Newsflash
Știri

17 noiembrie: Ziua naţională fără tutun

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 24 2011
17 noiembrie: Ziua naţională fără tutun
   Anual, în a treia zi de joi din luna noiembrie, este marcată Ziua naţională fără tutun, în scopul informării şi sensibilizării publicului cu privire la: riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producătoare de tutun, demersurile forurilor internaţionale legate de bolile asociate tabagismului, dreptul la sănătate. Cu acest prilej, în multe oraşe din ţară au fost organizate campanii de informare, ce au subliniat importanţa alternativelor de petrecere a timpului liber în prevenirea consumului de tutun, a propagării mesajelor pozitive, în special către tineri etc.
   OMS a sintetizat măsurile prevăzute în Convenţia-cadru pentru controlul tutunului în strategia MPOWER: monitorizare, protecţia populaţiei faţă de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renunţarea la fumat, avertizarea (warn), întărirea interzicerii publicităţii (enforce), creşterea taxelor (raise). Ca urmare a aplicării acestor măsuri în ţara noastră, efectele benefice nu au întârziat să apară.
   Recent, au fost date publicităţii rezultatele unui studiu, realizat de MS cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ Bucureşti, pe un eşantion de 5.071 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României. Rezultate în 2011: prevalenţa totală a fumatului – 26,2%, faţă de 32,4% în 2009 şi 35,3% în 2003; prevalenţa zilnică – 22% (27,9 – în 2009, 29,7 în 2003); cu 31,5% mai puţine femei fumează zilnic, faţă de anul 2009; semnificativ mai mulţi români doresc interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise (inclusiv restaurante şi baruri) – creştere de la 44,1% (2009) la 71,4% din cei chestionaţi.
   Renunţarea la fumat rămâne cea mai eficientă măsură de prevenire a îmbolnăvirilor şi deceselor premature cauzate de consumul de tutun. Ministerul Sănătăţii continuă să deruleze programul prin care îi sprijină pe cei care se hotărăsc să renunţe la tutun, prin oferirea de medicamente gratuite şi consultaţii de către medici specializaţi în terapia tabagismului. Alte măsuri necesare: respectarea strictă a legislaţiei în vigoare, de interzicere a vânzărilor de produse de tutun către minori, mesaje pozitive în mass-media pentru renunţarea la fumat şi legiferarea interzicerii fumatului în spaţii publice închise.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe