Newsflash
SPECIALITĂȚI

Moment de răscruce pentru românii bolnavi de hepatita C

de Cristina GHIOCA - aug. 10 2018
Moment de răscruce pentru românii bolnavi  de hepatita C
    În prezent, bolnavii de hepatita C din România se află la un punct de răscruce în ceea ce privește accesul la tratament, întrucât contractul cost-volum-rezultat încheiat anul trecut cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a expirat, iar negocierile pentru noul document nu s-au finalizat încă, a atras atenția președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu. Ea a recunoscut totuși că țara noastră a făcut câteva progrese în ceea ce privește gestionarea hepatitelor. În acest sens, aceasta a menționat introducerea testării pentru depistarea afecțiunii în pachetul de bază de analize prescris de medicii de familie. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată de APAH-RO în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva hepatitelor, marcată anual la 28 iulie. În încheierea intervenției sale, Marinela Dedu și-a exprimat speranța că va exista continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat va fi încheiat și implementat cât mai repede. De asemenea, ea speră că la tratament vor avea acces toți pacienții, indiferent de stadiul afecțiunii lor.
    Prezent la conferința de presă, Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, a declarat că, potrivit estimărilor, noile contracte cost-volum-rezultat ar trebui să devină funcționale la 1 septembrie sau 1 octombrie, în funcție de cât de repede se finalizează discuțiile între părțile implicate în procedură. El a explicat că, pentru a se asigura continuitatea tratamentelor pentru bolnavi, valabilitatea actualelor contracte a fost prelungită. Președintele CNAS a mai menționat că, în ceea ce privește prevenția, se are în vedere implementarea unui program național de screening pentru depistarea și tratarea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B și C.
    Despre importanța prevenirii infecțiilor a vorbit și conf. dr. Florentina Furtunescu, directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Ea a afirmat că în prezent există o opoziție tot mai mare față de vaccinarea împotriva hepatitei B. Ea a insistat asupra importanței depistării precoce a infecțiilor, dar și asupra controlului acestora. În acest context, directorul INSP a subliniat că vaccinul în cauză oferă protecție pe toată durata vieții. Cu toate acestea, ea a menționat că anumite categorii de adulți, precum consumatorii de droguri, ar trebui revaccinate, deoarece prezintă un risc mai mare de infectare. Cu această ocazie, conf. dr. Florentina Furtunescu a anunțat că este în curs de implementare un sistem de testare pentru sute de mii de persoane aflate la risc.
    În acest context, dr. Miljana Grbic, șefa biroului Organizației mondiale a sănătății (OMS) în România, a spus că mesajul de anul acesta al Zilei Mondiale de luptă împotriva hepatitelor este finding the missing million (să găsim milionul lipsă – n.n.). Potrivit acesteia, toți cei implicați în lupta pentru eliminarea afecțiunilor hepatice se dedică identificării mijloacelor adecvate pentru diagnosticarea persoanelor infectate, astfel încât epidemia să poată fi eradicată până în anul 2030. Miljana Grbic a menționat că, la nivelul regiunii europene OMS, aproximativ 15 milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, iar 14 milioane – cu virusul hepatitic C. Ea a subliniat că, în 20%–25% din cazuri, aceste infecții pot duce la apariția cirozei și a cancerului de ficat. Reprezentanta OMS a atras atenția că în cazul hepatitei cronice B poate trece foarte mult timp (chiar zeci de ani) fără ca o persoană să prezinte simptome de îmbolnăvire, de aceea afecțiunea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică.
    În ceea ce privește virusul hepatitic C, șeful biroului OMS pentru România a avertizat că boala poate avea consecințe variate asupra populației, menționând că infecția reprezintă aproximativ 25% din povara globală. Miljana Grbic a amintit că, anual, aproximativ 112.000 de persoane mor de cancer de ficat sau ciroză asociate hepatitei C.
    În România, potrivit APAH-RO, aproximativ 600.000 de persoane au hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 suferă de hepatită cronică B.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe