Newsflash
SPECIALITĂȚI

Tehnica de activare prin încălzire a iriganților endodontici

de Dr. Cristian TEODORESCU - sept. 5 2016
Tehnica de activare prin încălzire a iriganților endodontici
    Pentru obținerea unui succes endodontic deplin este esențial tratamentul complet chimio-mecanic al canalelor dentare, iar hipocloritul de sodiu (NaOCl) rămâne irigantul endodontic de elecție, datorită proprietăților sale antimicrobiene și proteolitice. Succesul pe termen lung al tratamentului de canal este strâns legat de dezinfectarea corespunzătoare a spațiului endodontic. În acest sens, de-a lungul timpului, s-a urmărit perfecționarea lavajului, fiind utilizată o tehnică de încălzire intracanalară a irigantului, cu ajutorul unei surse de căldură.
    Spațiul endodontic este alcătuit din zone ușor accesibile instrumentarului manual și rotativ (canalele principale) și zone greu sau chiar deloc accesibile, precum istmul, delta, canalele accesorii sau tubulii dentinari. Aceste spații pot rămâne inabordabile, astfel încât, indiferent de tehnica folosită, o parte a canalului rămâne neinstrumentată și, în consecință, netratată. O proporție semnificativă a eșecurilor este urmarea persistenței pulpei reziduale.
    Infecția periapicală este de natură bacteriană și întreținută de prezența unui canal nedezinfectat, neobturat și netratat corespunzător. Dintre tehnicile de îmbunătățire a eficacității irigării cu NaOCl, se enumeră creșterea cantității de soluție folosită sau preîncălzirea acesteia. S-a constatat că o soluție de NaOCl la temperatura corpului sterilizează mult mai repede, comparativ cu aceeași soluție la temperatura camerei, preîncălzit având o capacitate mult mai mare de a dizolva țesutul pulpar și de a dezinfecta canalele dentare. Cercetătorii au comparat timpul în care se dizolvă țesuturile utilizând NaOCl de concentrație 2,6% și 5,25%, la temperatura de 23ºC și 60ºC. Astfel, s-a constatat că timpul dizolvării țesuturilor a scăzut semnificativ odată cu creșterea concentrației și a temperaturii. NaOCl poate dezintegra țesutul pulpar de 210 ori mai repede la temperatura de fierbere, comparativ cu temperatura camerei (în două minute, față de 420 de minute). Viteza cu care are loc o reacție chimică crește odată cu creșterea temperaturii, a presiunii și a concentrației, iar cum presiunea nu poate crește în interiorul canalelor, s-a urmărit accelerarea dezinfecției prin amplificarea concentrației și a temperaturii irigantului, activarea fiind obținută ușor folosind surse sonice sau ultrasonice. NaOCl are o temperatură de fierbere situată între 96 și 120ºC, cantitatea de clor eliberată crescând odată cu creșterea temperaturii.
Radiografie postoperatorie 2.1. Obturația cu gutapercă termo-plasticizată după activarea și încălzirea iriganților endodontici
© Simone et al.
 
    Tehnica de încălzire intracanalară a hipocloritului de sodiu folosind System B (Sybron Endo) a fost descrisă de Woodmansey în 2005. După efectuarea tratamentului chimio-mecanic, se introduce pasiv un plugger System B, până la trei milimetri de lungimea de lucru. Temperatura sursei de căldură se stabilește la 200ºC, cu puterea egală cu 10, iar canalul este irigat cu hipoclorit de sodiu, introducându-se totodată un heat-carrier activat pentru trei-cinci secunde. Ciclul va fi repetat la fiecare cinci secunde, până la evaporarea completă a irigantului, vaporii fiind eliminați cu ajutorul unei pipe speciale.
    Tehnica a fost ulterior revizuită și îmbunătățită, astfel că temperatura heat-carrier-ului a fost modificată la 150ºC, asigurând totodată și protecția ligamentului periodontal. La momentul actual, se utilizează dispozitive heat-carrier cu diametru 30/04, care ajung pasiv la trei milimetri de lungimea de lucru, fără a fi necesară prepararea excesivă a canalului. Fiecare ciclu de activare durează zece secunde, timp în care se efectuează cu heat-carrier-ul scurte mișcări de doi milimetri, în sus și în jos. După fiecare ciclu, irigantul este înlocuit cu unul proaspăt, pentru a beneficia de proprietățile antibacteriene. Ciclurile de activare sunt repetate de cinci ori, la intervale de zece secunde.
Tratament endodontic 4.7 cu leziuni osteolitice severe. Tratamentul s-a făcut cu activarea și încălzirea iriganților endodontici. Imaginea de control, realizată după doi ani, arată restitutio ad integrum pentru țesutul osos
© Simone et al.
 
    Testele efectuate pe dinți extrași au analizat efectele depășirii irigantului dincolo de apex asupra parodonțiului. Canalele au fost preparate până la diametrul 30/06, iar irigantul a fost introdus cu un ac de lavaj cu bizou lateral, apoi activat și încălzit conform procedeului descris anterior, microscopic nefiind observate scurgeri de soluție sau vapori la nivel apical. S-a măsurat și temperatura suprafeței externe a rădăcinii la nivel coronar, mijlociu și apical, dar și foramenial, cu ajutorul unui termometru cu infraroșu, cea mai mare temperatură constatată fiind de 42,5ºC, sub temperatura considerată periculoasă pentru celulele ligamentului periodontal.
 

Notă autor:

Bibliografie

Simone M et al. The activation of irrigation solutions in endodontics: A perfected technique. Giornale Italiano di Endodonzia. 2015;29:65-9

ETICHETEStomatologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe