Newsflash
Știri

A crescut numărul cazurilor de COVID în rândul copiilor, în ultimele două săptămâni

de Dorina Novac - feb. 25 2021
A crescut numărul cazurilor de COVID în rândul copiilor, în ultimele două săptămâni

De la deschiderea școlilor și până la 21 februarie, ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârstă 0-19 de ani și în grupa de vârstă 20-39 de ani, arată o analiză a INSP.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 8-21 februarie, în grupele de vârstă de peste 40 de ani s-au înregistrat scăderi ale ratei de incidență.

covid copii
Sursă imagine: Pixabay

„La o analiză mai fină a grupelor de vârstă se observă că s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani), iar în cadrul grupei de vârstă 20-39 de ani doar în subgrupele 30-34 ani și 35- 39 ani”, transmite sursa citată.

Urmărind evoluția ratelor de incidență din grupele de vârsta 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani se observă că acestea au o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei.

cazurile confirmate

Distribuția cazurilor

Distributia cazurilor din perioada 8- 21 februarie este asemanatoare cu cea a cazurilor înregistrate în perioada 25 ianuarie-7 februarie, peste 70% din cazuri fiind înregistrate în zone urbane.

„În ceea ce privește numărul total de cazuri înregistrate în perioada 8-21 februarie, 50,3% dintre cazuri au fost înregistrate în doar 12 municipii (pentru care este prezentata evoluția ratei de incidență la 1.000 de locuitori înregistrată în perioada 1 ianuarie- 21 februarie)”, se arată în analiză.

Creșterea observată a numărului de cazuri în grupa 0-19 ani nu este uniformă la nivel național, creșteri mai accentuate fiind înregistrate în 18 județe (Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caras Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt) și Municipiul București.

Începând cu luna februarie 2020 și până la 21 februarie 2021 au fost efectuate un număr total de 5.881.162 de teste RT-PCR, dintre care 1.859.393 la cerere.

Conform INSP, au fost efectuate și 253.442 teste rapide antigen. Față de săptămâna 1-7 februarie, rata săptămânală de pozitivitate a probelor a crescut ușor de la 9,1% la 9,3% (+2,2%).

Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc trei scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

  • Creștere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
  • Creștere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
  • Creștere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate în grupa de vârsta 0-19 ani este redus.

La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (în perioada 8-21 februarie) în grupa de vârsta 0-19 ani, 2,9% erau internați în secții (din care 44,7% cu forme ușoare sau asimptomatici) și 0,2% erau internați în secții de ATI.

INSP subliniază că în perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu.

„Este posibil ca aceste cazuri să transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuință, iar acestea, în funcție de vârstă și comorbidități, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare. Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica”, informează INSP.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe