Newsflash
SPECIALITĂȚI

Violența de gen

de Diana RUS - feb. 5 2016
Violența de gen
     Fenomenul violenței domestice (în special împotriva femeii și a copilului) este o problemă socială, juridică și de sănătate publică. La nivel conceptual, violența este o problemă ce ține de mai multe domenii și intră în responsabilitatea mai multor instituții. Problema violenței trebuie să fie recunoscută în cadrul serviciilor sociale, dar și în cadrul serviciilor medicale, inclusiv în medicina de familie.
     Fiecare instituție poate avea propriul model de adresare a problemei, dar eficiența crește când acestea lucrează împreună, iar scopul comun este ajutarea victimei și găsirea unei soluții viabile. Violența de gen este una dintre problemele cu care ne confruntăm în sistemul medical. Discuțiile despre violență fac vizibil acest fenomen, reprezentând uneori modalități bune de a-l preveni.
     Rolul cadrelor medicale este unul esențial, având în vedere că victimele caută serviciile medicale cel mai des, în comparație cu orice alt serviciu existent. Cu toate acestea, asistența victimelor nu trebuie să se oprească la cea oferită de cadrele medicale. Este crucial ca reprezentanții sectorului de sănătate să lucreze și să dezvolte metode de colaborare cu serviciile de asistență specializată pentru femei. O cooperare eficientă între acestea crește probabilitatea ca o femeie să conștientizeze și existența altor servicii de asistență specializată, disponibile în comunitatea din care face parte. Acest lucru ajută și la creșterea șanselor ca astfel de evenimente să fie raportate. Cu cât există un nivel mai mare de cooperare, cu atât mai mult crește și capacitatea de armonizare și eficientizare a procesului de colectare și documentare a cazurilor, care vor constitui dovezi importante pentru susținerea intervențiilor ulterioare.
     În cadrul unui grup de lucru pentru prevenirea violenței, dezvoltat ca parte a proiectului „Rupem tăcerea despre violența sexuală“, s-au dezbătut, de curând, exemple de bune practici. Printre acestea se numără crearea unor centre de asistență a cazurilor de agresiune sexuală, în care victimele să primească îngrijire medicală imediată și asistență pentru traumele suferite, împreună cu consiliere psihologică și examinări medico-legale imediate. Violența de gen nu este însă una dintre prioritățile strategiilor naționale de sănătate publică.
     Conform Agenției europene pentru drepturile fundamentale (FRA), atunci când victimele raportează un astfel de eveniment, ele contactează cel mai probabil serviciile medicale sau poliția. Aceeași agenție spune că aproape o treime din femeile din România au raportat că au fost victime ale violenței înainte de vârsta de 15 ani, menționând în principal violența fizică și psihologică, datele despre violența sexuală nefiind disponibile.
     Statisticile susțin importanța problemei, domeniile conexe sunt foarte implicate în a găsi soluții și a dezvolta strategii pentru prevenirea violenței, iar exemple de bune practici există și sunt promovate. România însă, deși este stat semnatar al Convenției de la Istanbul, care obligă la implementarea unor sisteme de prevenire și combatere a violenței de gen, nu are în prezent mecanismele necesare pentru a găsi soluții. Oare ce mai așteptăm pentru a lua măsuri de prevenție și a trata violența de gen așa cum e ea definită: o problemă socială, juridică și de sănătate publică?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe