Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

4 români din 10 nu utilizează deloc sau utilizează greşit masca de protecție

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 1 iulie 2020, ora 13:10

Cei mai importanți producători de medicamente din România atrag atenția că distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție sunt mijloace eficiente „pentru a evita un dezastru” în contextul epidemiologic actual.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România ( PRIMER), entitate care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, atrage atenţia că nerespectarea măsurilor recomandate de autorităţi după relaxarea restricţiilor poate duce la o catastrofă sanitară şi economică în contextul pandemiei de COVID-19. 

primer masca patronat producatori medicamente

„Din datele pe care le avem la dispoziţie dintr-o cercetare recentă se constată că în spaţiile publice închise 4 români din 10 nu utilizează deloc sau utilizează greşit masca de protecție şi numai 2 din 10 sunt atenţi la menţinerea distanţării individuale de minimum 1,5 metri”, a precizat dr. Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER, potrivit unui comunicat remis redacției.

Această constatare este extrem de îngrijorătoare, pentru că la stadiul din prezent de transmitere comunitară şi în absenţa unui tratament sau vaccin lucrurile pot scăpa rapid de sub control, atrag atenția reprezentanții PRIMER.

Atât în perioada stării de urgenţă, cât şi ulterior, fabricile de medicamente din ţară nu s-au confruntat cu niciun caz de infectare cu SARS-CoV-2, întrucât cei 5000 de angajaţi au respectat recomandările autorităţilor.

„Am implementat încă de la început şi am menţinut şi în prezent măsurile de distanţare individuală de 1,5 metri, purtare a măştii în toate spațiile publice închise şi igiena mâinilor cu săpun şi dezinfectant. Aceste măsuri au devenit reflex pentru angajaţii noştri şi este clar în acest moment că au prevenit transmiterea virusului în comunităţile noastre”, a adăugat directorul PRIMER.

Experienţa acumulată de cercetători în ultimele șase luni arată că SARS-CoV-2 este un virus extrem de contagios care suferă mutaţii, se răspândeşte rapid în comunitate şi face ravagii însemnate, cinci oameni din 100 mor, iar alţi cinci rămân cu sechele, se mai arată în comunicat.

În condiţiile în care punerea pe piaţă a unui medicament eficient şi sigur sau a unui vaccin care să prevină boala se va prelungi până spre sfârşitul anului, responsabilitatea individuală este primordială, subliniază PRIMER.

Mască, distanţare, spălare, dezinfectare. Sunt măsuri simple care funcţionează pentru prevenirea infectării, sunt accesibile tuturor şi ne dau încredere că putem să ne continuăm viaţa aproape de normalitate şi, la fel de important, că putem contribui la relansarea economiei”, a conchis dr. Dragoş Damian.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: studii coronavirus romani coronavirus epidemie de coronavirus PRIMER Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România pandemie de COVID-19 utilizare masca masca de protectie masca chirurgicala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC