Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

7 români din 10 caută pe internet informaţii despre simptome medicale

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 21 februarie 2020, ora 09:38

Un sondaj realizat recent la noi în țară arată, printre altele, că doi din zece români doresc să îşi facă o asigurare privată de sănătate în următoarele 6 luni. Chiar și așa, același sondaj arată că foarte mulți dintre conaționalii noștri caută pe internet informații dacă au anumite simptome medicale.

Acest sondaj, care face parte din campania națională de informare „Totul despre asigurările de sănătate”, s-a desfăşurat în mediul online, în două etape: între 20 noiembrie și 11 decembrie 2019 și, respectiv, între 20 ianuarie și 10 februarie 2020. La întrebările din cadrul chestionarului au răspuns 5.824 de persoane, dintre care 59% femei şi 41% bărbaţi. 44% dintre respondenţi au vârsta cuprinsă între 35-55 de ani, 29% dintre ei au peste 55 de ani, iar 17% au între 26 și 34 de ani.

cautare informatii internet simptome romani

Românii și prevenția

Jumătate dintre românii care au răspuns la întrebările din cadrul sondajului online aleg să nu îşi facă setul anual preventiv de analize. Rezultatele arată că 2 din 10 oameni se arată interesaţi de o asigurare privată de sănătate, iar două treimi ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru servicii medicale private.

Totodată, sondajul desfăşurat în cadrul campaniei naţionale de informare „Totul despre asigurările de sănătate” mai arată că 48% dintre respondenţi au declarat că nu îşi fac, o dată pe an, un set de analize complet. 30% menționează lipsa de timp ca motiv pentru acest lucru, 18% declară că este un proces foarte complicat, iar 13% consideră că nu au nevoie de analize deoarece sunt sănătoşi.

Căutările pe internet în privința simptomelor

Dacă au anumite simptome medicale, 7 români din 10 (adică o proporție de 69%) caută pe internet informaţii despre ce boală ar putea indica aceste semne. În urma căutărilor pe internet, 48% dintre cei chestionați au declarat că s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, în timp ce 17% nu au luat nicio măsură.

81% dintre participanţii la sondaj au declarat că iau medicamente pe cont propriu din când în când, doar pentru afecţiuni uşoare (răceli, indigestii, dureri de cap etc.), în timp ce 14% nu fac niciodată acest lucru. Totodată, 53% dintre respondenţi au declarat că nu cunosc diferenţele dintre o asigurare privată de sănătate şi un abonament medical.

infografic_sondajTDA2020

Cât ar aloca românii pentru servicii private de sănătate

Aproape 2 din 10 români (19% dintre respondenţi) au declarat că nu au asigurare privată de sănătate, dar doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni. De asemenea, 24% au o astfel de poliţă de la serviciu, iar alţi 5% dintre respondenţi au declarat că şi-au cumpărat singuri asigurarea de sănătate. 52% dintre participanţii la sondaj nu au o asigurare privată de sănătate şi nu doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni.

Întrebaţi ce sumă ar fi dispuşi să aloce lunar pentru servicii private de sănătate, 29% au menţionat între 50 – 100 de lei, 16%, sub 50 de lei, 14%, între 100 – 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. 36% dintre participanţii la sondaj nu ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru serivicii private de sănătate.

Sursa foto: Pexels

Etichete: sondaj simptome simptome medicale companii asigurari asigurare de sanatate servicii private de sanatate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC