Newsflash
SPECIALITĂȚI

Nu există în România

Nu există în România
     Sănătatea publică încă nu există în România; și am să vă explic de ce. Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea publică drept „toate măsurile organizate – atât publice, cât și private – care previn boala, promovează sănătatea și prelungesc viața populației ca un întreg. Activitățile sale urmăresc să ofere condițiile în care oamenii să fie sănătoși și se focalizează pe toată populația, nu pe indivizi sau boli specifice“. Având în vedere această definiție, sănătatea publică s-a dezvoltat ca un domeniu interdisciplinar, combinând cunoștințe și metode din sociologie, psihologie, administrație publică, management, științele comunicării, științe politice, medicină, medicină veterinară, stomatologie, farmacie, arhitectură, inginerie, științe economice și știința mediului. Este, așadar, ușor de observat că medicina umană reprezintă o mică parte (poate 10%) din complexul de activități și discipline ale sănătății publice.
     Universitățile de medicină și farmacie din România, ca și cele din restul țărilor ex-comuniste, au încercat să acopere domeniul sănătății publice exclusiv prin departamentele lor. Din nefericire, au eșuat, din cauza a două greșeli fundamentale. În primul rând, au separat epidemiologia, statistica, igiena, medicina ocupațională și sănătatea publică în structuri administrative și domenii științifice separate, când, de fapt, toate fac parte din domeniul cuprinzător al sănătății publice. În al doilea rând, au angajat aproape exclusiv medici drept cadre didactice în departamentele de sănătate publică. Educația și experiența acestora nu au însă cum să acopere întreg domeniul. Consecința acestui fapt este că absolvenții rezidențiatului în sănătate publică au dobândit o educație și o înțelegere limitate la paradigma biomedicală, depășită de zeci de ani în țările mai dezvoltate. Dar vă îndemn să nu mă credeți pe mine! Căutați online cum se face educația în sănătate publică la orice universitate performantă (orice universitate din top 100 al clasamentului Shanghai) și veți vedea că ea ține de domeniul științelor sociale (cu elemente din medicină, desigur). Printr-o analiză extrem de sumară, veți vedea că modul în care se face educația în sănătate publică în universitățile de medicină din România corespunde anilor ’50–’60. Medicii absolvenți sunt integrați în Ministerul Sănătății și structurile acestuia, ceea ce explică de ce aproape toate măsurile populaționale în sănătate, luate de guvern, sunt exclusiv medicale și centrate pe sistemul medical. Este ironică ignoranța privind domeniul sănătății publice a celor care reglementează acest domeniu în România.
     Recent (în ultimii 5 ani), a apărut însă o mișcare diferită – Cluj School of Public Health, parte a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“. Școala reunește specialiști din multiple domenii enumerate mai sus, printre care și medicina, și oferă un program de licență de trei ani, în limba engleză, în domeniul serviciilor și politicilor de sănătate publică. De asemenea, oferta educațională include un program de doctorat în același domeniu și există în curs de acreditare și un program de masterat în sănătate publică, cu diplomă dublă, împreună cu State University New York – School of Public Health.
     Prin alinierea curriculei la standardele internaționale și colaborarea cu profesori din SUA, Olanda, Marea Britanie, Germania și Danemarca, Cluj School of Public Health formează specialiști în sănătate publică cu competențe reale în domeniu. Integrarea studenților în proiectele de cercetare internaționale, desfășurate în cadrul Cluj School of Public Health, precum și aplicarea în practică a cunoștințelor teoretice, sunt doar două dintre punctele tari care poziționează acest program unic pe piața educațională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe