Newsflash

Statutul social al medicului

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - feb. 6 2013
Statutul social al medicului
   Identitatea socială a unui grup sau a practicanţilor unei profesii este dată de rolul social al acestora, de importanţa acelui rol. Din acest punct de vedere, medicii sunt, într-un fel, într-o poziţie paralelă cu ierarhia socială comună: erau şi sunt singurii care puteau şi pot intra în intimităţile tuturor oamenilor. Rareori iubiţi, însă întotdeauna respectaţi, medicii şi-au avut locul lor aparte în societate, niciodată unul de jos. Până şi în cel mai fanatic comunism, poziţia lor socială „muncito­rească“ era respectată ca „particulară“. De fapt, nive­larea comu­nistă a pus pe locul cel mai de jos, „la podea“, toate profesiile intelectuale. Co­mu­nismul a trecut, dar modul de gândire de tip comunist a degenerat şi a dezvoltat tumori sociale monstru­oase. În acest proces social patologic, doar două categorii pro­fesio­nale trăiesc la nivel de demnitate socială: ofiţerii de rang superior şi juriştii de diverse feluri. Primii şi-au păstrat nivelul ierarhic social din comunism, la aceeaşi distanţă financiară de venitul mediu; juriştii au avut parte de un ministru care a deschis drumul creşterii veniturilor avocaţilor, juriştilor şi magistraţilor. Noi? Am avut şi noi miniştrii doctori? Cine ce a făcut pentru zecile de mii de colegi? A fost o vreme când s-ar fi putut! Ce raţiune socială poate justifica faptul că un avocat are o pensie de peste 6.000 de lei, un judecător are pensia peste 10.000 de lei, pe când un medic primar este pensionat cu 1.400 de lei, iar un medic profesor universitar se pensionează cu 2.100 de lei? Nu există vreo raţiune, din punctul de vedere al importanţei sociale a muncii, al cantităţii şi calităţii muncii depuse ori al nivelului de pregătire intelec­tuală. Există însă o explicaţie. Alte bresle au fost unite, şi-au cunoscut inte­resele, şi-au promovat repre­zentanţi care să se lupte pentru ei. În cazul nostru… Din când în când, profesorul Astărăstoae mai şopteşte în surdină câte ceva. În rest, obedienţă jenantă! Dar şi preşedintele Colegiului Medicilor din România ar putea mobiliza, prin filialele Colegiului, întreaga reţea sanitară, iar atunci, cu 100.000 de semnături, la care poţi adăuga semnăturile membrilor fami­liilor acestora şi ale simpatizanţilor, poţi discuta cu un glas clar şi răspicat cu Guvernul, cu preşedintele, cu Parlamentul. Ministrul, chiar dacă nu este medic, ar înţelege!
Actuala situaţie finan­ciară a medicilor români – cel mai prost plătiţi din Europa – este umilitoare. Soluţia presupune două acţiuni antidemago­gice. Întâi, promovarea pe orice cale a ideii că a colecta 5% doar din veniturile celor angajaţi (sub un sfert din populaţie) este cauza majoră a dezastrului din sănătate; este strict necesară regândirea finanţării sănătăţii în România, în primul rând la nivel de asi­gurări: sistemul de asigurări trebuie să fie unic şi unitar, fără asigurări pe două niveluri. Apoi, este necesară o unitate activă, de tip sindical, a tuturor angajaţilor din sănătate, împreună cu membrii fami­liilor lor şi cu oricine altcineva poate fi mobilizat, într-un cadru organizat, instituţio­nalizat. Acest cadru este Colegiul Medicilor din România, care trebuie să acţioneze la toate nivelurile.
Altfel, lucrurile vor rămâne cum au fost, fundamentul comunist al gândirii politice româneşti actuale nu va dispărea. Când lucrurile se vor înrăutăţi grav în societate, când se va acumula ura, vor fi din nou scoşi în faţă medicii…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe