Newsflash
Știri

1 din 5 pacienți europeni cu cancer nu poate beneficia de operație

de Dorina Novac - apr. 7 2022
1 din 5 pacienți europeni cu cancer nu poate beneficia de operație

Un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa în timpul pandemiei. Din cauza presiunii pusă pe spitale, 1 din 5 pacienți nu poate beneficia de operație sau chimioterapie, potrivit European Cancer Organization.

Medicul Victor Ștefănescu a precizat că în ultimii doi ani, pandemia de COVID-19 a pus presiune pe sistemele de sănătate din toată lumea, dar, indirect, va continua să facă acest lucru mult timp de acum încolo.

pacienti cu cancer

„Spre exemplu, amânarea controalelor de rutină a început deja să provoace efecte în cascadă, atât din punct de vedere al actului medical cât și economic. Amânarea consultațiilor periodice a dus, pe de-o parte, la scăderea numărului de cancere diagnosticate. Pe de altă parte, odată cu relaxarea restricțiilor, pacienții au reînceput să se programeze la controale de rutină. Deodată, numărul de cancere nou diagnosticate la nivel internațional a început să crească accelerat. Fiind descoperite cu întârziere, multe cancere se află în stadii mai avansate, când șansele de recuperare scad drastic, invers proporțional față de costul intervențiilor”, a menționat dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital.

Avantajele intervenției laparoscopice

Dacă în cazul operației tradiționale chirurgul folosește o singură incizie de până la 40 de centimetri lungime, în cazul chirurgiei laparoscopice se realizează mai multe incizii de 1-2 centimetri prin care sunt introduse instrumentele specializate, inclusiv o cameră specială, numită laparoscop.

Citește și: Inteligența artificială ar putea fi utilă în evaluarea pacienților cu cancer mamar

Operația laparoscopică implică eforturi mai mari din partea chirurgului, care este nevoit să inspecteze tumora în format 2D, prin ecranul pe care se proiectează imaginile transmise de camera specială, dar să acționeze 3D pentru extirparea acesteia.

În schimb, pacientul beneficiază de o serie de avantaje precum recuperare mai rapidă, dureri diminuate, cicatrici de dimensiuni mai mici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe