Newsflash
SPECIALITĂȚI

Motivații pentru renunțarea la fumat în timpul sarcinii

de Prof. dr. Cristian Ioan MEGHEA - dec. 12 2017
Motivații pentru renunțarea la fumat în timpul sarcinii
     Fumatul în timpul sarcinii are o prevalență relativ ridicată în România comparativ cu alte țări: aproximativ 15% (1), față de 5,4% în Suedia sau 7% în Marea Britanie (2). Renunțarea la fumat în timpul sarcinii are beneficii imediate, dar și pe termen mediu sau lung, deopotrivă pentru mamă și pentru copil. Beneficiile apar din primele minute și includ reducerea tensiunii arteriale și a pulsului la doar 20 de minute după ultima țigară. La opt ore după renunțare, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal și nivelul de oxigen crește la normal. Renunțarea la fumat oricând în timpul sarcinii crește probabilitatea ca sarcina și nașterea să decurgă normal, copilul să nu se nască înainte de termen sau cu greutate scăzută. De asemenea, vor fi reduse riscurile pentru copil după naștere, inclusiv de sindrom al morții subite la sugari (SMSS), astm, boli ale urechii și infecții respiratorii.
     Perioada dinainte, din timpul și de după sarcină reprezintă o fereastră de oportunitate pentru renunțarea la fumat. Sarcina și nașterea, dorința de a face tot ce e mai bine pentru copil sunt motivații în plus pentru a nu mai fuma. Programul „Renunț în doi” (Quit Together) oferă posibilitatea femeilor însărcinate care fumează chiar și ocazional să beneficieze de ședințe gratuite de consiliere prin telefon cu specialiști pregătiți să susțină decizia de renunțare la fumat (www.renuntindoi.publichealth.ro). „Renunț în doi” este rezultatul unui parteneriat de cercetare dintre Michigan State University și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, finanțat de National Institutes of Health din SUA. Programul se desfășoară în parteneriat cu clinicile de ginecologie I și II și Novogyn din Cluj-Napoca și cu Asociația SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari.
     „Renunț în doi” oferă femeilor însărcinate șansa să participe la un program gratuit de renunțare la fumat împreună cu partenerul de viață. Prin înscrierea în acest studiu clinic randomizat, există posibilitatea de a participa într-un program gratuit de renunțare la fumat pentru cupluri, disponibil oriunde în România. Consilieri specializați sunt pregătiți să ajute decizia de renunțare la fumat prin ședințe telefonice gratuite și confidențiale. Partenerii de viață, fumători sau nu, se pot implica în a susține decizia și pot primi, la rândul lor, ședințe telefonice de consiliere. Acestea se bazează pe tehnica interviului motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes. Interviul motivațional este un stil de consiliere comportamentală care poate ajuta oamenii să își exploreze și să își rezolve incertitudinile cu privire la diverse schimbări de comportament, cum ar fi fumatul. Decizia de a renunța sau nu la fumat este complet a participanților. Studiile arată că ajutorul din partea partenerului crește șansa ca femeile însărcinate să renunțe la acest obicei.
     E important să clarificăm și câteva mituri legate de renunțarea la fumat în timpul sarcinii. Unele femei cred că, dacă au fumat o perioadă în timpul sarcinii, nu mai are rost să renunțe pentru că răul a fost deja făcut. Adevărul este că există beneficii ca rezultat al renunțării la fumat în orice stadiu al sarcinii. De exemplu, renunțarea după trei luni de sarcină reduce riscul de a avea un bebeluș cu greutate scăzută la naștere la un nivel similar cu cel al unei nefumătoare. Apoi, unele femei cred că reducând numărul de țigări fumate zilnic în timpul sarcinii e suficient. Adevărul este că nu există niciun nivel al fumatului care să nu fie riscant. Chiar și câteva țigări pe zi înseamnă că produse chimice nocive vor ajunge la copil și îi vor pune sănătatea în pericol. Un alt mit este că fumatul relaxează, ceea ce ar fi benefic pentru copil în sarcină, și că renunțarea la fumat poate fi stresantă pentru copil. Adevărul este că fumatul accelerează ritmul cardiac și crește tensiunea arterială. De asemenea, fiecare fum de țigară crește nivelul de monoxid de carbon din sânge, ceea ce face ca mai puțin oxigen să fie disponibil pentru copil. Renunțarea în orice moment în timpul sarcinii este de natură să reducă efectele negative ale fumatului asupra copilului. Renunțarea la fumat nu provoacă un stres suplimentar pentru copil. Există, de asemenea, concepția greșită că o sarcină anterioară în care s-a fumat iar copilul a fost sănătos înseamnă că și sarcina curentă va fi sănătoasă. Adevărul este că fumatul în timpul sarcinii pune în pericol sănătatea copilului și o sarcină sănătoasă în trecut nu garantează încă o sarcină sănătoasă. Cadrele medicale sunt adesea percepute ca sursa de informație cea mai de încredere, iar aceste lucruri e bine să fie clarificate în discuțiile cu femeile însărcinate.
     Programul „Renunț în doi” își propune, în prezent, să își dovedească eficacitatea prin studiul clinic aflat în desfășurare. Pe viitor, în condițiile în care se va dovedi eficace în a susține renunțarea la fumat în timpul sarcinii, „Renunț în doi” își propune să devină un program sustenabil la nivel populațional.

 

Programul de cercetare „Renunț în doi” este susținut de Fogarty International Center, National Institutes of Health, prin contractul K01TW009654. Autorul își asumă responsabilitatea pentru conținutul articolului, care nu reprezintă neapărat poziția oficială a National Institutes of Health.


Notă autor:

1. Blaga OM et al. Smoking and smoking cessation during pregnancy. An analysis of a hospital-based cohort of women in Romania. J Community Health. 2017 Apr;42(2):333-43

2. Smedberg J et al. Characteristics of women who continue smoking during pregnancy: a cross-sectional study of pregnant women and new mothers in 15 European countries. BMC Pregnancy Childbirth. 2014 Jun 25;14:213

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe