Newsflash
SPECIALITĂȚI

Mit vs. realitate: sfaturi pentru renunțarea la fumat în timpul sarcinii

de Oana Maria BLAGA - feb. 22 2017
Mit vs. realitate: sfaturi pentru renunțarea la fumat în timpul sarcinii

     Potrivit datelor colectate în perioada 2012–2015 de cercetători din cadrul Departamentului de sănătate publică al Universității „Babeș-Bolyai”, 28% din cele 2.370 de femei însărcinate incluse în studiu raportau că erau fumătoare cu șase luni înainte de a rămâne însărcinate1. Dintre acestea, jumătate au continuat să fumeze și în timpul sarcinii. Femeile care au continuat să folosească produse din tutun în timpul sarcinii au redus numărul de țigări fumate într-o zi obișnuită, de la o medie zilnică de zece țigări (interval: 1–30), până la una de cinci (interval: 1–25) în timpul sarcinii1. Acest număr, de cinci țigări pe zi, a fost recomandat de medici (!) la aproximativ 40% din femeile însărcinate fumătoare incluse în anul 2016 într-un nou studiu al aceluiași departament2. Având în vedere aceste rezultate și luând în considerare faptul că uneori medicii se află în imposibilitatea de a răspunde întrebărilor venite din partea viitoarelor mame, am pregătit o serie de sfaturi cu privire la renunțarea la fumat în timpul sarcinii3.

 

    Mitul 1: femeia spune că a fumat în timpul ultimei sarcini și a născut un copil sănătos; prin urmare, continuă să fumeze în timpul sarcinii pentru că și acest copil va fi sănătos.
    Realitate: fiecare sarcină este diferită. În plus, de fiecare dată când fumează, femeia pune în pericol sănătatea copilului. Dacă a fumat și a avut o sarcină sănătoasă în trecut, nu înseamnă că următorul copil va fi sănătos. Toate datele pe care le avem despre fumat în timpul sarcinii sunt obținute la nivel populațional (nu individual) și se referă la riscuri probabile în ceea ce privește sănătatea fătului și a viitorului bebeluș. Datele științifice arată că riscul de a avea probleme în timpul sarcinii și de a naște un copil bolnav sunt mai mari în rândul fumătoarelor.

 

    Mitul 2: dacă femeia nu renunță complet la fumat, dar consumă mai puține țigări în timpul sarcinii, acest lucru este suficient de bun.
    Realitate: nu există niciun nivel sigur în ceea ce privește numărul de țigări fumate. Chiar dacă femeia consumă doar câteva țigări pe zi, produsele chimice nocive din țigări vor ajunge la făt și îi vor pune în pericol sănătatea. Nu este niciodată prea târziu pentru viitoarea mamă să renunțe la fumat și să reducă efectele negative pe care acesta la are asupra fătului.

 

    Mitul 3: renunțarea la fumat va fi prea stresantă pentru copil.
   Realitate: Continuarea fumatului în timpul sarcinii dăunează fătului. Renunțarea la fumat nu aduce un stres suplimentar pentru făt, ci este unul dintre cele mai bune lucruri pe care viitoarea mamă le poate face pentru ea și pentru făt.

 

     Mitul 4: femeia spune că fumatul o relaxează atunci când este stresată, ceea ce este bine pentru ea și pentru copilul ei.
    Realitate: este posibil ca femeia să se simtă mai calmă și mai relaxată atunci când fumează, dar realitatea este că produsele nocive din tutun și fumul de țigară au efecte total opuse asupra corpului. Fumatul accelerează ritmul cardiac și crește tensiunea arterială. De asemenea, fumatul crește nivelul de monoxid de carbon din sânge, ceea ce face ca nivelul de oxigen disponibil fătului să fie mai scăzut.

 

    Mitul 5: femeia este însărcinată în 3 luni; spune că nu are niciun rost să se oprească acum din fumat, pentru că tot răul a fost făcut deja.
    Realitate: indiferent de trimestrul de sarcină, renunțarea la fumat poate aduce multe beneficii. Cu toate acestea, dacă femeia renunță la fumat în trimestrul întâi de sarcină, atunci riscul de a avea un copil cu greutate scăzută la naștere va fi similar cu cel al unei nefumătoare și cresc șansele ca plămânii copilului să funcționeze la un nivel optim.

 

    Mitul 6: dacă femeia renunță la fumat în timpul sarcinii, atunci va lua foarte mult în greutate.
    Realitate: multe femei se tem că se vor îngrășa dacă renunță la fumat, mai ales în timpul sarcinii. Femeile ar trebui să știe că este normal să crească în greutate în timpul unei sarcini sănătoase. Creșterea numărului de calorii în timpul sarcinii nu va face decât să ofere fătului vitaminele și mineralele de care acesta are nevoie.

 

    Mitul 7: viitoarea mamă crede că singura modalitate de a renunța la fumat este dintr-odată.
    Realitate: din cauza nivelului mare de adicție la nicotină, pentru unele persoane este foarte dificil să renunțe imediat la fumat. Există mai multe strategii de renunțare la fumat, dar femeia ar trebui să consulte medicul înainte de a utiliza orice medicamente, inclusiv așa-zisele „produse pe bază de plante”. De asemenea, se poate apela Tel Verde 08008STOPFUMAT (0800878673) pentru mai multe informații.

 

    Mitul 8: dacă mama fumează, atunci nu ar trebui să își alăpteze copilul.
    Realitate: mamele fumătoare sunt încurajate să renunțe la fumat, dar acestea ar trebui să continue să își alăpteze copilul chiar dacă nu reușesc să renunțe la fumat. Laptele matern oferă copilului multe beneficii, inclusiv nutrienții de care acesta are nevoie pentru o dezvoltare și o creștere sănătoasă.

 

Datele raportate au fost colectate în cadrul proiectelor MAIA (Promovarea sănătății mamei și a copilului în România: o evaluare integrată a determinanților evoluției sarcinilor și a rezultatelor nașterilor) și PERSIST (Renunțarea la fumat în familiile din România folosind perioada sarcinii ca fereastră de oportunitate).

  


Notă autor:

1. Blaga OM et al. Smoking and smoking cessation during pregnancy. An analysis of a hospital based cohort of women in Romania. J Community Health. 2016 Sep 20

2. Family Smoking Cessation in Romania Using Pregnancy as a Window of Opportunity. NIH RePORTER. 1K01TW009654-01A1

3. American College of Nurse-Midwives. Myths vs. facts about smoking furing pregnancy. 2014 Oct

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe