Newsflash
SPECIALITĂȚI

Renunțarea la orgolii

de Stud. Karolina IVANCIUC - apr. 22 2016
Renunțarea la orgolii
     Statutul de student presupune atât explorare profesională, cât și un apetit pentru activitățile extracurriculare. Mă consider norocoasă pentru că pot să afirm că sunt pasionată de domeniul de studiu pe care l-am ales, sănătatea publică. Cluj School of Public Health este un mediu plin de oportunități pentru studenții care își doresc să se dezvolte personal și profesional. Recent, mi s-a oferit ocazia de a participa ca observator la adunarea generală a Federației internaționale a asociațiilor de studenți mediciniști (IFMSA), în Malta. Faptul că am cunoscut studenți din numeroase țări – Australia, Croația, Japonia, Canada, Suedia etc. – m-a ajutat să-mi deschid orizonturile. Participând la discuții, am aflat care sunt problemele de sănătate publică ale fiecărei țări și posibilele strategii de combatere a lor. Printre aceste strategii, s-a discutat și importanța colaborărilor cu alte domenii – medicale, dar și nemedicale.
     Noțiunea de sănătate publică este caracterizată, printre altele, și de interdisciplinaritate. În momentul abordării unei probleme de sănătate care afectează nu doar o singură persoană, ci o comunitate, nu este suficient să privim situația dintr-o singură perspectivă. Dacă dorim să combatem această problemă, trebuie să ținem cont și de factorii socioculturali, socioeconomici, psihici sau demografici.
     Având în vedere aceste aspecte, o colaborare între medici și specialiști în domeniul sănătății publice ar trebui să fie firească. În momentul de față, echipa din care fac parte este implicată activ în realizarea unei colaborări între Asociația Națională a Studenților de Sănătate Publică și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR). Desigur, nu este un proces lipsit de dificultăți, dar atitudinea pozitivă și receptivitatea studenților din cadrul acestor asociații, în special Organizația Studenților Mediciniști Cluj, sunt mai mult decât încurajatoare. Lucrul în care cred cu tărie este că sănătatea publică nu își propune înlocuirea sau eludarea disciplinelor medicale, ci se dorește mai degrabă identificarea complementarităților dintre acestea. Cred cu tărie că această colaborare ar putea aduce doar beneficii, atât celor care fac parte din ea, cât și grupului nostru țintă – comunitatea. Am putut observa eficiența și eficacitatea conlucrării interdisciplinare în cadrul facultății la care studiez. Studenți și profesori, cu toții am fost puși nu o dată în situația de a lucra cot la cot cu profesioniști din diverse alte domenii.
     Desigur, în teorie, cu toții ne considerăm deschiși în fața schimbării, în fața inovației. Fiecare dintre noi este înzestrat cu excelente competențe de comunicare. Realitatea însă demonstrează altceva. Avem prejudecăți cauzate de informațiile incomplete pe care le deținem. Nu avem răbdare și nici abordarea necesară atunci când dorim să transmitem o informație.
     Având în vedere scopul nostru comun, renunțarea la orgolii este un prim pas important. Niciuna din aceste două specializări nu poate oferi suficiente cunoștințe încât să putem afirma că le știm pe toate. Și nu este absolut nimic rău în asta. Prin parteneriate ne completăm reciproc lacunele. Odată ce se va ajunge la un numitor comun, ni se vor deschide drumuri ce până acum păreau inaccesibile. Prin intermediul unei astfel de colaborări, va crește impactul oricărui proiect asupra populației-țintă. Vom câștiga în credibilitate în fața instituțiilor-cheie în ceea ce privește schimbarea și vom putea realiza programe ample, de pe urma cărora vor beneficia un număr cât mai mare de persoane. Chiar dacă pare mult, acest parteneriat este doar începutul. Pe viitor, dorim să ne extindem și către alte domenii, precum psihologia, sociologia, arhitectura – practic, orice domeniu ce are potențialul unui impact relevant asupra sănătății populației.
     Cititorii mă vor cataloga poate ca idealistă. Le dau dreptate. Dar cele mai importante schimbări au fost alimentate de idealism. Sper ca prin aceste rânduri să trezesc interesul și altor colegi din domeniul sănătății în ceea ce privește interdisciplinaritatea și împreună să putem pune bazele unui sistem de sănătate mai eficient, orientat către populație.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe