Newsflash
SPECIALITĂȚI

Informațiile de pe etichetele produselor alimentare

de - ian. 17 2017
Informațiile de pe etichetele produselor alimentare
     Alfabetizarea în sănătate este, conform Organizației mondiale a sănătății1, o sintagmă folosită pentru a denumi abilitățile cognitive și sociale vitale pentru accesarea, înțelegerea și folosirea informațiilor care contribuie la promovarea și menținerea stării de sănătate a indivizilor. Importanța acestui concept pentru starea de sănătate este covârșitoare, alfabetizarea în sănătate fiind un predictor pentru sănătate mai puternic decât venitul, locul de muncă, nivelul educațional și etnia. Conceptul este intens studiat și a ajuns să fie des folosit atât în cercetarea, cât și în practica din domeniul sănătății.
    Un concept la fel de important, care însă nu se bucură de o notorietate la fel de mare în rândul cercetătorilor și practicienilor din domeniul sănătății, este cel de alfabetizare nutrițională2. Aceasta definește abilitatea indivizilor de a selecta, procesa și înțelege informații nutriționale și de a le folosi în luarea deciziilor alimentare. O componentă foarte importantă a conceptului de alfabetizare nutrițională este citirea, înțelegerea și interpretarea informațiilor prezentate pe etichetele produselor alimentare, esențială pentru constituirea unui meniu zilnic sănătos, adaptat nevoilor nutriționale și istoricului medical al fiecărui individ.
    Odată ce cunoaștem importanța alfabetizării nutriționale, primul gând ar fi să dezvoltăm și să implementăm cât de multe intervenții și campanii care să crească nivelul de alfabetizare nutrițională a consumatorilor, respectiv să creștem în rândul consumatorilor atât conștientizarea importanței citirii etichetelor alimentare, cât și abilitățile de utilizare a informațiilor nutriționale prezentate pe etichete în vederea constituirii unor meniuri alimentare sănătoase. Ar fi extraordinar să vedem în magazine, la raioanele alimentare, părinți care citesc și compară etichetele produselor, adolescenți care pun înapoi pe raft pungile de snack-uri după ce au citit ceea ce conțin, tinere însărcinate care selectează atent produsele pe care urmează să le consume. Însă, din păcate, dacă monitorizăm timpul petrecut într-un magazin pentru informarea cu privire la un produs, constatăm că la raionul cu produse electronice consumatorii petrec un timp îndelungat pentru alegerea unui produs pe baza specificațiilor tehnice, însă la raionul cu produse alimentare selectarea este realizată rapid în funcție de preț și cantitate. Prin urmare, este nevoie, într-adevăr, de multe campanii și intervenții pentru schimbarea comportamentului consumatorilor în ce privește selectarea produselor alimentare. Însă, înainte de a învăța indivizii să utilizeze informațiile nutriționale de pe etichetele produselor alimentare, trebuie să verificăm dacă etichetele conțin detaliile necesare informării consumatorilor.
    La nivel european, au fost realizate eforturi semnificative de uniformizare a etichetelor produselor alimentare pentru toate statele membre și de a impune tipărirea pe etichetele tuturor produselor alimentare a informațiilor nutriționale esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Legea 1169/2011 prevede detaliat normele care trebuie respectate în vederea etichetării produselor alimentare. Pe lângă informații care prezintă ingredientele, condițiile de păstrare, termenul de valabilitate și cantitatea produsului, eticheta trebuie să conțină: informații cu privire la cantitatea unor macronutrienți prezenți pentru 100 de grame de produs și pentru o porție; doza zilnică recomandată pentru fiecare macronutrient obținută prin consumul a 100 g din produs și a unei porții; ingredientele cu beneficii pentru sănătate; ingredientele sau adjuvanții tehnologici utilizați în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar care provoacă alergii sau intoleranță; situațiile în care consumarea produsului nu este recomandată; alte informații utile consumatorului.
    Pentru verificarea complianței cu legislația, Departamentul de sănătate publică al Universității „Babeș-Bolyai”, în cadrul proiectului „Acțiune comună pentru nutriție și activitate fizică”, a realizat, în perioada octombrie-decembrie 2015, o analiză a literaturii de specialitate și a rapoartelor publice relevante proiectului. Pentru identificarea articolelor de specialitate au fost utilizate șase motoare de căutare, iar pentru identificarea rapoartelor – paginile online ale autorităților din domeniul alimentar (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Inspecția Sanitară de Stat) și ale Asociației Române pentru Protecția Consumatorului. Zece articole științifice și 54 de rapoarte au prezentat informații detaliate referitoare la respectarea legislației în vigoare privind etichetarea produselor. Sursele identificate au acoperit însă doar următoarele sectoare alimentare: produse de panificație, biscuiți și produse de patiserie, ciocolată, înghețată, gem, fructe la conservă, sucuri de fructe și nectaruri, băuturi fără alcool, produse lactate proaspete, mezeluri, conserve de carne, douăsprezece sectoare alimentare rămânând complet descoperite. Sunt sectoare unde complianța la legislația în vigoare privind etichetarea produselor era prezentată ca fiind de aproape 100% și sectoare unde complianța se apropia de 0%. Însă, cu toate că pentru majoritatea sectoarelor am reușit să identificăm rapoarte pe o perioadă de trei până la șase ani, lipsa unui sistem uniform de evaluare periodică a etichetelor alimentare a împiedicat o comparație între ani pentru același produs, între diferite produse din același sector, între diferite sectoare alimentare și între rezultatele obținute în România și cele obținute de alte țări participante în acest proiect, precum Franța și Austria. În consecință, nu am putut prezenta o concluzie referitoare la etichetarea produselor din România.
    Chiar dacă avem o legislație în vigoare în ceea ce privește etichetarea corespunzătoare a produselor alimentare, evaluarea implementării acesteia la nivelul tuturor produselor și sectoarelor alimentare prezente pe piața românească este imposibilă. Lipsa unui astfel de sistem împiedică nu doar identificarea producătorilor nevoiți să îmbunătățească etichetele prezentate pentru diferite produse alimentare, ci și o uniformizare a conținutului informațional prezentat pe toate etichetele alimentare și identificarea acelor produse și sectoare unde este necesară reformularea alimentară. În lipsa unui astfel de sistem, creșterea nivelului de alfabetizare nutrițională în rândul consumatorilor pare deja o utopie. Putem însă, cu pași mici și foarte bine implementați, să ne apropiem de acea utopie în care, în hipermarketuri, la raioanele alimentare, vom vedea consumatori care citesc cu interes etichetele alimentelor înainte să le adauge în coșul de cumpărături. Un prim pas ar fi să dezvoltăm un sistem online de evaluare a etichetelor produselor alimentare, similar cu Oqali (oqali.fr), implementat în Franța, un sistem transparent, care să vină atât în folosul producătorilor, al autorităților în domeniul nutriției, cât și al consumatorilor și care, într-un final, să ducă la o Românie mai sănătoasă.

  


Notă autor:

1. Kickbusch I et al (eds). Health literacy. The solid facts. World Health Organization Regional Office for Europe. Copenhagen, 2013

2. Carbone ET, Zoellner JM. Nutrition and health literacy: a systematic review to inform nutrition research and practice. J Acad Nutr Diet. 2012 Feb;112(2):254-65

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe