregătirii profesionale a colectivului pe care l-a condus. Pe plan extern, a contribuit din 2010 la Școala de vară a tinerilor hepatologi europeni, unde s-a deplasat însoțit de patru-cinci colaboratori.
    Nu în ultimul rând, este de remarcat activitatea de organizare și conducere a congreselor naționale de hepatologie, care s-au bucurat de o largă participare internațională și națională, actualizând la cele mai înalte standarde internaționale subiecte de larg interes din domeniul bolilor hepatice. De asemenea, pe plan internațional, a participat la organizarea și conducerea simpozionului internațional de citokine (Montreal, 2005) și a cursului intensiv de hepatologie (Padova, 2004). Profesorul Voiculescu a fost implicat și în organizarea cu succes a celui de-al XVII-lea congres mondial al IASGO (București, 2007). Din 2005, a fost inițiatorul și organizatorul congresului național de nefrologie, dializă, acces vascular și transplant renal, manifestare anuală cu participare internațională. Din 2003, a organizat congresul național de hepatologie, de asemenea manifestare anuală cu participare internațională. În 2008 și apoi în perioada 2010–2015, prof. dr. Mihai Voiculescu a inițiat și organizat cursuri balcanice de hepatologie. În 2011, a organizat primul congres de hepatologie româno-francez.
   Prof. dr. Mihai Voiculescu a fost membru corespondent al Academiei de Științe Medicale și vicepreședinte al secției de medicină internă a AȘM, laureat al premiului „Gheorghe Marinescu“ al Academiei Române. Colaborator constant al săptămânalului „Viața medicală“, profesorul Mihai Voiculescu a publicat numeroase articole de actualități în tratamentul bolilor hepatice și renale. În 2010, săptămânalul nostru i-a decernat Premiul de excelență și Trofeul de cristal, în cadrul Galei „Viața medicală“. Transmitem condoleanțe familiei și colegilor.

 

Viața medicală“

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe