Newsflash
SPECIALITĂȚI

INSP, marele absent

INSP, marele absent
     Partidul Național Liberal propune înființarea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate. Propunerea în sine este una rațională: în condițiile în care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt focalizate aproape exclusiv pe diagnostic și tratament, este nevoie de o instituție/entitate care să supervizeze și să implementeze măsuri de prevenție. Cu toate acestea, propunerea ascunde o implicație evidentă: Nu există o altă entitate care să acopere acest domeniu! Dar, de fapt, există: Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
     INSP este cel care ar trebui să acopere acest segment al programelor de sănătate publică. Din nefericire, Institutul este marele absent pe piața sănătății din România. Încercați să vă aduceți aminte când a fost ultima dată când ați auzit de Institut. Poate în dezbaterea cu fumatul în locurile publice? Poate în dezbaterea cu rolul vaccinurilor? Poate în dezbaterea privind infecțiile nosocomiale? Institutul Național de Sănătate Publică are în componență multiple centre – Centrul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile, Centrul național de monitorizare a riscurilor în mediul comunitar, Centrul național de evaluare și promovare a stării de sănătate. Ce fac toate aceste centre, din moment ce prevenția nu este acoperită?
     Institutul Național de Sănătate Publică este o instituție pasivă, inertă, inexistentă pe piață. Comparați activitatea institutului din România cu cea a oricărui alt institut din Uniunea Europeană. Comparația va fi cea dintre o căruță fără roți și un automobil Euro 4. Mai mult, Institutul Național de Sănătate Publică ocupă locul autorității în domeniu – nu poate intra altcineva, fiindcă este domeniul lor, dar activitatea Institutului este inexistentă. Aici vine partea unde INSP va protesta că e imposibil să faci orice fără finanțare. Adevărat! Când e ultima dată în care ați văzut vreo luare de poziție a INSP prind nevoia de fonduri suplimentare? Protest în stradă? Conferințe de presă privind riscurile pentru sănătatea populației? O proporție impresionantă din activitățile raportate de INSP sunt implementate de direcțiile de sănătate publică și doar „centralizate“ de Institut. Rapoartele de activitate ale INSP menționează ca una dintre principalele activități „supravegherea“ – nu este menționată nicio acțiune ca urmare. Citind rapoartele, am putea crede că totul e ok în România.
     PNL a intuit corect că INSP e o instituție anchilozată, aservită politic și pierdută în obscuritatea incompetenței (trebuie să fi ajutat și cele două mandate de ministru al sănătății ale lui Eugen Nicolăescu). Cu toate acestea, dacă podul îi este plin de vechituri, gunoaie și cuiburi de șoareci, omul gospodar nu își construiește încă un pod. Își suflecă mânecile, urcă în pod, curăță gunoaiele, omoară șoarecii. Înființarea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, cu numire politică în funcțiile de conducere, ar însemna doar mutarea șoarecilor într-un pod nou.
     Ar fi mult mai onest ca Partidul Național Liberal (și domnul Eugen Nicolăescu) să își asume o poziție critică privind (in)activitatea INSP și să solicite ministrului Patriciu Achimaș-Cadariu să ia măsurile necesare reorganizării și reinventării acestei instituții, care ar trebui să facă managementul sănătății publice în România. În caz contrar, întreaga inițiativă seamănă suspicios de mult cu faimosul Program de evaluare a stării de sănătate a populației din România, păstorit tot de Eugen Nicolăescu, care a cheltuit milioane de euro și nu a furnizat niciun rezultat utilizabil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe