Newsflash
SPECIALITĂȚI

Variabilele sustenabilității

de Ioana Alexandra DUŞE - feb. 11 2016
Variabilele sustenabilității
     Astăzi, mai mult ca niciodată totul se desfășoară sub sigla sustenabilității. Este unul din conceptele cele mai prezente pe agenda dezbaterilor publice, fie ele pe probleme de mediu, sociale, educaționale sau de sănătate. Conform definiției clasice oferite de Comisia Brundtland (1978), sustenabilitate înseamnă „dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi“. Astfel că, în realitate sustenabilitatea implică obligatoriu trei principii esențiale: ambiental (legat de mediul înconjurător), economic și social. Am putea spune că știința sustenabilității este legată de o serie de discipline și domenii care implică cercetări și operaționalizări multi-, inter- și transdiciplinare.
     Conceptul de sustenabilitate descrie – în cuvinte mai ușor de înțeles și de pus în practică – utilizarea unui sistem care se poate autosusține, datorită proceselor și unităților care îl compun (indivizi, instituții, mașinării, tratamente medicale, cursuri educaționale etc.) într-un mod care să garanteze stabilitatea sistemului și să asigure regenerarea naturală a rezultatelor sau a bunurilor. Și acum vine întrebarea fundamentală: Cum se aplică această sustenabilitate în sănătatea publică? În programele de sănătate publică? În intervenții și în politici de sănătate publică?
     Finanțatorii externi ai programelor și proiectelor de sănătate publică împărtășesc un sentiment de îngrijorare atunci când vine vorba despre conceptul de sustenabilitate cu privire la ce își propun să facă sau să schimbe cei care aplică la diferite finanțări. Sunt capabile aceste intervenții și programe să funcționeze și să se autosusțină chiar și după ce finanțarea se încheie? Cum se leagă factorii care influențează sustenabilitatea de alte etape ale proiectului care au în vedere adoptarea și eficacitatea intervențiilor? Care sunt implicațiile asupra politicilor publice, dacă aceste programe și intervenții în sănătate publică eșuează la componenta de sustenabilitate?
     La o primă analiză, uitându-ne la câteva programe de sănătate publică, ne dăm seama că termenul este folosit după cum îi este la îndemână fiecăruia. Cumva, ne învârtim într-un cerc vicios, încercând să reinventăm roata, când de fapt ar trebui să ne folosim de ea, inventată de alții, dar cumva adaptând-o la nevoile noastre practice. Sunt câteva variabile de care trebuie să ținem cont atunci când ne referim la sustenabilitatea programelor sau a intervențiilor de sănătate publică, bazate pe dovezi, variabile ce pot lua forma unor componente similare proiectelor de cercetare. Astfel, avem variabile dependente, variabile independente și metode de colectare a datelor. Majoritatea operaționalizează sustenabilitatea ca o variabilă dihotomică – „A continuat programul după finanțare?“ – răspunzând cu „Da“ sau „Nu“.
     De fapt, problema trebuie privită din mai multe unghiuri, iar în acest context sunt importante următoarele aspecte: beneficiarii (indivizi, pacienți etc.) continuă să aibă sau nu parte de serviciile propuse și oferite de la început; continuarea activităților stabilite în program/intervenție, după finanțare (cum continuă acestea?); menținerea unui parteneriat între comunitate și grupurile de interes care au contribuit la faza de dezvoltare și implementare; menținerea practicilor organizaționale, a politicilor de lucru care s-au stabilit pe parcursul proiectului; îndreptarea atenției asupra atingerii obiectivului principal, precum și certitudinea că problema pe care încercăm să o rezolvăm să fie percepută în continuare ca o problemă de interes social; capacitatea de replicare a programului/intervenției în alte contexte decât cel actual.
     După ce evaluăm aceste variabile dependente ce țin de operaționalizarea sustenabilității, trecem la o altă serie de variabile, de această dată independente, care pot influența capacitatea de sustenabilitate, și anume: caracteristicile programului/intervenției – „Pentru cine este gândit programul? Cum va fi pus în practică? Ce resurse sunt necesare?“; factorii externi cu care programul/intervenția intră în contact; factorii din cadrul comunității unde are loc desfășurarea programului/intervenției; susținerea și suportul din partea instituțiilor formale și informale care direct și indirect beneficiază de pe urma programului/intervenției; să ne asigurăm că măsurarea eficienței programului/intervenției propuse este în strânsă legătură nu doar cu atingerea obiectivului propus de noi, ci și cu durabilitatea și operabilitatea acesteia în timp, într-un mod prin care să nu compromitem resursa umană, cea materială și cea de mediu.
     În final, sper să înțelegem cu toții că sustenabilitatea nu trebuie privită ca o povară a muncii noastre, ci mai degrabă ca o influență care ne ghidează activitatea de zi cu zi atât pe plan profesional, cât și personal. Ca profesioniști în sănătate publică, trebuie să încercăm să menținem eficiența și sustenabilitatea programelor pe care le propunem și le facem cu ajutorul comunității pentru comunitate, ca aceste schimbări să se vadă în timp și, de ce nu, pentru a fi menținute cât de mult posibil.

Notă autor:

Bibliografie

1. Scheirer MA, Dearing JW. An agenda for research on the sustainability of public health programs. Am J Public Health. 2011 Nov;101(11):2059-67

2. Pluye P et al. Making public health programs last: conceptualizing sustainability. Evaluation and Program Planning. 2004 May;27(2):121-33

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe