Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

A fost lansată o platformă de informare pentru pacienții cu astm

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 12 octombrie 2021, ora 16:28

Pacienții au acum posibilitatea să realizeze online propria amprentă pulmonară, odată cu lansarea campaniei „e-astm sever”.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A.) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) susțin lansarea campaniei „ e- astm sever” și a platformei de informare www.eastmsever.ro.

platforma astm

Potrivit unui comunicat de presă, este un demers ce își propune să vină în ajutorul pacienților cu informații validate despre manifestarea astmului sever, cât și cu ghiduri și informații despre opțiunile de tratament pentru formele care sunt dificil de controlat cu terapiile clasice.

Inițiativa se desfășoară cu sprijinul AstraZeneca România și face parte din Campania Națională de Informare și Educare „RESPIR”.

Potrivit Societății Române de Pneumologie, în România sunt peste 1.000.000 de pacienți diagnosticați cu astm, iar aproximativ 10% dintre aceștia se confruntă cu o formă severă a astmului.

„Crizele de astm sever sunt imprevizibile, cu efecte nedorite pentru pacient și interferează de cele mai multe ori cu viața familială, socială și profesională. În unele situații, accesul inadecvat la serviciile de sănătate reprezintă unul dintre motivele importante pentru un control slab al bolii. Contextul actual pandemic ar putea accentua această problemă prin faptul că pacienții evită să mai meargă la medic de teama unei eventuale îmbolnăviri de COVID-19. Este important ca pacienții să mențină legătura cu medicul curant în vederea obținerii controlului astmului și a menținerii unei calități a vieții cât mai bună”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Platforma de informare pune la dispoziția pacienților și un instrument de lucru ce oferă posibilitatea de a realiza propria amprentă pulmonară: https://www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm/.

Prin acest intermediu, pacienții vor putea înțelege dacă astmul lor este sub control, pe baza informațiilor oferite despre experiența personală cu afecțiunea și impactul pe care astmul îl are asupra vieții de zi cu zi și a stării emoționale.

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu astm sever nu pot ține boala sub control, în ciuda administrării corecte a medicației standard, ceea ce necesită folosirea corticosteroizilor orali.

„Administrarea de corticosteroizi orali în mod frecvent denotă un control insuficient al astmului și este asociată cu o serie de complicații precum creșterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporoză. Pentru acești pacienți este recomandată terapia personalizată, în funcție de tipul de astm sever de care suferă. Această abordare este posibilă și în România, prin intermediul tratamentului biologic, cu un rol important în reducerea exacerbărilor și a internărilor în spital”, a declarat conf. dr. Claudia Toma, vicepreședinte Societatea Română de Pneumologie.

În 70% dintre cazurile de astm sever poate fi vorba despre astm eozinofilic, determinat de un anumit tip de globule albe din sânge numite eozinofile, responsabile de producerea inflamației la nivelul plămânilor și care pot fi identificate cu ajutorul unei analize de sânge numită hemoleucogramă.

Etichete: e-astm sever astm AstraZeneca Romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.